• Посилання скопійовано

Щодо деяких питань пільгового оподаткування

Індивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 09.01.2024 №154/ІПК/99-00-21-02-02

Суттєво. Сума невикористаних коштів пільги за п. 57 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ повинна збільшити податкове зобов’язання з податку на прибуток за І квартал 2027 року.

!  Сільгосптоваровиробникам

Державна податкова служба України розглянула звернення щодо деяких питань пільгового оподаткування та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), повідомляє.

Відповідно до наданої інформації, товариство є сільськогосподарським товаровиробником, що провадить діяльність за класами КВЕД-2010 01.47 та 10.12 та є платником податку на прибуток.

Кодексом передбачено надання пільги з податку на прибуток підприємств з 01.01.2022 по 01.01.2027 для сільськогосподарських товаровиробників за відповідними видами діяльності. У платника виникли труднощі із правильністю застосування нормативно-правових актів з вказаного питання.

У зв’язку із викладеним вище заявник запитує:

Який порядок застосування пільги:

можливість зарахування суми застосованих пільг поквартально чи в інших періодах у рахунок майбутніх інвестиційних витрат до 01.01.2027;

необхідність понесення платником витрат на відповідні цілі у відповідному періоді для застосування пільги;

наявність взаємозв’язку між обов’язком платника донарахувати податкові зобов’язання за невикористані суми вивільнених коштів у І кварталі 2027 року та забороною перенесення вивільнених коштів на інші податкові періоди, а також розкрити їх сутність.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються нормами Кодексу (п. 1.1 ст. 1 Кодексу).

Відповідно до пунктів 5.1 — 5.3 ст. 5 Кодексу поняття, правила та положення, установлені Кодексом та законами з питань митної справи, застосовуються виключно для регулювання відносин, передбачених ст. 1 Кодексу. У разі якщо поняття, терміни, правила та положення інших актів суперечать поняттям, термінам, правилам та положенням Кодексу, для регулювання відносин оподаткування застосовуються поняття, терміни, правила та положення Кодексу. Інші терміни, що застосовуються у Кодексі і не визначаються ним, використовуються у значенні, встановленому іншими законами.

Пунктом 57 підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу встановлено, що тимчасово, до 1 січня 2027 року, звільняється від оподаткування прибуток сільськогосподарських товаровиробників, що провадять виключно такі види діяльності згідно з КВЕД-2010: клас 01.47 (розведення та вирощування свійської птиці, за виключенням вирощування курей, одержування яєць курей та діяльності інкубаторних станцій з вирощування курей); клас 01.49 (в частині розведення та вирощування перепелів і страусів) та клас 10.12 (виробництво м’яса свійської птиці, за виключенням виробництва м’яса курей, витоплювання жиру курей, забою, оброблення та фасування м’яса курей), а також здійснюють діяльність з реалізації власно виробленої (вирощеної) такої продукції (за виключенням м’яса курей).

Вивільнені кошти (суми податку, що не сплачуються до бюджету та залишаються в розпорядженні платника податку) використовуються на створення чи переоснащення матеріально-технічної бази, збільшення обсягу виробництва, впровадження новітніх технологій. Використання таких коштів має бути пов’язано з діяльністю платника податку, прибуток від якої звільняється від оподаткування. Порядок контролю за використанням вивільнених коштів встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Суми вивільнених коштів визнаються як отримане цільове фінансування відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності.

У разі порушення напрямів цільового використання, порядку використання вивільнених коштів платник податку зобов’язаний нарахувати податкове зобов’язання з податку на прибуток підприємств з суми використаних не за призначенням вивільнених коштів, штрафні санкції та пеню відповідно до норм цього Кодексу.

Податкові зобов’язання, штрафні санкції і пеня нараховуються починаючи з першого числа місяця, в якому вчинено таке порушення.

Постановою Кабінету Міністрів України від 02 лютого 2022 року №69 затверджений Порядок контролю за використанням вивільнених коштів сільськогосподарських товаровиробників (далі — Порядок).

Відповідно до п. 5 Порядку платники податку ведуть окремий облік та визначають окремо прибуток, отриманий від діяльності згідно з КВЕД-2010: клас 01.47 (розведення та вирощування свійської птиці, за винятком вирощування курей, одержування яєць курей та діяльності інкубаторних станцій з вирощування курей); клас 01.49 (в частині розведення та вирощування перепелів і страусів) та клас 10.12 (виробництво м’яса свійської птиці, за винятком виробництва м’яса курей, витоплювання жиру курей, забою, оброблення та фасування м’яса курей), а також від діяльності з реалізації власно виробленої (вирощеної) продукції (за винятком м’яса курей) та реалізації продукції, виробленої (вирощеної) в рамках такої діяльності, в тому числі внаслідок її переробки.

Прибуток від провадження інших видів діяльності за межами зазначеного окремого обліку визначається без застосування пільги в порядку, визначеному Кодексом.

Пунктом 3 Порядку встановлено, що термін «вивільнені кошти» означає суму податку на прибуток, що визначається платником податку під час застосування пільги та не сплачується до державного бюджету, а залишається у розпорядженні платника податку під зобов’язання її використання за напрямами, які визначені Кодексом та цим Порядком.

Суми вивільнених коштів визнаються як отримане цільове фінансування відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності та відображаються в бухгалтерському обліку підприємств в установленому порядку на окремому рахунку «Цільове фінансування і цільові надходження» (п. 6 Порядку).

Пунктом 7 Порядку розглядаються напрями використання вивільнених коштів, а також порядок обліку витрат та облік необоротних та нематеріальних активів, призначених для використання у діяльності платника податку, прибуток від якої звільняється від оподаткування.

При цьому витрати на створення чи переоснащення матеріально-технічної бази, збільшення обсягу виробництва, впровадження новітніх технологій, що понесені платником податків у період дії пільги, обліковуються починаючи з моменту виникнення відповідних підстав для її застосування і протягом усього строку дії такої пільги.

Вивільнені кошти, не використані платником податків, не можуть бути перенесені на інші податкові періоди, зараховані в рахунок майбутніх платежів з податків та зборів або відшкодовані з бюджету.

Тобто у разі якщо сума вивільнених коштів не була повністю використана за цільовим призначенням, то її залишок не може бути перенесений на інші податкові періоди або зарахований в рахунок майбутніх платежів з інших податків та зборів. При цьому платник податку може застосовувати вивільнені кошти за напрямками цільового використання в будь-якому звітному періоді дії такої пільги.

Сума невикористаних коштів повинна збільшити податкове зобов’язання з податку на прибуток підприємств за результатами звітного (податкового) періоду, що настає після закінчення строку дії пільги з податку на прибуток підприємства, тобто необхідно збільшити податкове зобов’язання за І квартал 2027 року.

Індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (п. 52.2 ст. 52 Кодексу).

До змісту номеру