• Посилання скопійовано

Виплати мобілізованим працівникам

51.

Чи змінилися у 2016 році гарантії, які було встановлено трудовим законодавством для мобілізованих працівників?

З 01.01.2016 р. Законом №911 викладено у новій редакції ч. 3 та 4 ст. 119 КЗпП. Нагадаємо, що цими нормами встановлено гарантії мобілізованих працівників.

Основні гарантії залишалися без змін. А саме: на строк до закінчення особливого періоду або до дня фактичної демобілізації зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток.

При цьому такі гарантії мобілізованим працівникам поширюються на працівників, які працювали до мобілізації на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб-підприємців, в яких вони працювали на час призову. Перелічені гарантії від роботодавця поширюються на працівників, які після демобілізації продовжують військову службу у зв'язку з прийняттям на військову службу за контрактом, але не більше ніж на строк укладеного контракту.

Зміна гарантій відбулася в джерелі фінансування середнього заробітку, який мають зберігати роботодавці, а отже, і нараховувати та виплачувати. Тепер зі згаданих норм КЗпП видалили норми, які передбачали компенсацію такого середнього заробітку із бюджету. Отже, обов'язок виплачувати залишили, але тепер платити такий середній заробіток починаючи з січня 2016 р. роботодавцям доведеться з власних коштів!

52.

Який порядок оподаткування середнього заробітку мобілізованих працівників?

Оскільки держбюджет компенсувати такий середній заробіток починаючи зі звітного періоду січня 2016 р. не буде, не діятимуть у 2016 році й норми щодо неоподаткування ПДФО (пп. 165.1.1 ПКУ), а відповідно й щодо неоподаткування військовим збором та ненарахування ЄСВ (ч. 7 ст. 7 Закону про ЄСВ).

Стосовно ЄСВ не допоможе навіть нова редакція другого речення ч. 7 ст. 7 Закону про ЄСВ. Відповідно до змін, внесених до неї Законом №909, ця норма передбачає ненарахування та неутримання ЄСВ із виплат, що компенсуються з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятих на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації. Тобто не встигла ця нова редакція норми набрати чинності, а застосовувати її більше немає до чого. Адже факт виплат, що компенсуються з бюджету, відсутній.

Тому, нараховуючи середній заробіток мобілізованим працівникам у 2016 році, потрібно пам'ятати, що на нього належить нарахувати ЄСВ за ставкою 22%, утримати з нього ПДФО за ставкою 18% та військовий збір за ставкою 1,5%.

53.

Як відображати в обліку нарахування середнього заробітку мобілізованих?

В обліку нарахований середній заробіток мобілізованих працівників буде відображатися як нарахована звичайна зарплата:

нараховано середній заробіток мобілізованому працівнику: Д-т 23, 92, 93, 94, 97 К-т 661;

нараховано ЄСВ на середній заробіток: Д-т 23, 92, 93, 94, 97 К-т 651;

утримано ПДФО та військовий збір: Д-т 661 К-т 641, 642;

сплата нарахованого ЄСВ та утриманого ПДФО й військового збору: Д-т 651, 641, 642 К-т 311;

перераховано на картковий рахунок суму середнього заробітку мобілізованому працівнику: Д-т 661 К-т 311.

54.

Як відображати нарахований середній заробіток мобілізованим працівникам у 2016 році у формі №1ДФ та звіті про ЄСВ?

На наш погляд, суми нарахованого середнього заробітку в розділі І форми №1ДФ слід відображати під ознакою доходу «101» та відповідно включати до розділу ІІ в загальну суму нарахованих доходів працівникам та утриманого й перерахованого до бюджету військового збору.

Також сума нарахованого мобілізованому працівнику середнього заробітку у звітному місяці у складі заробітної плати відображається в таблицях 1 та 6 додатка 4 звіту з ЄСВ. Ми вважаємо, що у таблиці 6 додатка 4 звіту з ЄСВ суму нарахованого доходу потрібно відображати за кодом категорії застрахованих осіб «1».

Хоча у 2015 році ДФСУ у своєму роз'ясненні від 31.07.2015 р. №28068/7/99-99-17-03-01-17 вказувала: якщо роботодавець нараховував мобілізованим працівникам середній заробіток та не подавав звіти на отримання компенсаційних виплат із бюджету і відповідно не отримував такі компенсації, то сума середнього заробітку, що виплачувалася за рахунок коштів роботодавця, у складі заробітної плати відображається у таблиці 6 звіту з ЄСВ за кодом категорії застрахованих осіб «47». Тож варто дочекатися, що податківці порадять з цього приводу при складанні звіту з ЄСВ за січень 2016 року.

До змісту номеру