• Посилання скопійовано

Нюанси заповнення Звіту про контрольовані іноземні компанії (КІК)

Роз’яснення Головного управління ДПС у Закарпатській області від 29.01.2024

Суттєво. Якщо загальний сукупний дохід усіх КІК за даними фінзвітності не перевищує еквівалент 2 мільйони євро на кінець звітного періоду, то у звіті кожної КІК у графі 28.3.1 ставиться позначка «х».

!  Контролюючим особам

Фахівці органів ДПС у Закарпатській області звертають увагу на те, чи підлягає заповненню графа 28.3 Звіту про контрольовані іноземні компанії (КІК) щодо окремої контрольованої іноземної компанії, якщо загальний сукупний дохід усіх контрольованих іноземних компаній однієї контролюючої особи із всіх джерел за даними фінансової звітності не перевищує еквівалент 2 мільйони євро на кінець звітного періоду.

Пунктом 39 прим. 2.5 ст. 39 прим 2 Податкового кодексу України встановлені вимоги щодо складання та подання Звіту про контрольовані іноземні компанії. Зокрема, пп. 39 прим. 2.5.2 п. 39 прим. 2.5 ст. 39 прим. 2 ПКУ передбачено, що контролюючі особи зобов’язані подавати Звіт про контрольовані іноземні компанії до контролюючого органу одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи або податкової декларації з податку на прибуток підприємств за відповідний календарний рік засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог закону щодо електронного документообігу та кваліфікованого електронного підпису.

До Звіту про контрольовані іноземні компанії в обов’язковому порядку додаються завірені належним чином копії фінансової звітності контрольованої іноземної компанії, що підтверджують розмір прибутку контрольованої іноземної компанії за звітний (податковий) рік.

Умови звільнення від оподаткування прибутку контрольованої іноземної компанії регламентовано п. 39 прим. 2.4 ст. 39 прим. 2 ПКУ.

Незалежно від виконання умов, передбачених пп. 39 прим. 2.4.1 п. 39 прим. 2.4 п. 39 прим. 2.4 ст. 39 прим. 2 ПКУ, скоригований прибуток контрольованої іноземної компанії не підлягає включенню до загального оподатковуваного доходу, зокрема, якщо загальний сукупний дохід усіх контрольованих іноземних компаній однієї контролюючої особи із всіх джерел за даними фінансової звітності не перевищує еквівалент 2 мільйони євро на кінець звітного періоду (пп. 39 прим. 2.4.2.1 п. 39 прим. 2.4.2 п. 39 прим. 2.4 ст. 39 прим. 2 ПКУ).

Згідно з пп. 39 прим. 2.4.3 п. 39 прим. 2.4 ст. 39 прим. 2 ПКУ, у разі якщо прибуток контрольованої іноземної компанії звільняється від оподаткування відповідно до положень п. 39 прим. 2.4 ст. 39 прим. 2 ПКУ, контролююча особа звільняється від обов’язку розраховувати скоригований прибуток контрольованої іноземної компанії відповідно до положень пп. 39 прим. 2.3.2 п. 39 прим. 2.3 ст. 39 прим. 2 ПКУ.

Водночас при звільненні від оподаткування в обов’язковому порядку подається Звіт про контрольовані іноземні компанії (повний) з відображенням умов такого звільнення.

Наказом Міністерства фінансів України від 25.08.2022 №254 затверджено форму Звіту про контрольовані іноземні компанії (далі — Звіт), скорочену форму Звіту про контрольовані іноземні компанії та Порядок заповнення Звіту про контрольовані іноземні компанії, скороченої форми Звіту про контрольовані іноземні компанії і подання до контролюючого органу (далі — Порядок №254).

Згідно з пп. 27 — 28 розд. ІІ Порядку №254 у розд. «Відомості про контрольовану іноземну компанію» Звіту прибуток контрольованої іноземної компанії, звільнений від оподаткування, відображається у графі 27.

При цьому в обов’язковому порядку заповнюється графа 28 шляхом проставляння позначки «х» у відповідних графах, де передбачено перелік умов звільнення від оподаткування прибутку контрольованої іноземної компанії (зазначається одна або декілька причин).

Таким чином, якщо загальний сукупний дохід усіх контрольованих іноземних компаній однієї контролюючої особи із всіх джерел за даними фінансової звітності не перевищує еквівалент 2 мільйони євро на кінець звітного періоду, то у Звіті кожної контрольованої іноземної компанії заповнюється графа 28.3 шляхом проставляння позначки «х» у графі 28.3.1.

До змісту номеру