• Посилання скопійовано

Черговість утримань із заробітної плати

Згідно з рішенням суду із зарплати працівника треба утримувати і перераховувати до бюджету 20% без вирахування податків. З якої суми утримувати ПДФО та ВЗ? На цього самого працівника є виконавчий лист на утримання аліментів у розмірі 1/4 всіх доходів (але не менше ніж 50% від прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку) та 1 000 грн на утримання дружини до досягнення дитиною трирічного віку. Як розподілити ці утримання?

Утримання із зарплати — це ті суми, на які зменшується сума заробітної плати при її виплаті. До них належать податок на доходи фізичних осіб (ПДФО), військовий збір (ВЗ), інші неподаткові утримання (аліменти, добровільні відрахування до недержавних пенсійних фондів тощо).

ПДФО утримують із зарплати та прирівняних до неї виплат (лікарняних і дивідендів за привілейованими акціями тощо) за ставкою 18% (п. 167.1 ПКУ). Суму податку рахують за формулою:

ПДФО = ЗП х 18%.

ВЗ утримують із зарплати за ставкою 1,5%:

ВЗ = ЗП х 1,5%.

Приклад  Оклад працівника (не є особою з інвалідністю) — 6 700 грн. Премія — 3 000 грн. За січень 2023 р. він відпрацював 20 робочих днів, хоча в січні 22 робочі дні.

Розрахуємо суму зарплати за січень = 6 700 грн : 22 р. д. х 20 відпр. д. = 6 090,91 грн.

Зарплата разом із премією за січень: 6 090,91 + 3 000,00 = 9 090,91 грн.

Розрахуємо ПДФО, ВЗ та суму до виплати «на руки»:

ПДФО = 9 090,91 грн х 0,18 = 1 636,37 грн (ПСП немає, бо 9 090,91 грн > 3 760 грн);

ВЗ = 9 090,91 грн х 0,015 = 136,36 грн.

Зарплата «на руки»: 9 090,91 - 1 636,37 - 136,36 = 8 788,18 грн.

Сума утримань із зарплати становить:

1 636,37 + 136,36 = 1 772,73 грн.

Проте підприємство має заплатити за працівника ще додатково 22% ЄСВ, тобто 2 000,00 грн (9 090,91 грн х 0,22).

Ця сума ЄСВ є нарахуванням на фонд заробітної плати й належить до витрат підприємства, а не утримується із заробітної плати працівника. Тож загальна сума витрат підприємства, пов’язаних із працівником, становить:

9 090,91+ 2 000 = 11 090,91 грн.

Утримання аліментів та інші вирахування із зарплати у 2023 році

Крім податків із зарплати працівника, ще можуть утримуватися певні суми на основі виконавчого листа, постанови виконавця, наказу керівника підприємства або за власною заявою працівника. Наприклад, це можуть бути: аліменти, відшкодування заподіяної підприємству шкоди, профспілкові внески, внески до благодійних фондів чи інших громадських організацій, погашення банківського кредиту, погашення наданої підприємством позики, позички тощо, оплата послуг пошти чи банку за переказ коштів (аліментів, внесків, погашення кредиту тощо).

Зверніть увагу!

Усі ці утримання, включаючи аліменти, розраховуються вже після утримання ПДФО та ВЗ. Бухгалтер проводить утримання наприкінці місяця, а не при виплаті авансу. Позаяк тоді відома вся сума нарахованої зарплати. Законодавство дозволяє утримувати із заробітку працівника не більше ніж 20% додаткових утримань, а в окремих випадках — 50% (ч. 1 ст. 128 КЗпП). При утриманні аліментів на неповнолітніх дітей загальний розмір усіх утримань під час кожної виплати зарплати не може перевищувати 70% (ч. 3 ст. 128 КЗпП). Аналогічно зазначається в ст. 70 Закону про виконавче провадження.

Розмір відрахувань із заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника:

1. Розмір відрахувань із заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника вираховується зі суми, що залишається після утримання податків, зборів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

2. Із заробітної плати боржника може бути утримано за виконавчими документами до погашення у повному обсязі заборгованості:

— у разі стягнення аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю особи, у зв’язку з втратою годувальника, майнової та/або моральної шкоди, завданої кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням, — 50%;

— за іншими видами стягнень, якщо інше не передбачено законом, — 20%.

3. Загальний розмір усіх відрахувань під час кожної виплати заробітної плати та інших доходів боржника не може перевищувати 50% заробітної плати, що має бути виплачена працівникові, у тому числі в разі відрахування за кількома виконавчими документами. Це обмеження не поширюється на відрахування із заробітної плати у разі відбування боржником покарання у вигляді виправних робіт і стягнення аліментів на неповнолітніх дітей. У таких випадках розмір відрахувань із заробітної плати не може перевищувати 70%.

Чи потрібен бухгалтеру наказ на утримання аліментів?

Наказ по підприємству на утримання аліментів не потрібен, якщо це примусові аліменти на основі рішення суду. Тоді є документи — виконавчий лист, постанова виконавця. Вони самі собою є наказом, і бухгалтер повинен виконувати його (згідно з листом Мінсоцполітики від 01.03.2019 №247/0/206-19).

Як правильно утримати аліменти?

Аліменти утримуйте зі суми чистої зарплати працівника, тобто після того, як вирахували з неї ПДФО та військовий збір.

Зверніть увагу: під час виплати працівникові авансу краще не утримувати аліментів. Аліменти, як правило, утримуються із зарплати за другу половину місяця, а не з авансу, бо:

— лише наприкінці місяця відома сума доходу працівника за місяць;

— при застосуванні ПСП або виході працівника у відпустку за власний рахунок може бути надмірне утримання аліментів, якщо це зробити з авансу.

Проте законодавчих заборон на утримання аліментів з авансу немає, тож це можна, але незручно.

Черговість стягнень

Слід звернути увагу на ст. 46 Закону про виконавче провадження.

У разі якщо під час розподілу грошових сум у випадку, передбаченому п. 3 ч. 1 ст. 45 цього Закону, стягнутої суми недостатньо для задоволення вимог стягувачів за виконавчими документами, кошти розподіляються виконавцем між стягувачами в такій черговості:

— у першу чергу задовольняються забезпечені заставою вимоги щодо стягнення з вартості заставленого майна;

— у другу чергу задовольняються вимоги щодо стягнення аліментів, відшкодування збитків та шкоди, завданих унаслідок кримінального або адміністративного правопорушення, каліцтва чи іншого ушкодження здоров’я, а також у зв’язку з втратою годувальника;

— у третю чергу задовольняються вимоги працівників, пов’язані з трудовими правовідносинами;

— у четверту чергу задовольняються вимоги стягувачів за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, вимоги щодо збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, страхових внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і вимоги щодо податків та інших платежів до бюджету;

— у п’яту чергу задовольняється решта вимог.

Вимоги стягувачів кожної наступної черги задовольняються після задоволення в повному обсязі вимог стягувачів попередньої черги. Якщо стягнутої суми недостатньо для задоволення в повному обсязі всіх вимог однієї черги, вимоги задовольняються пропорційно до належної кожному стягувачу суми. Вимоги стягувачів щодо виплати заборгованості із заробітної плати та інші вимоги, пов’язані з трудовими правовідносинами, задовольняються в порядку надходження виконавчих документів.

Якщо виконавчі документи щодо виплати заборгованості із заробітної плати та інших вимог, пов’язаних із трудовими правовідносинами, надійшли протягом одного дня і стягнутої суми недостатньо для задоволення в повному обсязі всіх вимог за такими виконавчими документами, відповідні вимоги задовольняються пропорційно до належної кожному стягувачу суми.

Автор: Галина Казначей

До змісту номеру