• Посилання скопійовано

Що нового

Спрощено порядок залучення іноземних інвестицій

! Iноземним інвесторам

Постановою КМУ №661 визнано такою, що втратила чинність, постанову КМУ від 06.03.2013 р. №139, якою затверджено Порядок державної реєстрації (перереєстрації) іноземних інвестицій та її анулювання.

Рішення прийняте на виконання пункту 4 розділу II Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скасування державної реєстрації іноземних інвестицій».

Постанова Кабінету Міністрів України від 27.09.2016 р. №661
набере чинності з дня опублікування
(станом на 04.10.2016 р. не опублікована)


Затверджено Державний стандарт соцпослуги посередництва (медіації)

! Соцпрацівникам

Мінсоцполітики затвердило Державний стандарт соціальної послуги посередництва (медіації).

Цей Державний стандарт визначає зміст, обсяги, умови та порядок надання соціальної послуги посередництва, показники її якості для суб'єктів різних форм власності та господарювання, які надають таку послугу.

Він застосовується для організації надання соціальної послуги особам/сім'ям, які перебувають у складних життєвих обставинах, моніторингу й контролю якості її надання, визначення тарифу платної соціальної послуги.

Соціальна послуга не застосовується між потерпілою особою та особою, яка вчинила правопорушення або злочин, у випадках насильства у сім'ї, торгівлі людьми, жорстокого поводження з дітьми.

Соціальна послуга в обсягах, визначених цим Державним стандартом, надається безоплатно, за плату або з установленням диференційованої плати.

Підставою для надання такої послуги є подання письмової заяви отримувача соціальної послуги/його законного представника суб'єкту, що надає таку послугу.

Рішення про надання соціальної послуги або відмову у її наданні приймається з урахуванням позиції іншої сторони конфлікту/спору отримувача соціальної послуги, щодо якого виникає потреба в наданні такої послуги, не пізніше ніж через 10 робочих днів з дати звернення одного з отримувачів соціальної послуги.

Наказ Мінсоцполітики від 17.08.2016 р. №892
набере чинності з дня опублікування
(станом на 04.10.2016 р. не опублікований)


Оновлено Державний реєстр РРО

! СГ, які застосовують РРО

ДФСУ затвердила новий Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій.

Державний реєстр містить перелік РРО, які допущені до первинної реєстрації, а також первинна реєстрація яких заборонена, в кількості 145 моделей (раніше було 141).

При цьому втратив чинність наказ ДФСУ від 16.06.2016 р. №535.

Наказ ДФСУ від 28.09.2016 р. №813


Днем виникнення трудових прав вважається день, визначений у наказі

! Роботодавцям та працівникам

Мінсоцполітики нагадує: згідно з Кодексом законів про працю, коли строки визначаються днями, то їх обчислюють із дня, наступного за днем, з якого починається строк. Якщо останній день строку припадає на святковий, вихідний або неробочий день, то днем закінчення строку вважається найближчий робочий день.

Iншого чинним законодавством не передбачено.

Стосовно визначення днів виникнення чи припинення трудових прав і обов'язків Мінсоцполітики зазначило, що днем виникнення трудових прав і обов'язків вважається день, визначений у наказі (розпорядженні) власника або уповноваженого ним органу при прийнятті працівника на роботу.

Водночас днем припинення трудових прав і обов'язків буде день, визначений з урахуванням конкретних обставин справи.

Лист Мінсоцполітики від 02.09.2016 р. №323/06/186-16


Працівник з інвалідністю працевлаштовується: чи потрібна довідка МСЕК

! Роботодавцям

Мінсоцполітики наголосило: при прийнятті на роботу працівника з інвалідністю встановлюється загальний порядок прийняття та подання документів роботодавцю — як і для інших працівників.

Це не стосується випадків, коли за висновком медико-соціальної експертизи стан його здоров'я перешкоджає виконанню професійних обов'язків, загрожує здоров'ю і безпеці праці інших осіб або продовження трудової діяльності чи зміна її характеру та обсягу загрожує погіршенню здоров'я працівника з інвалідністю. У цьому разі, крім документів, передбачених ст. 24 КЗпП, працівник з інвалідністю при прийнятті на роботу подає роботодавцю довідку з висновком медико-соціальної експертизи для врахування індивідуальних потреб при працевлаштуванні.

Лист Мінсоцполітики від 04.05.2016 р. №5081/4/4.1-ДП-16


Відображаємо операції щодо діяльності, не внесеної до Реєстру, у декларації з ПДВ

! Спецрежимникам

ДФС у м. Києві зазначила: якщо за результатами здійснення окремих видів сільськогосподарської діяльності у звітному періоді суб'єктом спеціального режиму оподаткування визначено від'ємне значення суми ПДВ, така сума від'ємного значення зазначається у рядках 14 відповідних таблиць додатка 10 (ДС10) до податкової декларації з ПДВ із позначками «0121» — «0123» та переноситься:

— до рядків 19 та 21 податкової декларації з ПДВ із позначками «0121» — «0123» поточного (звітного) періоду та до р.16.1 наступного звітного періоду;

— до рядків 11.1 відповідних таблиць додатка 10 (ДС10) до податкової декларації з ПДВ із позначками «0121» — «0123» наступного звітного періоду.

Рядки 19.1, 20, 20.2, 20.2.1, 20.2.2, 20.3 у декларації 0121 — 0123 не заповнюються.

Таким чином, у разі придбання не на митній території України необоротних активів для використання в сільському господарстві, пов'язаного із веденням сільськогосподарської діяльності із застосуванням спеціального режиму оподаткування, та у разі визначення від'ємного значення суми ПДВ за цим видом діяльності така сума переноситься до рядка 16.1 «значення рядка 21 попереднього звітного періоду» декларації 0121 — 0123 та відшкодуванню ПДВ не підлягає.

Лист ДФС у м. Києві від 27.09.2016 р. №21209/10/26-15-12-02-14


«Єдинники» II групи можуть продавати товари будь-яким юрособам

! Платникам єдиного податку II групи

ДФС у м. Києві повідомила, що платники єдиного податку II групи не мають права здійснювати господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, юридичним особам — неплатникам єдиного податку.

Проте обмеження щодо продажу товарів платниками єдиного податку II групи юридичним особам, зокрема благодійним фондам, за умов дотримання вимог ПКУ законодавством не передбачено.

Лист ДФС у м. Києві від 28.09.2016 р. №6306/Я/26-15-13-02-15


Чи потребує додаткового засвідчення довідка про сплачений податок за межами України

! Резидентам

Регіональні податківці зазначили, що довідка про суму отриманих резидентами України доходів і сплачених податків, видана податковими органами Російської Федерації, не потребує жодного додаткового засвідчення для цілей п. 13.5 ПКУ.

Для отримання права на зарахування податків та зборів, сплачених за межами України, платник зобов'язаний отримати від державного органу країни, де отримується такий дохід, уповноваженого справляти такий податок, довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об'єкт оподаткування. Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачено чинними міжнародними договорами України.

Водночас Україна і Російська Федерація є учасницями Конвенції про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах від 22.01.93 р. Відповідно до висновку Мін'юсту документи податкових установ іноземних держав, які є учасниками таких договорів, на територіях Договірних Сторін повинні прийматися без будь-якого додаткового засвідчення.

При цьому фізична особа — резидент, яка отримала іноземний дохід та сплатила податки за межами України, для отримання права на зарахування цих сплачених податків в Україні повинна надати довідку від державного органу країни, де отримувався такий дохід, уповноваженого справляти такий податок, про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об'єкт оподаткування.

Лист ДФС у м. Києві від 27.09.2016 р. №6302/В/26-15-13-04-14


Переоформлення замовником права власності на житло не оподатковується ПДВ

! Будівельним організаціям

Регіональні податківці роз'яснили, що операція з постачання послуг замовнику зі спорудження житла (об'єкта житлового фонду) для будівельної організації (надавача послуг — підрядника) є першою поставкою житла. Такі операції є об'єктом оподаткування ПДВ за ставкою 20% незалежно від джерел фінансування будівництва та матеріалів (замовника чи підрядника), з яких побудоване житла.

Операції з подальшого постачання готового новозбудованого житла замовником звільняються від оподаткування ПДВ.

Лист ДФС у м. Києві від 26.09.2016 р. №21078/10/26-15-12-01-18


ДФС про оподаткування ПДВ об'єктів приватизації

! Органам місцевого самоврядування

ДФС у Чернігівській області розглянула питання щодо оподаткування ПДВ об'єктів приватизації та реєстрації платником ПДВ органів місцевого самоврядування у разі платного відчуження об'єктів комунального майна та повідомила.

Операції з приватизації майна, що перебуває в комунальній власності, підпадають під визначення об'єкта оподаткування ПДВ за основною ставкою податку.

При цьому відповідно до пп. 197.1.13 ПКУ звільняються від оподаткування операції з безоплатної приватизації житлового фонду, включаючи місця загального користування у багатоквартирних будинках та прибудинкові території, присадибні земельні ділянки відповідно до законодавства, а також постачання послуг, отримання яких згідно із законодавством є обов'язковою передумовою приватизації житла, прибудинкових територій багатоквартирних будинків, присадибних земельних ділянок.

При продажу об'єктів приватизації на аукціоні початкова їх вартість районною радою — платником ПДВ визначається шляхом додаванням до ціни товару податку, визначеного відповідно до встановленого пп. 194.1.1 ПКУ відсотка до бази оподаткування.

Лист ДФС у Чернігівській області від 23.09.2016 р. №3088/10/25-01-15-01-09


Для отримання бюджетного відшкодування слід подати заяву та декларацію

! Платникам ПДВ

ДФС у м. Києві нагадала, що тимчасово, на період проведення антитерористичної операції та/або запровадження воєнного стану відповідно до законодавства, звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України ниток для виготовлення бронежилетів, що класифікуються у товарних підкатегоріях 5402 11 00 00 та 5407 10 00 00 згідно з УКТ ЗЕД.

Тобто операція з увезення пара-арамідної тканини (кевлар) для виготовлення шоломів є об'єктом оподаткування ПДВ та підлягає оподаткуванню за основною ставкою.

До податкового кредиту відносяться суми податку, сплачені/нараховані у разі здійснення операцій з придбання або виготовлення товарів (у тому числі в разі їх ввезення на митну територію України) та послуг.

Операції з постачання на митній території України готових виробів (шоломів кулезахисних «ТОР», які класифікуються за відповідним кодом товарної позиції згідно з УКТ ЗЕД 6506 10 80 00) звільняються від оподаткування ПДВ.

Право на отримання бюджетного відшкодування має платник ПДВ, який прийняв рішення про повернення суми бюджетного відшкодування та подає відповідному контролюючому органу податкову декларацію та заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, яка відображається у податковій декларації. У такій заяві платник податку зазначає про його відповідність або невідповідність критеріям, визначеним п. 200.19 ПКУ.

Лист ДФС у м. Києві від 21.09.2016 р. №20864/10/26-15-12-02-14


Допомога вимушеним переселенцям не оподатковується за певних умов

! Благодійникам

ДФС у м. Києві роз'яснила, що до оподатковуваного доходу не включається благодійна допомога у будь-якій сумі (вартості), виплаченій (наданій), зокрема, благодійником — юридичною особою на користь фізичних осіб, які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, де проводиться (проводилася) АТО, та/або вимушено покинули місце проживання у зв'язку з проведенням АТО в таких населених пунктах, за умови дотримання норм пп. 170.7.8 ПКУ. При цьому обов'язок щодо контролю за цільовим використанням коштів набувачами допомоги покладається на благодійника — юридичну особу.

Разом з тим податківці зазначають, що набувач благодійної допомоги зобов'язаний підтвердити благодійнику — юридичній особі статус переселенця або те, що він проживає на території населених пунктів, де проводиться АТО. Тобто набувач благодійної допомоги має бути ідентифікований.

Благодійник — юридична особа після підтвердження набувачем благодійної допомоги цільового використання коштів зазначає відомості про надані суми благодійної допомоги у податковій звітності.

Згідно із Довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку №4, сума благодійної допомоги, що надається благодійником — юридичною особою на користь платника податку, відображається у податковому розрахунку за формою №1ДФ з ознакою доходу «169».

Лист ДФС у м. Києві від 16.09.2016 р. №20506/10/26-15-13-01-12


Чи нараховується ЄСВ на суми авторської винагороди?

! Платникам ЄСВ

ДФСУ нагадує, що відповідно до Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавця, на які не нараховується єдиний внесок, ЄСВ не нараховується на винагороду, що сплачується за авторським договором на створення та використання творів науки, літератури та мистецтва, крім гонорару штатним працівникам редакцій газет, журналів, інших ЗМI, видавництв, установ мистецтва та (або) оплата їх праці, що нараховується за ставками (розцінками) авторської (постановочної) винагороди, нарахованої на відповідному підприємстві.

Обчислення ЄСВ здійснюється на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування виплат (доходу), на які нараховується ЄСВ.

Єдиний внесок для роботодавців встановлюється у розмірі 22% до визначеної ст. 7 Закону №2464 бази нарахування ЄСВ.

Отже, якщо авторська винагорода виплачується фізичній особі, у тому числі працівнику згідно з умовами трудового або цивільно-правового договору, така винагорода є базою нарахування ЄСВ.

Лист ДФСУ від 23.09.2016 р. №20736/6/99-99-13-02-03-15


Чи можуть підприємці, які продають вироби мистецтва, бути платниками ЄП?

! Торговцям предметами мистецтва

ДФС у м. Києві розглянула питання щодо перебування на спрощеній системі оподаткування фізособи-підприємця — платника єдиного податку II групи у разі реалізації картин з дорогоцінного каміння та повідомила.

Під поняттям «вироби мистецтва, предмети колекціонування або антикваріату» розуміються культурні цінності, що належать до товарних позицій за кодами 9701 — 9706 згідно з УКТ ЗЕД.

До культурних цінностей (код 9701 згідно з УКТ ЗЕД) віднесені картини, малюнки та пастелі, повністю виконані вручну, за винятком малюнків товарної позиції 4906 та інших готових виробів, розмальованих або декорованих уручну; колажі та аналогічні декоративні зображення.

Отже, у разі здійснення діяльності з продажу виробів мистецтва, зокрема картин, які належать до товарної позиції за кодами 9701 — 9706 згідно з УКТ ЗЕД, фізичні особи — підприємці не можуть бути платниками єдиного податку I — III груп відповідно до пп. 291.5.1 ПКУ.

Лист ДФС у м. Києві від 28.09.2016 р. №6316/Г/26-15-13-02-15

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру