• Посилання скопійовано

Оподаткування продажу електромобіля

Підприємство торік придбало електромобіль, сплативши ПДВ при імпорті, і використовувало його в госпдіяльності. У 2018 році електромобіль вирішено продати (із врахуванням звільнення від ПДВ). Як виписати ПН? Чи нараховувати ПЗ? Що з податком на прибуток?

Податок на додану вартість

Відповідно до п. 188.1 ПКУ, база оподаткування операцій з постачання товарів визначається виходячи з їх договірної вартості. При цьому база оподаткування операцій з постачання необоротних активів не може бути нижчою від балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції.

У межах п. 64 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ протягом 2018 року звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення на митну територію України і постачання на митній території України транспортних засобів, оснащених виключно електричними двигунами (одним або кількома), що мають код УКТ ЗЕД 8703 90 10 10.

Про складання податкової накладної за звільненою від оподаткування операцією ми говорили у статті «Пільга на електромобілі» в «ДК» №4/2018. У графі «Складена на операції, звільнені від оподаткування» верхньої лівої частини робиться позначка «Без ПДВ».

Відповідно до пп. 7 п. 16 Порядку №1307, у разі здійснення пільгових операцій, які не внесені до довідників пільг (у зв'язку із запровадженням нової пільги) на дату складання ПН, у графі 9 проставляється умовний код «99999999», а у відведеному полі примітки 4 — відповідні пункти (підпункти), статті, підрозділи, розділи ПКУ та/або міжнародного договору (угоди), якими передбачено звільнення від оподаткування.

У наведеному випадку там слід зазначити, наприклад: «п. 64 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ».

Оскільки платник ПДВ використовував електромобіль у госпдіяльності та оподатковуваних операціях, таке постачання регулюється п. 199.1 ПКУ. Згідно з п. 199.1 ПКУ, у разі якщо придбані та/або виготовлені товари/послуги, необоротні активи частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково — ні, платник ПДВ зобов'язаний нарахувати ПЗ виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ПКУ, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати зведену ПН в ЄРПН на загальну суму частки сплаченого (нарахованого) ПДВ під час їх придбання або виготовлення, яка відповідає частці використання таких товарів/послуг, необоротних активів в неоподатковуваних операціях.

Докладніше про нарахування ПЗ за п. 199.1 див. у статті Ю. Єгорової «Розподіл податкового кредиту з ПДВ» в «ДК» №10-11/2018.

Податок на прибуток

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об'єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінрезультату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінзвітності підприємства відповідно до П(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Відповідно, залишкова вартість такого автомобіля потрапить до витрат, а договірна вартість — до доходів. Податкові різниці при цьому можуть виникнути, як і при звичайному продажу ОЗ:

— фінрезультат до оподаткування збільшується на суму залишкової вартості окремого об'єкта ОЗ, визначеної відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, у разі продажу такого об'єкта (п. 138.1 ПКУ);

— фінрезультат до оподаткування зменшується на суму залишкової вартості окремого об'єкта ОЗ або нематеріальних активів, визначеної з урахуванням положень ст. 138 ПКУ, у разі продажу такого об'єкта (п. 138.2 ПКУ).

Однак оскільки такі податкові різниці містяться у розділі III ПКУ (п. 138.1 та 138.2 ПКУ), то підприємство, що прийняло рішення про незастосування податкових різниць, їх не застосовує.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру