• Посилання скопійовано

Бухгалтер замість водія у відрядженні

Чи можна відрядити бухгалтера до Польщі за товаром, якщо його посадовою інструкцією не передбачено виконання обов’язків водія (поїздок за товаром)? У штаті є водій, який перебуває у відпустці без збереження зарплати, бо не має можливості виконувати свою роботу через заборону виїжджати за кордон чоловікам призовного віку (до війни він їздив за товаром). Як це все оформити?

Справді, на період дії воєнного стану громадянам України чоловічої статі віком від 18 до 60 років заборонено виїзд за межі країни. Проте Постановою №615 передбачено три категорії чоловіків, яким дозволено перебувати за кордоном, а саме:

— водіям, які перевозять медичні вантажі, вантажі гуманітарної допомоги для потреб ЗСУ та населення України. Також дозволено пропуск далекобійникам на фурах, які мають ліцензії;

— працівникам підприємств залізничного транспорту, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці;

— спортсменам, включеним до складу національних збірних команд України, а також тренерам зі складу збірних, суддям та іншим спеціалістам, які забезпечують супровід та підготовку спортсменів.

Терміни перебування за кордоном установлено такі: для водіїв та спортсменів — 30 днів, для далекобійників — 45 днів, для залізничників — 6 місяців.

Вищезазначена категорія чоловіків для виїзду за кордон повинна мати дозвільні документи, що підтверджують мету поїздки.

Крім того, водій може виїхати за кордон у відрядження, якщо він є заброньованим працівником. Ця категорія зазначена в ст. 23 Закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію та у п. 2-3 Правил перетинання кордону.

Обов’язковими документами, які посвідчують, що людина заброньована, є:

— або посвідчення особи, яка перебуває на спеціальному обліку;

— або витяг із наказу Міністерства економіки України в порядку, визначеному Постановою №194.

Правила виїзду за кордон водіїв під час воєнного стану

У разі введення в Україні воєнного стану пропуск через державний кордон водіїв транспортних засобів суб’єктів господарювання, які мають ліцензію на право провадження господарської діяльності з міжнародних перевезень вантажів та пасажирів автомобільним транспортом (далі — ліцензіати), здійснюється уповноваженими службовими особами Держприкордонслужби за умови виконання правил перетину державного кордону України та за наявності інформації про особу у відповідній інформаційній системі, адміністратором якої є Укртрансбезпека.

Інформація про водіїв, зазначених в абзаці першому цього пункту, вноситься до відповідної інформаційної системи, адміністратором якої є Укртрансбезпека, на підставі заявки ліцензіата.

Перетин державного кордону здійснюється особою, зазначеною в абзаці першому цього пункту, лише на транспортному засобі, який є засобом провадження господарської діяльності ліцензіата, повна маса якого становить 3500 кілограмів та більше.

Укртрансбезпека проводить перевірку інформації про транспортний засіб на основі даних, що містяться в Єдиному державному реєстрі транспортних засобів, та вносить відповідні дані до Єдиного комплексу інформаційних систем Укртрансбезпеки.

На одному транспортному засобі державний кордон можуть одночасно перетинати:

один водій на вантажному транспортному засобі ліцензіата;

два водії на пасажирському транспортному засобі (автобусі) ліцензіата.

Особи, зазначені в абзаці першому цього пункту, можуть безперервно перебувати за кордоном не більше 45 календарних днів з дня перетину державного кордону.

У разі перевищення строків перебування осіб за кордоном, установлених цим пунктом, Укртрансбезпека може припинити доступ відповідного ліцензіата до Єдиного комплексу інформаційних систем Укртрансбезпеки на три місяці.

Рішення про припинення доступу ліцензіата до Єдиного комплексу інформаційних систем Укртрансбезпеки приймається комісією, до складу якої можуть залучатися представники Мінінфраструктури та інших органів державної влади.

Рішення про припинення доступу ліцензіата до Єдиного комплексу інформаційних систем Укртрансбезпеки затверджується наказом Голови Укртрансбезпеки.

Наказ про припинення доступу ліцензіата до Єдиного комплексу інформаційних систем Укртрансбезпеки оприлюднюється наступного дня після його видання на офіційному вебсайті Укртрансбезпеки та надсилається ліцензіату на електронну адресу (у разі наявності), що міститься в ліцензійній справі.

У разі непідтвердження мети поїздки уповноважені службові особи Держприкордонслужби відмовляють особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, в перетинанні державного кордону в порядку, визначеному частиною першою статті 14 Закону України «Про прикордонний контроль».

Пункт 2-9 Правил перетинання кордону

Крім того, такі особи повинні мати документи, які засвідчують службову мету перетину кордону, тобто документи про відрядження:

— витяг із наказу;

— посвідчення про відрядження;

— лист-звернення до Державної прикордонної служби, в якому керівник підприємства, установи чи організації зазначає, що відповідна посадова особа відряджається для виконання службових обов’язків за кордоном.

Тож якщо водій підприємства є таким, що перевозить гуманітарну допомогу чи є заброньованим, то проблем із виїздом за кордон не буде. Якщо водій таким не є, то поїхати у відрядження замість водія може бухгалтер, якщо він:

— не належить до категорії працівників, яким заборонено виїжджати за кордон;

— не належить до категорії осіб, яких відповідно до законодавства заборонено скеровувати у відрядження;

— скерований за його згодою.

Важливо! Перш ніж покласти на іншого працівника будь-які обов’язки, роботодавець повинен знати, що він не має права вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої трудовим договором (ст. 31 КЗпП). Проте законодавством не заборонено переведення працівника роботодавцем на посаду іншого працівника (ч. 1 ст. 32 КЗпП).

Переведення на іншу роботу на тому самому підприємстві допускається тільки за згодою працівника, за винятком випадків, передбачених у ст. 33 КЗпП. Оформлюється таке тимчасове переведення наказом роботодавця із зазначенням строку переведення, який зазвичай визначається часом відсутності основного працівника на роботі.

Отже, вважаємо: щоб бухгалтер міг поїхати у відрядження замість водія, який перебуває у відпустці без збереження зарплати, бухгалтера (за його згодою) потрібно на цей період тимчасово перевести на посаду водія.

Законодавство не встановлює жодних обмежень для скерування працівників у відрядження, чи є він основним працівником, чи тимчасовим, головне — щоб цей працівник перебував у трудових відносинах із роботодавцем.

Звертаємо увагу: якщо бухгалтер як водій поїде у відрядження на службовому автомобілі, то доречно наказом закріпити за бухгалтером цей автомобіль на час відпустки без збереження заробітної плати водія.

Нормативна база

  • КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 р. №322-VIII.
  • Закон про мобілізаційну підготовку та мобілізацію — Закон України від 21.10.1993 р. №3543-XII «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».
  • Правила перетинання кордону — Правила перетинання державного кордону громадянами України, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. №57 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2010 р. №724).
  • Постанова №194 — Постанова Кабінету Міністрів України від 03.03.2022 р. №194 «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану».
  • Постанова №615 — Постанова Кабінету Міністрів України від 20.05.2022 р. №615 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. №57 і від 3 березня 2022 р. №194».

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру