• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Роздача працівникам власної продукції вартістю, меншою за 25% МЗП: що з оподаткуванням?
Компанія планує роздати працівникам власну продукцію, бо вона не може бути реалізована через пошкоджене паковання та обмежений термін придатності. Вартість продукції (вартість набору) не перевищує 25% мінімальної заробітної плати. Чи потрібно на вартість такої продукції нараховувати ЄСВ працівникові?

Визнання претензії експедитором: облік та оподаткування
Експедитор отримав від клієнта претензію за пошкодження вантажу під час перевезення на суму 10 тис. грн (у т. ч. ПДВ). Розрахунок претензії включає вартість пошкодженого вантажу та вартість його утилізації. Перевізник компенсує витрати частково у сумі 5 тис. грн. Чи має підприємство право на податковий кредит за цією операцією? Чи враховується визнана претензія при обчисленні об’єкта оподаткування податком на прибуток?

Відображення в обліку послуг з управління та охорони нежитлової нерухомості, що утримується для продажу
ТОВ на загальній системі має на балансі нежитлову нерухомість, яка не використовується у госпдіяльності й утримується для продажу. Щомісяця підприємство платить за послуги з управління та охорони цієї нерухомості. На який рахунок відносити витрати з управління та охорони? Чи є ці витрати витратами періоду?

ФОП з ознакою провадження незалежної професійної діяльності: особливості сплати податків та подання звітності
Самозайнята особа (адвокат) планує стати ФОПом (передбачені види діяльності, відмінні від адвокатської діяльності). Які особливості реєстрації його підприємцем, сплати податків та подання звітності? Чи виникає необхідність подвійного оподаткування, зокрема щодо ЄСВ? Чи є шляхи оптимізації сплати податків?

Чи включаються «строковики» до штатної кількості працівників підприємства?
Якщо підприємство приймає на роботу працівника за строковим договором на виконання певних робіт, чи належить такий працівник до штатних працівників?

Неприбуткова організація надає благодійну допомогу нерухомістю: нюанси оподаткування ПДВ
Благодійний фонд (неприбуткова організація, платник ПДВ) планує передати будівлю релігійній громаді (платник ПДВ) безкоштовно. Чи є безкоштовна передача майна (основних засобів) благодійною допомогою? Які наслідки з ПДВ?

До змісту номеру