• Посилання скопійовано

Нарахування ПЗ з ПДВ при продажу товарів платниками ЄП, що повертаються зі ставки 2% на ставку 3%

ТОВ, яке було платником ЄП за ставкою 2%, імпортувало товар ще до переходу на ЄП 2%. ПДВ сплачено на митниці, податковий кредит враховано. Чи потрібно нараховувати ПЗ з ПДВ на товари, які були реалізовані під час перебування на ЄП 2%, та при списанні прострочених залишків товарів? Які документи при цьому потрібно мати?

Після завершення застосування спрощеної системи оподаткування ЄП за ставкою 2% та при відновленні правил нарахування і сплати ПДВ ТОВ за перший звітний період відповідно до п. 198.5 ПКУ має нарахувати ПЗ з ПДВ на вартість товарів, що були реалізовані, та, на наш погляд (детальніше рижче), та, на наш погляд (детальніше нижче), на вартість списаних зіпсованих товарів у період перебування на ЄП 2% — виходячи з вартості придбання таких товарів. Суми ПДВ за такими товарами були включені до складу ПК до переходу на спрощену систему оподаткування за ставкою ЄП 2%.

Такі операції мають бути відображені у відповідних рядках рядка 4 «Нараховано податкових зобов’язань відповідно до п. 198.5 та п. 199.1 ПКУ за операціями, що оподатковуються» податкової декларації з ПДВ.

Новим пп. 9-1.2 п. 9-1 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ передбачено тримісячний строк для тих платників, які автоматично втратять право на ЄП за ставкою 2% з 1 серпня. А саме: ці платники повинні вкластися у три місяці — серпень, вересень та жовтень і виконати вимоги цього підпункту не пізніше ніж 31 жовтня 2023 року. Нараховувати ПЗ можна поступово, включаючи нараховані суми до декларацій за серпень, вересень та жовтень.

Документи про списання прострочених товарів складають за загальними правилами, і підприємство мусить їх мати, тобто мають бути інвентаризаційний акт та акт утилізації, на підставі якого проводяться списання товару з балансу та безпосередньо сама утилізація. Процедуру утилізації може виконувати та сама інвентаризаційна комісія, оформляючи таку господарську операцію актом про утилізацію довільної форми. В акті зазначають, що такі-то товари в такій-то кількості поміщені до сміттєвого контейнера і підлягають списанню з балансу.

Платникам ПДВ, які були платниками ЄП за ставкою 2% і з 1 серпня 2023 року повернулися на загальну систему з ПДВ, присвячена стаття в «ДК» №30/2023.

Щодо нарахування ПЗ на вартість зіпсованих товарів.

В п. 9-1.2 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ, яким встановлено нарахування ПДВ за п. 198.5 ПКУ сказано про товари, які «використані (поставлені, реалізовані)». За буквального розуміння зіпсовані товари не є такими, що поставлені, реалізовані. З огляду на таке міркування немає підстав для нарахування ПДВ на зіпсовані товари. Але думка ДПС з цього питання нам невідома. ДПС може трактувати «використання» широко, як будь-яке використання. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним нараховувати ПДВ і на вартість зіпсованих товарів. У всякому разі, в цьому є фіскальна логіка. Або ж отримати індивідуальну податкову консультацію з цього питання.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру