• Посилання скопійовано

ПН не може бути зареєстрована в Єдиному реєстрі у будь-який інший день, ніж дата її виписування

Чи можна подати податкову накладну, яка підлягає реєстрації в Єдиному реєстрі ПН, до такої реєстрації вже наступного дня після її виписування?

Відповідно до п. 201.4 ст. 201 розділу V Податкового кодексу України та п. 6 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 21.12.2010 р. №969 (далі — Порядок №969), податкова накладна виписується у двох примірниках у день виникнення податкових зобов'язань продавця. Оригінал податкової накладної видається покупцеві, копія залишається у продавця товарів/послуг.

При цьому п. 201.10 ст. 201 розділу V Податкового кодексу України та п. 6 Порядку №969 передбачено, що продавець зобов'язаний видати податкову накладну, яка відповідно до п. 11 підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу України підлягає реєстрації у Єдиному реєстрі податкових накладних (понад 1 млн грн — з 1 січня 2011 р.; понад 500 тис. грн — з 1 квітня 2011 р.; понад 100 тис. грн — з 1 липня 2011 р.; понад 10 тис. грн — з 1 січня 2012 р.), тільки після такої реєстрації.

Відсутність факту реєстрації платником податку — продавцем товарів/послуг податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних та порушення порядку заповнення податкової накладної не дає покупцеві права на включення сум податку на додану вартість до податкового кредиту та не звільняє продавця від обов'язку включення суми податку на додану вартість, зазначеної у податковій накладній, до суми податкових зобов'язань за відповідний звітний період.

Таким чином, податкова накладна не може бути зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних у будь-який інший день, ніж дата її виписування.1

1 На думку редакції, ПКУ не містить категоричних вимог щодо реєстрації ПН у Єдиному реєстрі ПН саме в день її виписування. Щоб уникнути конфліктів з перевіряльниками, варто дослухатися до думки податківців. Адже в цьому разі податковий кредит покупця може бути під сумнівом.

До змісту номеру