• Посилання скопійовано

Суть справи

Нематеріальні внески до СК
Засновники підприємства вносять до складу статутного капіталу (СК) об’єкти нематеріальних активів (НА) — права інтелектуальної власності, права оренди тощо. Які особливості обліку, оподаткування тощо?

Декларацію з прибутку оновлено
Як ми писали в «ДК» №13/2023, Мінфін Наказом від 20.02.2023 №101 виклав у новій редакції декларацію з податку на прибуток та вніс зміни до її додатків. Подивимося, що ж це за зміни.

Виправляємо декларацію юросіб на ЄП ІІІ групи
Юрособи можуть бути платниками ЄП ІІІ групи і звітувати щокварталу. Виправляти помилки можна як у поточній декларації, так і в уточнюючому розрахунку.

Середній заробіток мобілізованого директора
28.02.2022 директора мобілізовано, йому нараховується середній заробіток попри те, що з 19.07.2022 можна не нараховувати (наказ про середній заробіток є). Як правильно відобразити його в штатному розписі? Чи є він штатною одиницею? Чи показувати його у звіті з ЄСВ?

Зміни до форм АН, РК та заявок на поповнення
Мінфін вніс чергові зміни до форм акцизної накладної, розрахунків коригування та заявок на поповнення залишків пального або спирту. Зокрема, додано посилання на КАТОТТГ та нові ознаки умов оподаткування і напрямів використання пального.

Компенсація за зруйноване чи пошкоджене житло
Уряд та ВРУ спільно працюють над новими нормативними документами в інтересах усіх потерпілих унаслідок бойових дій і війни загалом. Одним із таких документів став Закон №2923, що набере чинності наприкінці травня.

Роздрібна торгівля тютюном у 2023 році
В Україні змінилося адміністрування роздрібного акцизу з тютюнових виробів, і 2022 рік був перехідним періодом для нових правил. А у 2023 році акциз з тютюну справляється вже по-новому.

Виявлено надлишки пива: які наслідки?
У ресторані є банки з пивом без документів — його придбали раніше, а документи не збереглися. Залишок цього товару виявлено під час перевірки. Що загрожує ресторану?

Покупець-нерезидент недоотримав товар
Підприємство експортувало соняшник, зваживши на своїх вагах, що зафіксовано в МД. Але нерезидент згідно з договором під час приймання зважив на своїх вагах, отримавши меншу кількість, за якою товар прийнято й оплачено. За договором право власності переходить на складі покупця. Як таку операцію відобразити в обліку? Що з податком на додану вартість та валютним наглядом?

Черговість утримань із заробітної плати
Згідно з рішенням суду із зарплати працівника треба утримувати і перераховувати до бюджету 20% без вирахування податків. З якої суми утримувати ПДФО та ВЗ? На цього самого працівника є виконавчий лист на утримання аліментів у розмірі 1/4 всіх доходів (але не менше ніж 50% від прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку) та 1 000 грн на утримання дружини до досягнення дитиною трирічного віку. Як розподілити ці утримання?

Облік внесків до додкапіталу ТОВ на ЄП
Які бухгалтерські та податкові наслідки для ТОВ на єдиному податку від операції з внесення коштів засновником до додаткового капіталу? Чи є обов’язковою згодом реєстрація збільшення статутного фонду?

Паливні картки за договором перевезення
Замовник за договором перевезення надає виконавцю паливні картки. Виконавець використовує їх для здійснення перевезень для цього замовника. Як вести облік та оподаткування таких операцій?

До змісту номеру