• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДПАУ від 20.01.2011 р. №1383/7/16-1517-06

За загальною нормою ст. 185 ПКУ, об'єктом оподаткування є операції з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України. Місце постачання послуг визначається за ст. 186 ПКУ. Відповідно до п. 186.3 ПКУ місцем постачання послуг, визначених у пп. «в» п. 186.3 ПКУ, зокрема послуг консультаційного характеру та з надання консультацій з питань інформатизації, надання інформації та інших послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп'ютерних систем, вважається місце, у якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання, або — у разі відсутності такого місця — місце постійного чи переважного його проживання. Здавалося б, якщо покупець послуг — «український» СГД, такі послуги повинні постачатися з ПДВ. Проте пп. 196.1.14 ПКУ законодавець зазначає, що послуги, визначені у пп. «в» п. 186.3, не є об'єктом оподаткування. Висновок: незалежно від місця реєстрації отримувача такі послуги ніколи не будуть операціями, які обкладаються ПДВ.

Однак з початку нового року перед усіма платниками ПДВ постає одна загальна проблема: якими конкретно послугами є, наприклад, «подібні послуги консультаційного характеру» або «надання послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп'ютерних систем»?! Хто наділений повноваженнями надавати визначення (роз'яснювати, що входить до складу) зазначених вище послуг? Зрозуміло, що питання обкладення ПДВ залежатиме від характеру послуги, зазначеної у первинних документах. Наприклад, поновлення програмного забезпечення або лише встановлення ПЗ без консультацій належить до інших послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп'ютерних систем?!

У коментованому листі податківці зазначають, що операції з надання послуг консультування у сфері програмного забезпечення та його обробки не є об'єктом обкладення ПДВ. Від себе додамо, що в кожному окремому випадку радимо звертатися до КВЕД1.

1 Наказ Держкомстату від 26.12.2005 р. №375 «Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2005».

Розглянуті в листі послуги належать за кодом КВЕД до 72.2 класу — Розроблення програмного забезпечення та консультування у цій сфері та 72.3 — Оброблення даних.

Буде не зайвим за нормами ст. 52 ПКУ платнику ПДВ звернутися до органів ДПС за податковою консультацією. У зверненні платнику ПДВ слід зазначити свій код КВЕДу та надати докладні пояснення щодо здійснюваних Вашим підприємством послуг — податківці мають відповісти листом, чи підлягають оподаткуванню здійснювані Вами послуги.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру