• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ПФУ від 01.03.2011 р. №3954/03-30

Пенсійний фонд (далі — ПФУ) чомусь до осіб, що здійснюють незалежну професійну діяльність, є лояльнішим, ніж до приватних підприємців. Аналізуючи одні й ті самі законодавчі норми, ПФУ доходить абсолютно протилежних висновків.

Отже, у коментованому листі ПФУ зазначає, що платниками єдиного соціального внеску (далі — ЄСВ) є й особи, що забезпечують себе роботою самостійно, зокрема адвокати та нотаріуси. Базою обкладення ЄСВ є дохід, отриманий від ведення такої діяльності, з якого утримується податок на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО). При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за мінімальний розмір страхового внеску за кожну особу за місяць, у якому такою особою було отримано дохід.

I далі, аналізуючи норми п. 178.5 ПКУ1, ПФУ робить такий висновок: щоб уникнути подвійного обкладення ЄСВ, якщо підприємство виплачує дохід особі, яка здійснює незалежну професійну діяльність, що безпосередньо пов'язаний з такою його діяльністю, ЄСВ на ці виплати не нараховується і не утримується в разі подання цією особою копії повідомлення про взяття її на облік в органах ПФУ, як фізособи, яка проводить незалежну діяльність. I все.

Натомість щодо підприємців (лист ПФУ від 06.01.2011 р. №167/03-30), посилаючись на п. 1 ст. 4 Закону №24642, ПФУ спочатку говорить, що підприємство не нараховує і не утримує ЄСВ з виконаних приватним підприємцем робіт (послуг) тільки в разі, якщо ці види діяльності збігаються із зазначеними у його свідоцтві про держреєстрацію (і це, до речі, пряма норма закону). А потім робить такий висновок: «Оскільки у свідоцтві про державну реєстрацію підприємця види діяльності не зазначаються, то для підтвердження його виду діяльності роботодавець може використовувати інформацію, надану державним реєстратором, де зазначаються види діяльності підприємця відповідно до КВЕД».

1 Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.

2 Закон ВР України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Причому в п. 2 ст. 7 Закону №2464 під особами, що забезпечують себе роботою самостійно, маються на увазі особи, що «займаються незалежною професійною діяльністю, а також медичною, юридичною практикою, в тому числі адвокатською, нотаріальною діяльністю», а пп. 14.1.226 ПКУ надає своє визначення самозайнятої особи — це як фізична особа — підприємець, так і особа, що здійснює незалежну професійну діяльність, за умови що така особа не є працівником у рамках такої підприємницької або незалежної професійної діяльності.

Тому, на думку редакції, для того щоб підприємство не нараховувало і не утримувало ЄСВ з доходу, що виплачується особам, які здійснюють незалежну професійну діяльність, досить мати копії довідок про взяття таких осіб на податковий облік в органах ДПI як платників податків.

Органи ДПС видають особам, що здійснюють незалежну професійну діяльність, довідку за формою 4-ОПП. Для таких осіб ця довідка є свідоцтвом про реєстрацію в органі ДПС.

А для того щоб не утримувати і не нараховувати ЄСВ на дохід, що виплачується приватному підприємцеві (на будь-якій системі оподаткування), — копію його свідоцтва про держреєстрацію суб'єктом підприємницької діяльності (далі — Свідоцтво про держреєстрацію).

I якщо звернутися до норм п. 177.8 ПКУ, то вони також не вимагають від підприємства, що виплачує дохід підприємцеві, вимагати у нього будь-які документи, крім його Свідоцтва про держреєстрацію. Правда, податкові органи у формі рекомендації настійно вимагають, щоб суб'єкти господарювання — як юридичні, так і фізичні особи, що мають господарські відносини з приватними підприємцями, — крім копії їх Свідоцтва про держреєстрацію, вимагали від такої особи довідку, в якій буде зазначено перелік видів діяльності згідно з реєстраційною карткою і обрану підприємцем систему оподаткування. Таку довідку підприємцеві надаватиме податковий орган, у якому він перебуває на податковому обліку, на підставі письмової заяви (лист ДПАУ від 03.02.2011 р. №1085/К/17-0714).

Марина ТАРАСОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру