• Посилання скопійовано

Що нового

Увага! Державна податкова служба на третину скорочує кількість перевірок

! Усім СГД

Державна податкова служба на третину скоротить кількість документальних перевірок суб'єктів госпдіяльності. Таким чином втручання у діяльність сумлінних платників податків буде зведено до мінімуму. Скорочення перевірок розпочнеться з другого кварталу поточного року.

«Ми проаналізували подану звітність і визначили головні ризики, що можуть призвести до мінімізації податкових зобов'язань або до несплати податків. Відповідно наші ревізори та аудитори, маючи необхідну інформацію, звертатимуть увагу лише на тих, хто, ймовірно, може використовувати незаконні схеми ухилення від оподаткування», — заявив голова ДПС України Віталій Захарченко.

«Поліпшення сервісу для платників, відмова від фіскальних методів — це пріоритети роботи нашої служби. Нове податкове законодавство, наші заходи щодо реорганізації роботи податкової служби покликані насамперед підтримати вітчизняний бізнес та стимулювати розвиток економіки», — наголосив Віталій Захарченко.

Прес-служба ДПА України (http://www.kmu.gov.ua)


Увага! Цікаві роз'яснення ДПАУ для підприємців та платників єдиного податку

! Фізособам-підприємцям, «єдиноподатникам»

ДПАУ роз'яснила:

1) як правильно слід сплачувати єдиний податок юридичним та фізичним особам у 2011 році;

2) що суб'єкту господарювання доцільно отримувати від усіх контрагентів-підприємців:

а) копію свідоцтва про держреєстрацію;

б) документ, що містить перелік видів діяльності, які обрав підприємець при держреєстрації;

в) документ, що визначає систему, за якою оподатковується діяльність такого підприємця.

Детально дивіться на с. 51 та с. 54 поточного номера.

Лист ДПАУ від 14.02.2011 р. №4019/7/15-0117
Лист ДПАУ від 03.02.2011 р. №1085/К/17-0714


Увага! Затверджено нове Положення бухгалтерського обліку «Податкові різниці»

! Платникам податків на прибуток

Мінфін затвердив Положення бухгалтерського обліку «Податкові різниці».

Воно визначає методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про податкові різниці та її розкриття у фінансовій звітності.

Норми Положення застосовуються підприємствами, організаціями та іншими юрособами (підприємства), які згідно із законодавством є платниками податку на прибуток (крім банків, бюджетних установ та суб'єктів малого підприємництва — юридичних осіб, що відповідають критеріям, визначеним п. 154.6 ст. 154 розділу III Податкового кодексу, та застосовують порядок спрощеного бухобліку доходів і витрат).

Наказ Мінфіну від 25.01.2011 р. №27
набере чинності з 01.01.2012 р. (див. у наступних числах «ДК»)


Змінено розміри державної допомоги при народженні дитини

! Фізособам

Кабмін вніс зміни до п. 13 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2001 р. №1751.

Так, допомога при народженні дитини, яка народилася після 31.12.2010 р., надається у сумі:

1) кратній 22 розмірам прожиткового мінімуму, — на першу дитину;

2) кратній 45 розмірам прожиткового мінімуму, — на другу дитину;

3) кратній 90 розмірам прожиткового мінімуму, — на третю і кожну наступну дитину.

Виплата допомоги здійснюється одноразово у дев'ятикратному розмірі прожиткового мінімуму при народженні дитини, решта суми допомоги на першу дитину виплачується протягом наступних 12-ти місяців, на другу дитину — 24-х місяців, на третю і кожну наступну дитину — 36-ти місяців рівними частинами.

При цьому така допомога надається у розмірах прожиткового мінімуму для дітей віком до 6-ти років, встановленого на день народження дитини.

Крім того, уточнено, що виплата допомоги припиняється у разі припинення опіки або звільнення опікуна від його повноважень щодо конкретної дитини.

Постанова КМУ від 23.02.2011 р. №155
набере чинності з дня опублікування (станом на 01.03.2011 р. не опублікована)


Затверджено новий перелік офшорних зон

! Суб'єктам ЗЕД

Оприлюднено новий перелік офшорних зон, який набере чинності з 1 квітня. До переліку увійшли:

1) британські залежні території: острів Гернсі, острів Джерсі, острів Мен, острів Олдерні;

2) Близький Схід: Бахрейн;

3) Центральна Америка: Беліз;

4) Європа: Андорра, Гібралтар, Монако;

5) Карибський регіон: Ангілья, Антигуа і Барбуда, Аруба, Багамські Острови, Барбадос, Бермудські Острови, Британські Віргінські Острови, Віргінські Острови (США), Гренада, Кайманові Острови, Монтсеррат, Нідерландські Антильські Острови, Пуерто-Рико, Сент-Вінсент і Гренадіни, Сент-Кітс і Невіс, Сент-Люсія, Співдружність Домініки, Теркс і Кайкос;

6) Африка: Ліберія, Сейшельські Острови;

7) Тихоокеанський регіон: Вануату, Маршальські Острови, Науру, Ніуе, Острови Кука, Самоа;

8) Південна Азія: Мальдівська Республіка.

Розпорядження КМУ від 23.02.2011 р. №143-р набере чинності з 01.04.2011 р.


Роз'яснено порядок перерахування до бюджету ПДФО підприємствами, що мають філіали

! Податковим агентам з ПДФО

Податкова роз'яснила перерахування до бюджету ПДФО та подання звітності до податкового органу.

Суми ПДФО, нараховані відокремленим підрозділом на користь фізосіб, за звітний період перераховуються до місцевого бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу.

Якщо відокремлений підрозділ не уповноважений нараховувати (сплачувати) ПДФО, за такий відокремлений підрозділ усі обов'язки податкового агента виконує юрособа. ПДФО, нарахований працівникам відокремленого підрозділу, перераховується до місцевого бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу.

Таким чином, ПДФО, який сплачується юрособою-підприємством, зараховується до відповідного місцевого бюджету за своїм місцезнаходженням (розташуванням) та до бюджету за місцезнаходженням (розташуванням) не уповноважених підрозділів в обсягах податку, нарахованого на доходи, що сплачуються фізособам такими неуповноваженими підрозділами.

Лист ДПАУ від 03.02.2011 р. №2373/6/17-0215


ДПАУ затвердила нову форму Розрахунку консолідованого податку на прибуток

! Платникам податку на прибуток

Наказом ДПАУ від 24 січня 2011 року №36 затверджено нову форму Розрахунку податкових зобов'язань зі сплати консолідованого податку на прибуток підприємства і форму Повідомлення платника податків про прийняття рішення щодо сплати консолідованого податку на прибуток підприємства.

Нову форму зазначеного Розрахунку затверджено у зв'язку з набранням чинності Податковим кодексом.

Наказ зареєстрований у Мін'юсті 14.02.2011 р. за №188/18926 і набере чинності з 1 квітня 2011 року. Одночасно втратять чинність деякі нормативно-правові акти ДПАУ, які раніше регулювали сплату консолідованого податку на прибуток підприємства.

Наказ ДПАУ від 24.01.2011 р. №36
набере чинності з 01.04.2011 р. (детальніше див. у наступних числах «ДК»)


До 8 березня урядовці пропонують зробити ще один вихідний

! Усім

До Міжнародного жіночого дня 8 березня додадуть ще один вихідний 7 березня. Про це йдеться в розпорядженні Кабінету Міністрів України «Про перенесення робочих днів у 2011 році», повідомили IМК у прес-службі КМУ.

Також додатковий вихідний буде додано й до Дня Конституції України 28 червня — 27 червня відповідно. Згідно з документом керівникам підприємств, установ, організацій рекомендується перенести робочі дні з понеділка 7 березня на суботу 12 березня і з понеділка 27 червня на суботу 25 червня.

Розпорядження КМУ від 15.11.2010 р. №2130-р чинне з 15.11.2010 р.


