• Посилання скопійовано

Якщо в сільському торговельному об’єкті торгують підакцизними товарами, усі СГ у ньому зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО

Чи необхідно застосовувати РРО та/або ПРРО ФОП — платникам ЄП другої — четвертої груп, які здійснюють роздрібну торгівлю на території села, селища в торговельному об’єкті, в якому також здійснюється торгівля підакцизними товарами?

Постановою Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000 року №1336 «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» зі змінами та доповненнями (далі — Постанова №1336) затверджено Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій (далі — Перелік).

Пунктом 1 Переліку визначено, що фізичні особи — підприємці, які сплачують єдиний податок, мають право здійснювати розрахунки без застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі — РРО) та/або програмних РРО (далі — ПРРО) з використанням розрахункових книжок (далі — РК) та книг обліку розрахункових операцій (далі — КОРО) при здійсненні роздрібної торгівлі на території села, селища товарами (крім підакцизних товарів).

Пункт 1 Переліку не застосовується за наявності хоча б однієї з таких умов:

роздрібна торгівля здійснюється в торговельному об’єкті, в якому також здійснюється торгівля підакцизними товарами;

фізичними особами — підприємцями також здійснюється дистанційна торгівля, зокрема, через Інтернет;

сільськими, селищними, міськими радами прийнято рішення про обов’язкове застосування на території села, селища РРО та/або ПРРО для форм і умов проведення діяльності, визначених у п. 1 Постанови №1336.

Абзацом другим п. 2 Постанови №1336 встановлено, що граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг), визначених у п. 1 Переліку, у разі перевищення якого застосування РРО та/або ПРРО є обов’язковим, становить 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів).

Визначення понять у сфері торгівлі встановлюється Національним стандартом України, згідно з яким торговельний об’єкт — це майновий комплекс, який займає окрему капітальну споруду або який розміщено в спеціально призначеному та обладнаному для торгівлі приміщенні іншої капітальної або некапітальної споруди та має приміщення для провадження торговельної діяльності. Торговельний об’єкт у роздрібній торгівлі призначений для організування продажу товарів кінцевим споживачам і надання їм торговельних послуг.

Таким чином, якщо в торговельному об’єкті, розташованому на території села, селища, здійснюється торгівля підакцизними товарами, то у такому випадку всі суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність у такому торговельному об’єкті, зобов’язані використовувати РРО та/або ПРРО на загальних підставах.

Загальнодоступний інформаційний ресурс ДПС

До змісту номеру