• Посилання скопійовано

При продажу незавершеного будівництва оподаткуванню підлягає вся сума, одержана від реалізації

Наше підприємство планує продати незавершене будівництво. Які податкові наслідки в цій ситуації з податку на прибуток, яка вартість об'єкта включається до складу валового доходу?

Перш за все зазначимо, що відповідно до пп. 8.2.1 Закону України від 28.12.94 р. №334/94-ВР «Про оподаткування прибутку підприємств» в редакції Закону України №283/97-ВР від 22.05.97 р. (далі — Закон) під терміном «основні фонди» слід розуміти матеріальні цінності, що призначаються платником податку для використання у господарській діяльності платника податку протягом періоду, який перевищує 365 календарних днів з дати введення в експлуатацію таких матеріальних цінностей, та вартість яких перевищує 1000 гривень і поступово зменшується у зв'язку з фізичним або моральним зносом.

Наголосимо, що п. 1.31 Закону визначено, що продаж товарів — це будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за плату або компенсацію, незалежно від строків її надання, а також операції з безоплатного надання товарів.

Отже, продаж незавершеного будівництва відображається в податковому обліку як продаж товарів.

До валового доходу включаються відповідно до пп. 4.1.1 Закону загальні доходи від продажу товарів (робіт, послуг), у т. ч. допоміжних та обслуговуючих виробництв, що не мають статусу юридичної особи, а також доходи від продажу цінних паперів, деривативів, іпотечних сертифікатів участі, іпотечних сертифікатів з фіксованою дохідністю, сертифікатів фондів операцій з нерухомістю (за винятком операцій з їх первинного випуску (розміщення), операцій з їх кінцевого погашення (ліквідації) та операцій з консолідованим іпотечним боргом відповідно до закону).

Отже, при продажу незавершеного будівництва оподаткуванню підлягає вся сума, одержана від реалізації.

При цьому відповідно до пп. 5.3.9 Закону до складу валових витрат не включаються будь-які витрати, не підтверджені відповідними розрахунковими, платіжними та іншими документами, обов'язковість ведення і зберігання яких передбачена правилами ведення податкового обліку.

ДПI у Дніпровському районі м. Києва

До змісту номеру