• Посилання скопійовано

«Загальносистемник» змінює місце реєстрації

Підприємець на загальній системі оподаткування змінює прописку з м. Запоріжжя на м. Київ у грудні 2017 р. У який термін він повинен зареєструвати нову Книгу доходів та витрат? Чи може користуватися старою у Києві? До якої податкової він має подати річні звіти за 2017 рік та сплатити ЄСВ за IV квартал 2017: у Запоріжжі чи у Києві? Які ще звіти додатково він повинен подавати у зв'язку зі зміною місця реєстрації?

Жодних додаткових звітів через зміну місця реєстрації подавати не потрібно. Основою обліку «загальносистемника» є ведення ним Книги обліку доходів і витрат, воно регламентовано Порядком №4811. «Загальносистемники» мають право вести книгу у паперовому або електронному вигляді, а записи здійснювати за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід (п. 2 та п. 5 Порядку №481).

Порядок №481 не містить вказівок, що книгу потрібно замінювати у разі зміни місця реєстрації підприємства. Єдина згадка про нову книгу — у ч. 4 п. 3 Порядку №481: у разі необхідності реєстрації нової книги (тобто стара книга закінчилася, і місця для записів немає) протягом податкового (звітного) періоду записи в ній продовжуються наростаючим підсумком, а попередня книга залишається у самозайнятої особи. Тобто потреби заміняти книгу і реєструвати її у податковій за новим місцем реєстрації немає.

Процес переведення буде запущено, коли податківці отримають хоча б один із цих документів:

— відомості держреєстратора про внесення змін до відомостей про місцезнаходження (місце проживання) платника податків;

— заяву за формою №1-ОПП або за формою №5-ОПП із позначкою «Зміни», подану платником податків до контролюючого органу за новим місцезнаходженням.

Норми п. 10.5 Порядку №15882 відводять один місяць на передачу документів до нового податкового органу. Тобто від дати повідомлення держреєстратора ще один календарний місяць підприємець перебуває на обліку за старим місцем реєстрації.

Відповідно до п. 10.13 Порядку №1588, якщо підприємець змінює місцезнаходження, сплата податків і зборів після такої реєстрації здійснюється за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду. При цьому за старим місцем реєстрації він залишається зареєстрованим за неосновним місцем обліку. Оскільки весь 2017 рік «загальносистемник», по суті, перебував за старим місцем обліку, то й звітувати за підсумками року він має за старим місцем реєстрації. А оскільки річну звітність буде подано за старим місцем реєстрації, нарахування пройдуть в обліковій картці за старим місцем реєстрації, то й сплачувати ПДФО слід за старим місцем реєстрації.

А от у частині ЄСВ за себе і за працівників працюватиме норма п. 7 розд. III Порядку №4353: якщо підприємець у звітному періоді змінював місце реєстрації, то звітність за весь період (із першого до останнього календарного числа звітного періоду) подається до органу доходів і зборів за новим місцем взяття на облік. Платити ЄСВ також потрібно за новим місцем обліку. Тобто слід чітко бачити, якою датою відбулося переведення на нове місце обліку: якщо місце реєстрації змінилося у грудні 2017 року, а податківці передали облікову справу підприємця і зареєстрували переведення вже в січні 2018 року, то за підсумками 2017 року звітувати і сплачувати ЄСВ треба за старим місцем обліку. Якщо за новим місцем обліку підприємець зареєстрований у грудні 2017 року, то звітувати за 2017 рік треба було за новим місцем реєстрації. Сплачувати ЄСВ за IV квартал також потрібно було за новими реквізитами.

1 Порядок ведення Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи — підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, затверджений наказом Міндоходів від 16.09.2013 р. №481.

2 Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну України від 09.12.2011 р. №1588.

3 Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. №435.

Юлія КЛОВСЬКА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру