• Посилання скопійовано

Що нового

Змінилися умови «зеленого» тарифу для дрібних енергопостачальників

! Виробникам електроенергії з відновлюваних джерел

У зв'язку з опублікуванням у «Голосі України» 21.05.2019 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії».

Законом, зокрема, передбачено, що:

«зелений» тариф на електричну енергію, вироблену генеруючими установками приватних домогосподарств, установлена потужність яких не перевищує 50 кВт, встановлюється єдиним для всіх приватних домогосподарств за кожним видом альтернативного джерела енергії;

«зелений» тариф на електричну енергію, вироблену споживачами, у тому числі енергетичними кооперативами, з енергії сонячного випромінювання, енергії вітру, біомаси, біогазу, з використанням гідроенергії, геотермальної енергії генеруючими установками, встановлена потужність яких не перевищує 150 кВт, встановлюється єдиним для всіх споживачів, у тому числі енергетичних кооперативів, за кожним видом альтернативного джерела енергії;

«зелений» тариф на електричну енергію, вироблену з енергії сонячного випромінювання генеруючими установками приватних домогосподарств, установлена потужність яких не перевищує 50 кВт, за умови їх розташування на дахах та/або фасадах будівель та інших капітальних споруд, встановлюється на рівні роздрібного тарифу для споживачів другого класу напруги на січень 2009 року, помноженого на коефіцієнт «зеленого» тарифу для електричної енергії, виробленої з енергії сонячного випромінювання генеруючими установками приватних домогосподарств, установлена потужність яких не перевищує 50 кВт, за умови їх розташування на дахах та/або фасадах будівель та інших капітальних споруд;

«зелений» тариф на електричну енергію, вироблену з енергії вітру генеруючими установками приватних домогосподарств, установлена потужність яких не перевищує 50 кВт, встановлюється на рівні роздрібного тарифу для споживачів другого класу напруги на січень 2009 року, помноженого на коефіцієнт «зеленого» тарифу для електричної енергії, виробленої з енергії вітру генеруючими установками приватних домогосподарств, установлена потужність яких не перевищує 50 кВт.

З 2020 року запроваджуються аукціони з розподілу квоти підтримки — на них визначатимуться СГ, які набуватимуть права на підтримку у виробництві електричної енергії з альтернативних джерел енергії (крім доменного та коксівного газів, а з використанням гідроенергії — вироблену лише мікро-, міні- та малими гідроелектростанціями).

Закон України від 25.04.2019 р. №2712-VIII чинний з 22.05.2019 р.


ПКУ узгодили із Законом про електронні довірчі послуги

! Платникам податків, власникам авто на єврономерах

У зв'язку з офіційним опублікуванням у «Голосі України» 21.05.2019 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України у зв'язку з прийняттям Закону України «Про електронні довірчі послуги».

Законом врегульовано питання надання кваліфікованих довірчих послуг у сфері справляння податків та визначено відповідні повноваження контролюючих органів у цій сфері.

Зокрема, до Податкового кодексу введено такі поняття, визначені Законом про електронні довірчі послуги, як «кваліфікована електронна довірча послуга», «кваліфікований надавач електронних послуг», «кваліфікований електронний підпис чи печатка», «кваліфікована електронна позначка часу», «кваліфікований сертифікат відкритих ключів».

Прикінцевими положеннями Закону внесено зміни до МКУ, якими передбачено продовження ще на 90 днів (з 180 до 270) строку розмитнення автомобілів на європейських номерах: на цей строк відкладено набрання чинності пунктами 7 і 8 розд. I та пп. 1 п. 2 розд. II Прикінцевих положень Закону від 08.11.2018 р. №2612-VIII «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України».

Таким чином, штрафи за порушення митного режиму накладатимуть не з 25.05.2019 р., а з 24.08.2019 р.

Закон України від 16.05.2019 р. №2725-VIII чинний з 22.05.2019 р.


Посилено відповідальність за шкоду лісам

! Усім

У зв'язку з офіційним опублікуванням у «Голосі України» від 18.05.2019 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів».

Так, змінами до КУпАП подвоєно розмір штрафів за порушення встановленого порядку використання лісосічного фонду, заготівлі і вивезення деревини, заготівлі живиці; незаконну порубку, пошкодження та знищення лісових культур і молодняку; знищення або пошкодження полезахисних лісових смуг та захисних лісових насаджень; знищення або пошкодження підросту в лісах.

Також викладено у новій редакції примітки до ст. 201-1 та до ст. 246 ККУ.

Згідно з новою редакцією примітки до ст. 201-1 ККУ під цінними та рідкісними породами дерев у цій статті слід розуміти роди (так у Законі. — Ред.) дерев, передбачені ст. 1 Закону «Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів».

Під переміщенням у великому розмірі у цій статті слід розуміти переміщення лісоматеріалів або пиломатеріалів цінних та рідкісних порід дерев, а також лісоматеріалів необроблених, вартість яких у 18 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, під переміщенням в особливо великому розмірі — вартість яких у 36 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Відповідно до нової редакції примітки до ст. 246 ККУ у цій статті істотною шкодою вважається така шкода, яка у 20 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, або інша істотна шкода, завдана навколишньому природному середовищу в частині забезпечення ефективної охорони, належного захисту, раціонального використання та відтворення лісів.

У цій статті тяжкими наслідками вважаються такі наслідки, які у 60 і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Закон України від 25.04.2019 р. №2708-VIII чинний з 19.05.2019 р.


Оновлено форму заяви про видачу дозволу на ввезення видавничої продукції з РФ

! Видавцям і книгорозповсюджувачам

Кабмін вніс зміни до Порядку вилучення з обігу видавничої продукції, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України та розповсюджується на території України без відповідного дозволу, затвердженого постановою КМУ від 05.04.2017 р. №235, і Порядку видачі (відмови у видачі, анулювання) дозволу на ввезення видавничої продукції, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України, затвердженого постановою КМУ від 05.04.2017 р. №262.

Зокрема, викладено у новій редакції форму заяви про видачу дозволу.

Також передбачено, що уповноважені посадові особи Держкомтелерадіо вилучають видавничу продукцію з обігу за місцем її фактичного виявлення (а не за місцем фактичного провадження діяльності СГ, розташування його господарських або інших об'єктів).

Уточнено, що під час вилучення з обігу видавничої продукції відповідно до порядку, визначеного Держкомтелерадіо, складається у двох примірниках протокол про накладення адміністративно-господарського штрафу, в якому міститься опис видавничої продукції, яка вилучається з обігу. Перший примірник після підписання СГ (його посадовою особою (представником) або особою, яка безпосередньо здійснює розповсюдження), що притягується до відповідальності згідно із законом, залишається в уповноваженої особи, яка його склала, а другий примірник вручається СГ (його посадовій особі (представнику) або особі, яка безпосередньо здійснює розповсюдження).

Постанова Кабінету Міністрів України від 15.05.2019 р. №396 чинна з 18.05.2019 р.


Опублікування інформації про вплив виробництва електроенергії на довкілля

! Енергетикам

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила Порядок опублікування інформації про частку кожного джерела енергії, використаного для виробництва електроенергії, та вплив на навколишнє природне середовище, спричинений виробництвом електроенергії.

Цей Порядок визначає вимоги до формування інформації про частку кожного джерела енергії, яке було використане для виробництва електричної енергії, та вплив на навколишнє природне середовище, спричинений виробництвом електричної енергії, процедуру, періодичність та строки оприлюднення учасниками ринку електричної енергії такої інформації.

Дія Порядку поширюється на виробників електричної енергії, електропостачальників, оператора ринку, оператора системи передачі, а також на учасників ринку, які здійснюють продаж електричної енергії на організованих сегментах ринку та на двосторонній основі.

Постанова НКРЕКП від 26.04.2019 р. №642 набирає чинності з 01.07.2019 р.


Приватним виконавцям можуть допомагати не тільки помічники

! Приватним виконавцям

Міністерство юстиції України затвердило зміни до:

Iнструкції з організації примусового виконання рішень, затвердженої наказом Мін'юсту від 02.04.2012 р. №512/5;

Типового положення про відділ державної виконавчої служби головних територіальних управлінь юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, в областях, містах Києві та Севастополі, затвердженого наказом Мін'юсту від 20.04.2016 р. №1183/5;

Положення про Головні територіальні управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, в областях, містах Києві та Севастополі, затвердженого наказом Мін'юсту від 23.06.2011 р. №1707/5;

Порядку формування і ведення Єдиного реєстру приватних виконавців України, затвердженого наказом Мін'юсту від 05.08.2016 р. №2431/5;

Положення про автоматизовану систему виконавчого провадження, затвердженого наказом Мін'юсту від 05.08.2016 р. №2432/5;

Правил ведення діловодства та архіву в органах державної виконавчої служби та приватними виконавцями, затверджених наказом Мінюсту від 07.06.2017 р. №1829/5.

Зокрема, змінами до Iнструкції з організації примусового виконання рішень уточнено, що книги обліку за кожним рахунком приватного виконавця ведуться приватним виконавцем або особою, що працює на умовах цивільно-правового чи трудового договору з приватним виконавцем, у тому числі помічником приватного виконавця.

Змінами до Правил ведення діловодства та архіву в органах державної виконавчої служби та приватними виконавцями передбачено, що ведення діловодства та архіву приватного виконавця здійснюється приватним виконавцем або особою, яка працює на умовах цивільно-правового чи трудового договору з приватним виконавцем, у тому числі помічником приватного виконавця. Раніше книги обліку за кожним рахунком приватного виконавця велися особисто приватним виконавцем, а ведення діловодства та архіву здійснювалося приватним виконавцем або його помічником.

Наказ Мін'юсту від 06.05.2019 р. №1385/5 чинний з 14.05.2019 р.


Оновлено Державний реєстр РРО

! СГ, які застосовують РРО

ДФСУ затвердила новий Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій.

Оновлений Держреєстр містить перелік РРО, дозволених до первинної реєстрації, а також первинна реєстрація яких заборонена, в кількості 179 моделей (як і попередній).

Окремо наводиться перелік РРО, вилучених із Держреєстру у 2016 — 2018 рр., експлуатація яких не дозволяється, — таких моделей є 7, теж, як і раніше.

Водночас втратив чинність наказ ДФСУ від 26.03.2019 р. №247.

Наказ ДФС України від 15.05.2019 р. №392 чинний з 15.05.2019 р.


Методрекомендації щодо тестових операцій на ринку електроенергії

! Енергетикам

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила Методичні рекомендації щодо здійснення тестових операцій на ринку електричної енергії.

Методрекомендації розроблені з метою забезпечення здійснення тестових операцій на ринку електричної енергії відповідно до вимог п. 14 розд. XVII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону «Про ринок електричної енергії» усіма ліцензіатами НКРЕКП у сфері електроенергетики на період з 1 травня 2019 року до 1 липня 2019 року.

Методичні рекомендації поширюються на оптового постачальника електричної енергії (який виконує функції, має права та обов'язки оператора ринку та гарантованого покупця), оператора системи передачі, оператора системи розподілу, виробників та електропостачальників.

Суб'єктам господарювання, на яких поширюється дія цих Методрекомендацій, рекомендовано розпочати здійснення тестових операцій з купівлі-продажу електричної енергії на відповідних сегментах нового ринку електроенергії відповідно до Методрекомендацій.

Постанова НКРЕКП від 26.04.2019 р. №643 чинна з 26.04.2019 р.


Порядок купівлі електроенергії за «зеленим» тарифом

! Постачальникам енергії за «зеленим» тарифом

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила:

— Порядок купівлі електричної енергії за «зеленим» тарифом;

— Методику формування кошторису гарантованого покупця;

— Типовий договір купівлі-продажу електричної енергії за «зеленим» тарифом між гарантованим покупцем та суб'єктом господарювання, що виробляє електричну енергію з використанням альтернативних джерел енергії;

— Типовий договір про надання послуг із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел.

Порядок поширюється на виробників електричної енергії за «зеленим» тарифом і кандидатів у такі виробники, гарантованого покупця, постачальників електричної енергії, що виконують функцію постачальника універсальних послуг, оператора системи передачі, адміністратора комерційного обліку та суб'єктів господарювання, що здійснюють виробництво електричної енергії на атомних електростанціях.

Типові договори та глави 2, 3 та 13 Порядку купівлі електричної енергії за «зеленим» тарифом набрали чинності з 15.05.2019 р.

З дня набрання чинності постановою втрачають чинність Постанова НКРЕ від 11.10.2012 р. №1314 та Постанова НКРЕКП від 04.04.2017 р. №472 .

Постанова НКРЕКП від 26.04.2019 р. №641 набирає чинності з 01.07.2019 р.


Акти перевірок у сферах охорони прав на сорти рослин

! СГ сфери насінництва та розсадництва

Міністерство аграрної політики та продовольства України затвердило уніфіковані форми:

— акта, що складається за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) за дотриманням суб'єктом господарювання вимог законодавства у сфері насінництва та розсадництва;

— акта, що складається за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) за дотриманням суб'єктом господарювання вимог законодавства у сфері охорони прав на сорти рослин.

Уніфіковані форми містять вичерпний перелік питань щодо проведення заходу державного нагляду (контролю).

Водночас втратив чинність наказ Мінагрополітики від 29.12.2017 р. №709, яким було затверджено попередні уніфіковані форми таких актів.

Наказ Мінагрополітики від 01.04.2019 р. №170 чинний з 17.05.2019 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру