• Посилання скопійовано

Коментар до ІПК ДПСУ від 15.01.2024 №226/ІПК/99-00-21-03-03

У запиті на коментовану ІПК ТОВ запитує, чи може воно продавати алкогольні напої та тютюнові вироби вроздріб з оплатою подарунковими сертифікатами. Запитання виникло через те, що алкоголь і тютюн — це підакцизні товари. Чи немає заборони на приймання сертифікатів в оплату таких товарів?

У відповідь податківці цитують цілу низку норм із ПКУ, Закону №481 та Закону про РРО і наприкінці надають відповідь, яка прямо не випливає з процитованих норм. Надана відповідь цілком прийнятна для бізнесу, але хотілося б мати більше аргументів на її користь.

Отже, податківці згодні з тим, що якщо подарунковий сертифікат був проданий споживачеві із застосуванням РРО з видачею йому фіскального чека, то жодних проблем — споживач може оплатити алкогольні напої та тютюнові вироби наявним у нього подарунковим сертифікатом, знову отримавши при цьому фіскальний чек, у якому будуть зазначені вже алкогольні напої чи тютюнові вироби.

Щоправда, серед процитованих норм є така норма ст. 15 Закону №481: «у разі продажу (інших видах відчуження) алкогольних напоїв та тютюнових виробів і пального у межах бартерних (товарообмінних) операцій або інших операцій, що не передбачають їх оплати в грошовій формі, у тому числі векселями чи іншими видами боргових зобов’язань, покупець (отримувач) підакцизної продукції зобов’язаний здійснити сплату суми акцизного податку, включеного до ціни продукції, а також податку на додану вартість, нарахованого на таку ціну, виключно у грошовій формі». Це означає: якщо передбачається негрошовий розрахунок за алкогольні напої та тютюнові вироби, покупець обов’язково повинен сплатити грошима частину вартості товарів — у сумі акцизного податку та ПДВ.

Але чому ж тоді податківці дозволяють розрахунки сертифікатами за алкогольні напої та тютюнові вироби? Вони нічим не аргументують такий висновок, тільки вимагають застосування РРО під час продажу сертифіката і самих підакцизних товарів.

На нашу думку, якщо сертифікат був раніше проданий за кошти, відповідно, він свідчить про те, що хтось уже сплатив ці гроші продавцю сертифіката. Тепер продавець алкогольних напоїв та тютюнових виробів приймає до оплати сертифікат як підтвердження раніше внесеної грошової передоплати за ці товари. Тому податківці і не вважають розрахунок з використанням сертифіката бартерним і, відповідно, не заперечують проти такого способу розрахунків за підакцизні товари. І ми теж.

Звісно, потрібно все зробити правильно:

1) спочатку продати споживачеві сертифікат за кошти з оплатою готівкою або платіжною карткою, зареєструвати цю оплату через РРО та видати споживачеві фіскальний чек про купівлю сертифіката;

2) подальшу реалізацію алкогольних напоїв чи тютюнових виробів у рахунок подарункових сертифікатів теж слід проводити через РРО. При цьому в чеку зазначаються реквізити акцизної марки, якою марковані продані пляшки алкогольних напоїв. Форма оплати — сертифікат або змішана, коли тільки частина чека оплачується сертифікатом, а решта — готівкою чи платіжною карткою.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру