• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної фіскальної служби України від 14.02.2019 р. №530/К/99-99-13-04-03-14/IПК

Згідно з пп. 75.1.2 ПКУ:

— документальною виїзною перевіркою вважається перевірка, яка проводиться за місцезнаходженням платника податків чи місцем розташування об'єкта права власності, стосовно якого проводиться така перевірка;

— документальною невиїзною перевіркою вважається перевірка, яка проводиться в приміщенні контролюючого органу.

Але в обох випадках такі перевірки проводяться посадовими особами контролюючого органу виключно на підставі рішення керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу, оформленого наказом, та за умови вручення платнику податків (його представникові) у порядку, визначеному ст. 42 ПКУ, копії наказу про проведення документальної позапланової невиїзної перевірки та письмового повідомлення про дату початку та місце проведення такої перевірки.

I ось тут у платника виникає право попросити змінити місце проведення документальної податкової перевірки. Хоча фактично таке право виникає у разі, якщо призначено невиїзну перевірку.

Відповідно до п. 79.5 ПКУ, за наявності письмового звернення платника податків замість документальної невиїзної перевірки може проводитися документальна виїзна перевірка.

У коментованій IПК податківці з посиланням на пп. 1.4.2 п. 1.4 розд. I Методрекомендацій, затверджених наказом ДФСУ від 31.07.2014 р. №22, зазначили, на що звертають увагу, розглядаючи це питання: зокрема, якщо для проведення перевірки до органу ДФС необхідно надати значну кількість первинних документів у паперовому вигляді.

При цьому слід звернути увагу на два моменти.

1. Як зазначають самі податківці в коментованій IПК, податковим законодавством не передбачено визначення значної кількості (у числовому значенні) первинних документів у паперовому вигляді, які необхідно надати до органу ДФС для проведення перевірки. Тому, як ми розуміємо, вирішення питання щодо доцільності заміни невиїзної перевірки виїзною з цієї підстави покладається на самих податківців.

2. У ПКУ не зазначено, коли саме платник податків має право подати письмове звернення щодо зміни виду документальної перевірки. У коментованій IПК податківці визначають це з посиланням на вищезгаданий підпункт Методрекомендацій, яким установлено, що у випадках коли під час виконання заходів щодо організації документальної невиїзної перевірки платник податків при отриманні ним повідомлення та копії наказу про її проведення надає до органу ДФС обґрунтоване письмове звернення щодо проведення замість документальної невиїзної перевірки документальної виїзної перевірки, керівнику (його заступнику або уповноваженій особі) органу ДФС доцільно розглянути питання щодо заміни виду перевірки.

Тобто виходить, що просити змінити тип перевірки треба якнайшвидше, в ідеалі — одразу ж при отриманні документів на її проведення.

Хоча на практиці можливі й інші варіанти. Наприклад, у рішенні Луганського адміністративного окружного суду від 25.01.2018 р. №71976797 зазначалося таке (відстежуємо хронометраж!).

21 червня 2017 р. на адресу ДФС у Луганській області надійшла заява про зміну виду документальної перевірки, згідно з якою позивач просив змінити вид документальної планової перевірки, що призначена наказом ДФС у Луганській області від 09.06.2017 р. №346, з невиїзної на виїзну за місцем розташування платника податків.

У зв'язку з надходженням заяви ДФС у Луганській області вирішено провести документальну планову виїзну перевірку та видано наказ від 29.06.2017 р. №379, яким визнано таким, що втратив чинність, наказ від 09.06.2017 р. №346.

I суд визнав, що податківці в цій ситуації діяли в межах наданих повноважень, визначених чинним законодавством, та правомірно призначили перевірку цим наказом.

Отже, про результати розгляду письмового звернення платнику податків надсилається/вручається письмова відповідь (у порядку, визначеному ст. 42 ПКУ). Якою може бути така відповідь:

— або відмова у зміні місця проведення перевірки. У такому разі наказ про проведення невиїзної перевірки залишається чинним;

— або згода на таку зміну. У такому разі, як зазначено вище, наказ про призначення невиїзної перевірки скасовується і видається новий наказ уже про виїзну документальну перевірку. Звісно, з новими номером та датою.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру