• Посилання скопійовано

Щодо відображення у податковій звітності з ПДВ показників, зокрема, податкової накладної, складеної без факту здійснення господарської операції (витяг)

Індивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 06.02.2024 №595/ІПК/99-00-21-03-02

Суттєво. УР до декларації подається у разі виявлення помилок у такій раніше поданій декларації. Якщо ПЗ, відображені у декларації, відповідають даним первинних документів, то такі ПЗ уточнення не потребують.

!  Платникам ПДВ

Державна податкова служба України розглянула звернення щодо відображення у податковій звітності з ПДВ показників, зокрема, податкової накладної, складеної без факту здійснення господарської операції, та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), повідомляє.

Як зазначено у зверненні, у жовтні 2023 року Товариством було надано послуги з оренди автомобіля та 30.10.2023 складено податкову накладну. Така податкова накладна була складена невірно (на дату другої події — погашення заборгованості). Податкове зобов’язання відображено у податковій декларації з ПДВ (далі — декларація) за жовтень 2023 року.

На дату виявлення помилки (30.11.2023) до зазначеної податкової накладної складено розрахунок коригування, яким її показники виведено в нуль, та складено і зареєстровано в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН) нову (вірну) податкову накладну з датою складання 31.10.2023 (дата першої події).

У системі електронного адміністрування ПДВ (далі — СЕА ПДВ) виник показник ∑Перевищ.

Товариство просить надати індивідуальну податкову консультацію щодо необхідності подання уточнюючого розрахунку до декларації за жовтень 2023 року на збільшення податкових зобов’язань.

Разом з тим звернення містить суперечливу інформацію, що не дає змоги чітко ідентифікувати хронологію подій за операцією, описаною у зверненні (зокрема, зазначено, що на дату отримання оплати за послуги 30.10.2023 податкову накладну було складено невірно, оскільки це була дата другої події за операцією, водночас зазначено, що вірно складена податкова накладна (на дату першої події) датована 31.10.2023. У зв’язку з цим ДПС надає роз’яснення загальних норм податкового законодавства щодо порушених питань.

<...>

Податкові зобов’язання за операцією з постачання товарів/послуг підлягають відображенню у податковій звітності з ПДВ того звітного періоду, у якому здійснено таку операцію, на підставі даних бухгалтерського обліку (первинних документів, складених за операцією).

Обсяги постачання товарів/послуг та сума податку на додану вартість, вказані у податковій накладній, складеній без факту здійснення господарської операції (тобто не підтвердженій первинними документами), а також у розрахунку коригування до такої податкової накладної, не підлягають відображенню в податковій звітності з ПДВ.

Обрахунок реєстраційної суми здійснюється автоматично, відповідно до норм ПКУ. При розрахунку реєстраційної суми, а також показників формули, за якою вона обраховується (у тому числі показника ∑Перевищ), враховуються, зокрема, усі податкові накладні та розрахунки коригування, складені та зареєстровані в ЄРПН платником податку.

Враховуючи викладене, уточнюючий розрахунок до декларації подається у разі виявлення платником податку помилок у такій раніше поданій декларації. Якщо податкові зобов’язання за операцією з постачання товарів/послуг, відображені у декларації, відповідають даним первинних документів, складених за такою операцією, то такі податкові зобов’язання уточнення не потребують.

Згідно з нормами чинного законодавства (стаття 36 ПКУ) платники податку зобов’язані самостійно декларувати свої податкові зобов’язання та визначати сутність і відповідність здійснюваних ними операцій тим, які перераховані ПКУ.

Водночас для забезпечення правильності ведення податкового обліку та уникнення непорозумінь у частині розрахунку реєстраційної суми і її окремих складових платникам податків необхідно чітко дотримуватись норм чинного законодавства з питань оподаткування та правил ведення бухгалтерського обліку, у тому числі при складанні і реєстрації в ЄРПН податкових накладних / розрахунків коригування.

<...>

До змісту номеру