• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Компенсація витрат на оплату праці за працевлаштування тимчасово переміщених осіб у звітності самозайнятої особи
Приватний нотаріус — самозайнята особа отримує з центру зайнятості компенсацію витрат на оплату праці за працевлаштування тимчасово переміщених осіб на умовах строкового трудового договору. Як відобразити цю компенсацію у податковій декларації про майновий стан і доходи?

Зменшення стягнення на суму боргу за виконавчим листом
Як правильно розрахувати виконавчий лист та чи потрібно на суму боргу зменшувати 20% нарахування, коли у працівника три суми: 1 — потрібно утримати одноразово, а 2 та 3 — по 10% пропорційно?

Довготривале перебування у відпустці без збереження зарплати
На підприємстві є працівники, які написали заяви на відпустку без збереження заробітної плати з 24.02.2022 до дня закінчення воєнного стану. Чи можуть вони перебувати у відпустці без збереження заробітної плати ще й у 2024 році? Якщо ні, то які штрафи?

Відмова у наданні додаткової відпустки на дітей під час воєнного стану
Чи має право роботодавець (підприємство не є критичним) відмовити у наданні додаткової 10-денної відпустки на дітей під час дії воєнного стану? Працівник не залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури тощо?

Повернення до застосування НП(С)БО після МСФЗ
ТОВ засноване у 2021 р., а в 2022 р. позбулося статусу фінансової установи і повернуло ліцензію. Зміни до статуту ТОВ були внесені в листопаді 2022 року. Чи потрібно подавати фінансову звітність за 2023 і подальші роки за міжнародними стандартами? Згідно із Законом про бухоблік підприємство належить до середніх. Який порядок повернення до національних стандартів?

Тариф для оплати надурочних за річний обліковий період
На підприємстві ведуть підсумований облік робочого часу. Обліковий період — рік. Працівники мають годинну тарифну ставку, розрахунок надурочних проводять у січні, а з 01.01.2024 підняли тарифи. Оплачувати понаднормові слід за тарифами до 01.01.2024 чи за встановленими з 01.01.2024?

Як враховувати Закон №3494 при обчисленні днів щорічної відпустки?
Чи брати до уваги Закон №3494 щодо права працівників при звільненні на дні щорічної відпустки та зарахування її до трудового стражу за період перебування у відпустці без збереження зарплати, якщо заява на таку відпустку була написана 07.03.2022 — до набрання чинності цим Законом? Як розрахувати дні невикористаної відпустки при звільненні працівника, яке планується 15.02.2024?

Облік переуступки майнових прав на нерухоме майно
ТОВ будує житловий будинок і продає майнові права фізособі. Згідно з договором, у разі перевідступлення майнових прав покупцем на користь третьої особи первинний покупець сплачує ТОВ пеню — 5% від повної вартості майнових прав. Як відобразити у бухобліку суму пені? Чи повинна фізособа — первинний покупець, яка перевідступила майнові права, подати декларацію про доходи і сплатити ПДФО та ВЗ?

До змісту номеру