• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДПАУ від 13.01.2011 р. №748/7/16-1517-19

Для початку повідомимо шановних передплатників, що коментований лист головного податкового органу стосується відповіді на конкретні звернення, читай — конкретних платників. Це, своєю чергою, означає, що відповідно до п. 52.2 ПКУ податкова консультація (на нашу думку, лист ДПАУ від 13.01.2011 р. №748/7/16-1517-19 можна вважати такою податковою консультацією) «...має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію». Проте лист є актуальним для ширшого кола платників ПДВ, і ось наш коментар.

Усе добре і все правильно в коментованому листі, крім останнього абзацу. Хоча й він частково правильний, а саме: в частині того, що звільнення від ПДВ послуг з розроблення проектної документації для будівництва (архітектурно-проектні роботи) Кодексом не передбачено. Нагадаємо, що звільнені від ПДВ операції у ПКУ зазначено у ст. 197, і там справді не згадуються послуги з розроблення проектної документації для будівництва (архітектурно-проектні роботи). Щоправда, у розділі V, котрий відповідає за ПДВ, йдеться про постачання послуг, зокрема інжинірингових. Причому, відповідно до пп. 196.1.14 ПКУ, постачання, зокрема, інжинірингових послуг не є об'єктом оподаткування. Що це за послуги? Сам ПКУ в пп. 14.1.85 дає визначення інжинірингу: «Iнжиніринг — надання послуг (виконання робіт) зі складення технічних завдань, проектних пропозицій, проведення наукових досліджень і техніко-економічних обстежень, виконання інженерно-розвідувальних робіт з будівництва об'єктів, розроблення технічної документації, проектування та конструкторського опрацювання об'єктів техніки і технології, надання консультації та авторського нагляду під час монтажних та пусконалагоджувальних робіт, а також надання консультацій, пов'язаних із такими послугами (роботами)».

Нагадаємо, що це визначення один в один повторює те, яке наведено в чинному наразі Законі про прибуток. Отже, для цілей Кодексу відповідно до його ст. 5 треба керуватися саме таким визначенням. Але Класифікатор видів економічної діяльності ДК 009:2005 (далі — КВЕД ДК 009:2005) діяльність у сфері інжинірингу (група 74.20) розуміє значно ширше, і в тому числі проектування (зокрема, й архітектурно-проектні роботи). Але... це КВЕД.

Коментований лист не містить твердження, що проектні роботи не належать до інжинірингових послуг, а точніше, до інжинірингової діяльності у сфері будівництва. А фактично спеціалізоване законодавство (наприклад, Закон про архітектурну діяльність1) їх звідти й не викидає, а зазначає, що «інжинірингова діяльність у сфері будівництва (інжиніринг) — діяльність з надання послуг інженерного та технічного характеру, до яких належать проведення попередніх техніко-економічних обґрунтувань і досліджень, експертизи проекту, розробка програм фінансування будівництва, організація виготовлення проектної документації, проведення конкурсів і торгів, укладання договорів підряду, координація діяльності всіх учасників будівництва, а також здійснення технічного нагляду за будівництвом об'єкта архітектури та консультації економічного, фінансового або іншого характеру».

1 Закон України від 20.05.99 р. №687-XIV «Про архітектурну діяльність».

Проте ПКУ не містить визначення проектних робіт, які пов'язані зі створенням проектної документації для будівництва і включають у себе і містобудівне обґрунтування, і ескізний проект, і техніко-економічне обґрунтування, і ще багато інших документів як складових проектної документації. Але як за чинним КВЕДом, так і за згаданим спеціалізованим законом проектні роботи розуміються тільки у складі інжинірингової діяльності у сфері будівництва. А ще варто врахувати, що всі ті роботи ліцензуються, а ліцензії видаються на конкретний перелік робіт. То чи можна так однозначно стверджувати, що проектні роботи оподатковуються за основною ставкою?

Платників, які подають запити до ДПС на районних рівнях, відправляють до відділів статистики. А статистика може лише підтвердити, що архітектурно-проектні роботи належать до діяльності у сфері інжинірингу. Незрозуміло, яку мету переслідували розробники ПКУ, коли операції, перелічені у пп. «в» п. 186.3, віднесли до операцій, котрі не є об'єктом обкладення ПДВ. Причому конкретних визначень усіх тих послуг у Кодексі немає. А ті, що є, як бачимо, можна трактувати по-різному. От і маємо те, що маємо.

Галина БЕДНАРЧУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру