• Посилання скопійовано

Щодо повернення покупцем підакцизних товарів (продукції)

Роз’яснення Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків від 24.05.2022 р.

Суттєво. У разі повернення покупцем підакцизних товарів (продукції) з причин, не пов’язаних з усуненням недоліків чи знищенням товару (продукції), коригування ПЗ зі сплати акцизного податку не проводиться.

!  Платникам акцизного податку

Чи повинен платник акцизного податку — виробник підакцизних товарів повторно нараховувати податкові зобов’язання зі сплати акцизного податку у разі повного (часткового) повернення покупцем підакцизних товарів (продукції), якщо таке повернення не пов’язане з усуненням недоліків чи знищенням товару (продукції), а податкові зобов’язання з акцизного податку за операціями з реалізації таких товарів (продукції) були нараховані?

Згідно з пп. 213.1.1 п. 213.1 ст. 213 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами і доповненнями (далі — ПКУ) об’єктом оподаткування акцизним податком є, зокрема, операції з реалізації вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції).

Пунктом 217.1 ст. 217 ПКУ визначено, зокрема, що суми податку, що підлягають сплаті, з підакцизних товарів (продукції), вироблених на митній території України, а також реалізованих суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі, визначаються платником податку самостійно виходячи з об’єктів оподаткування, бази оподаткування та ставок цього податку, що діють на дату виникнення податкових зобов’язань.

Датою виникнення податкових зобов’язань щодо підакцизних товарів (продукції), вироблених на митній території України, згідно з п. 216.1 ст. 216 ПКУ, є дата їх реалізації особою, яка їх виробляє, незалежно від цілей і напрямів подальшого використання таких товарів (продукції), крім випадків, зазначених у ст. 225 та 229 ПКУ.

Згідно з п. 217.5 ст. 217 ПКУ у разі повного або часткового повернення покупцем підакцизних товарів (продукції), вироблених (виготовлених) на митній території України, продавцю для усунення недоліків товару (продукції) або його знищення (переробки) у зв’язку з неможливістю усунення таких недоліків, платник податку — продавець проводить коригування податкових зобов’язань зі сплати акцизного податку у звітному періоді, у якому відбулося таке повернення.

Сума коригування обчислюється платником податку із застосуванням максимальних роздрібних цін, ставок акцизного податку з урахуванням мінімального податкового зобов’язання зі сплати акцизного податку, які діяли на дату виникнення податкового зобов’язання щодо таких товарів (продукції).

Сума коригування зазначається в декларації з акцизного податку за звітний період, у якому відбулось таке повернення.

Отже, у разі повернення покупцем підакцизних товарів (продукції) з причин, не пов’язаних з усуненням недоліків чи знищенням товару (продукції), коригування податкових зобов’язань зі сплати акцизного податку не проводиться. Податкові зобов’язання зі сплати акцизного податку, у разі реалізації виробником повернутої якісної підакцизної продукції, з якої було сплачено акцизний податок при першій її реалізації (відвантаженні), та при незмінності ставок акцизного податку не нараховуються.

До змісту номеру