Оподаткування будівельно-монтажних робіт з будівництва доступного житла

! Будівельним організаціям

ДПАУ на численні запити органів ДПС та платників податків надала роз'яснення щодо порядку оподаткування будівельно-монтажних робіт під час будівництва доступного житла.

Операції з виконання будівельно-монтажних робіт в будівництві доступного житла та житла, яке будується за держкошти, звільняються від ПДВ (пп. 197.15 ст. 197 Податкового кодексу).

Застосовувати податкову пільгу щодо звільнення від обкладення ПДВ операцій з постачання будівельно-монтажних робіт з будівництва доступного житла, встановлену пп. 197.15 ст. 197 р. V Податкового кодексу, мають право лише ті госпсуб'єкти — платники ПДВ, які є забудовниками та визначені виконавцями регіональної цільової програми будівництва (придбання) доступного житла у відповідному регіоні (зазначені у паспорті такої програми) і безпосередньо здійснюють будівельно-монтажні роботи.

Iнші госпсуб'єкти — платники ПДВ, які виконують роботи для забезпечення будівництва доступного житла за договорами субпідряду з виконавцями регіональної цільової програми будівництва (придбання) доступного житла, не мають права на використання пільги з оподаткування і надають послуги виконавцям з нарахуванням ПДВ за повною ставкою за загальновстановленими правилами.

Лист ДПАУ від 18.02.2011 р. №4686/7/16-1517 (див. у наступних числах «ДК»)


Затверджено Податковий звіт неприбуткових організацій

! Неприбутковим установам та організаціям

Податкова затвердила форму і Порядок складання Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій.

Порядок застосовується установами та організаціями, які включено органами ДПС до Реєстру неприбуткових установ та організацій з присвоєнням відповідної ознаки неприбутковості.

Податковий звіт заповнюється у гривнях і складається наростаючим підсумком з початку календарного року. У разі незаповнення того чи іншого рядка через відсутність операції (суми) цей рядок прокреслюється. Дані, наведені у Податковому звіті, повинні ґрунтуватися на даних бухобліку та відповідати правилам складання податкової звітності. Достовірність даних підтверджується підписами керівника (уповноваженої особи) неприбуткової організації і головного бухгалтера (особи, яка відповідає за ведення бухгалтерського обліку та подання Податкового звіту до органу державної податкової служби) та засвідчується печаткою. Оригінал Податкового звіту подається до ДПС, у якому перебуває на обліку неприбуткова організація.

Неприбуткові організації мають право не пізніше ніж за 10 днів до закінчення граничного строку подання Податкового звіту надіслати його на адресу відповідного органу Державної податкової служби поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.

Наказ ДПАУ від 31.01.2011 р. №56 набере чинності з 01.04.2011 р.


Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва — у новій редакції

! СМП-юрособам

Мінфін вніс зміни до П(С)БО 25 «Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва», затвердженого наказом від 25.02.2000 р. №39, виклавши його у новій редакції.

Це Положення (стандарт) установлює зміст і форму Фінансового звіту суб'єкта малого підприємництва у складі Балансу (форма №1-м) і Звіту про фінансові результати (форма №2-м) та порядок заповнення його статей, а також зміст і форму Спрощеного фінансового звіту суб'єкта малого підприємництва у складі Балансу (форма №1-мс) і Звіту про фінансові результати (форма №2-мс) та порядок заповнення його статей.

Норми Положення (стандарту) застосовуються:

1) для складання Фінансового звіту суб'єкта малого підприємництва:

— суб'єктами малого підприємництва — юридичними особами;

— представництвами іноземних госпсуб'єктів;

2) для складання Спрощеного фінансового звіту суб'єкта малого підприємництва:

— суб'єктами малого підприємництва — юрособами, що відповідають критеріям, визначеним п. 154.6 ст. 154 розділу III Податкового кодексу, та мають право на застосування спрощеного бухгалтерського обліку доходів і витрат.

Наказ Мінфіну від 24.01.2011 р. №25
набере чинності з 01.04.2011 р. (див. у наступних числах «ДК»)


Працюють консультаційні центри з роз'яснення норм Податкового кодексу України

! Платникам податків

Для роз'яснення норм Податкового кодексу України та практики його застосування у кожному органі державної податкової служби створено постійно діючі консультаційні центри. Також органами ДПС створено консультаційні центри в обласних державних адміністраціях, в інших державних органах, на ринках. На сьогодні працює всього 700 таких консультаційних центрів.

На рівні ДПАУ також забезпечено функціонування консультаційного центру (тел.: 0-800-501-007). Послуги надаються з 8.00 до 20.00 год. (дзвінки зі стаціонарних телефонів безкоштовні).

До консультаційних центрів ДПА в АР Крим, областях, мм. Києві та Севастополі можна звернутися за телефонами:

№ з/п
Назва регіону
Номер тел. консультаційних центрів
1
АР Крим
(0652) 2-59-309
2
Вінницька
(0432)59-23-57
3
Волинська
(0332) 77-71-06
4
Дніпропетровська
(0562)377-17-23
5
Донецька
(062)301-52-77, (52-70)
6
Житомирська
(041)24-18-215
7
Закарпатська
(0312)61-38-65
8
Запорізька
(061)226-08-02
9
Iвано-Франківська
(0342)77-19-34
10
Київська
(044)200-37-59
11
Кіровоградська
(0522)36-69-05
12
Луганська
(064)250-76-13
13
Львівська
(032)297-38-96
14
Миколаївська
(0512)50-18-09
15
Одеська
(0482)32-62-28

Також ви можете особисто звернутися до консультаційних центрів Державної податкової інспекції за місцем вашого проживання (реєстрації) для отримання відповіді провідних фахівців на запитання щодо практичного застосування Податкового кодексу. З метою уникнення черг та створення сприятливих умов для обслуговування платників податків передбачено, що консультаційні центри працюватимуть у вихідні дні та вечірні години.

Адреси і телефони консультаційних центрів розміщено на веб-сайтах регіональних ДПА.

За матеріалами порталу www.sta.gov.ua


Визначено порядок укладення та реєстрації ЗЕД-контрактів на Аграрній біржі

! Сільгосппідприємствам, експортерам

Постановою КМУ від 13.12.2010 р. №1254 з 1 лютого 2011 року запроваджено обов'язкове укладання і реєстрацію на Аграрній біржі або інших сертифікованих товарних біржах, яким Аграрна біржа надала право на участь у біржовій торгівлі, ЗЕД-контрактів щодо експорту сільськогосподарської продукції, зазначеної у пп. 3.3.1 Закону від 24.06.2004 р. №1877-IV «Про державну підтримку сільського господарства України».

На виконання вимог цієї постанови Мінагрополітики затверджено Порядок укладення та реєстрації зовнішньоекономічних контрактів на Аграрній біржі.

Так, відповідно до вимог цього Порядку для продажу товару сертифікований брокер має подати на Аграрну біржу (до її регіональних відділень) або на сертифіковані товарні біржі (далі — біржа) такі документи:

а) заявку на продаж (форму такої заявки затверджує Аграрна біржа);

б) документ, що посвідчує наявність товару;

в) документ, що посвідчує якість товару;

г) якщо немає документів, зазначених у підпунктах «б», «в», обов'язково подається позабіржовий зовнішньоекономічний контракт.

Для купівлі товару необхідно подати лише заявку на купівлю, форму якої також затверджує Аграрна біржа.

Передбачається, що реєстраційний збір за реєстрацію зовнішньоекономічного контракту встановлюватиметься біржею та визначатиметься відсотком від загальної суми зареєстрованого зовнішньоекономічного біржового контракту згідно зі шкалою, що затверджена біржею.

Наказ Мінагрополітики від 28.01.2011 р. №5
набере чинності з дня опублікування (станом на 01.03.2011 р. не опублікований)

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру