• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДПАУ від 01.02.2011 р. №2548/7/16-1517-26

У коментованому листі ДПАУ роз'яснила питання обкладення ПДВ послуг аутсорсингу1.

1 Аутсорсинг — виконання певних функцій і робіт, які традиційно вважаються «внутрішніми» і виконуються штатними працівниками, шляхом залучення зовнішніх незалежних сторін на договірній основі. Використовується для оптимізації витрат і процесів у банку (Методичні вказівки з інспектування банків «Система оцінки ризиків», затверджені Правлінням НБУ від 15.03.2004 р. №104).

Об'єктом обкладення ПДВ є послуги з місцем надання на митній території України. Місце постачання послуг визнається за нормами ст. 186 ПКУ, і за загальним правилом місцем постачання буде місце реєстрації постачальника відповідно до п. 186.4 ПКУ. Проте для окремих видів послуг встановлено окремий порядок визначення місця надання, серед яких — послуги з надання персоналу. Для визначення місця надання таких послуг необхідно керуватися нормами частини «г» п. 186.3 ПКУ.

У такому разі місцем постачання послуг з надання персоналу, у тому числі якщо персонал працює за місцем здійснення діяльності покупця, є місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання, або — у разі відсутності такого місця — місце постійного чи переважного його проживання.

Отже, ключовим фактором обкладення послуг аутсорсингу податком на додану вартість є не місце, де послуги фактично надаються (персонал виконує свої робочі функції), а саме місце реєстрації/проживання отримувача послуг.

Так, наприклад, послуги аутсорсингу резиденту Голландії, навіть якщо послуги фактично надаються в Україні, не обкладатимуться ПДВ; водночас послуги, надані українській компанії на території Голландії, обкладатимуться ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20%.

Юлія КЛОВСЬКА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру