• Посилання скопійовано

Зміст

ЗАПИТАННЯ І ВІДПОВІДІ

01. Чи включається до складу доходу сума коштів, отримана в результаті задоволення претензії?

02. Платник ЄП здійснив взаємозалік заборгованостей, чим це йому загрожує?

03. Платник ЄП придбав товар у фізособи. Яка передбачена відповідальність, якщо ПДФО та військовий збір не утримувались?

04. У платника ЄП немає первинних документів на товар, який він продає. Яка передбачена відповідальність за це і чи є це порушенням податкового законодавства?

05. Який строк зберігання документів платником ЄП, у разі коли податковий орган не проводив перевірку довше ніж 1095 днів?

06. Яка передбачена відповідальність за неправильність заповнення платниками ЄП — фізособами книги обліку доходів та книги обліку доходів і витрат?

07. Чи платники ЄП несуть відповідальність за неоприбуткування готівки?

08. Місце здійснення діяльності, зазначене у витягу платника ЄП, не відповідає фактичному місцю її здійснення. Чи є ризик втратити статус платника ЄП через цю розбіжність і чи є це правопорушенням?

09. На картці особового рахунка у платника ЄП третьої групи є переплата. Чи будуть до нього застосовані штрафні санкції за несплату податкового зобов'язання, визначеного у декларації ЄП?

10. У разі перевищення загальної суми від здійснення операцій з постачання товарів/послуг 1 млн грн, чи зобов'язаний платник ЄП реєструватися платником ПДВ?

11. Платник ЄП без найманих працівників перебуває у декретній відпустці, єдиний податок щомісяця не сплачується, діяльність відсутня. Чи застосовується відповідальність за несплату єдиного податку в цьому випадку?

12. Занижено податкові зобов'язання до сплати у декларації ЄП. Як платнику самостійно нарахувати штраф і пеню у разі виправлення помилки через уточнюючий розрахунок? В які строки слід сплатити санкції?

13. Платника ЄП — підприємця мобілізували. Протягом мобілізації він не подає звітність та не сплачує податків та ЄСВ. Яка за це встановлена відповідальність і чи можна виправити ці порушення без штрафів?

14. Платник ЄП — підприємець через хворобу кілька місяців не займається підприємницькою діяльністю. Чи можна подати до ДПІ якийсь документ (наприклад, листок непрацездатності), щоб позбавитися від обов'язку сплати ЄП та ЄСВ без штрафів?

15. Підприємство — платник ЄП 3-ї групи призупинило діяльність. Чи можна подати до ДПІ якийсь документ (наприклад, лист), щоб позбавитися від обов'язку подавати порожню звітність, зокрема з ЄП?

16. Яка відповідальність встановлена, якщо платник ЄП перевищує дозволені обсяги доходу протягом календарного року?

17. Яка відповідальність встановлена за несвоєчасну сплату ЄП?

18. Яка відповідальність встановлена за неподання декларації з ЄП чи заниження суми податку в такій декларації? Чи зменшить суму штрафу самостійне виправлення помилки, і якщо так, то як це зробити?

19. Платник ЄП 2-ї групи перейшов на загальну систему оподаткування протягом звітного року. Податківці вимагають від нього подання декларації з ЄП у квартальний строк з дати переходу на загальну систему оподаткування, погрожуючи штрафами. Чи праві податківці і в який строк такий платник податків має подати декларацію з ЄП за такий неповний рік?

20. З 01.07.2015 г. підприємці — платники ЄП 3-ї групи мають перейти на розрахунки через РРО. Які штрафи загрожують, якщо цього не зробити? Чи є спосіб уникнути необхідності застосування РРО?

21. З 01.01.2015 р. в КЗпП передбачено штрафи для роботодавців, які застосовують найману працю без укладання трудового договору. А як мають укладати трудові договори підприємці — платники ЄП, щоб уникнути таких штрафів?

22. Підприємець — платник ЄП отримав дохід від виду діяльності, який він не зазначав під час держреєстрації. Яку відповідальність несе такий підприємець?

23. Чи заборонено платникам ЄП займатися ЗЕД, і якщо так, то яка відповідальність за порушення цієї заборони?

24. Підприємець — платник ЄП хоче припинити підприємницьку діяльність. Чи буде цьому перешкодою наявність у нього податкового боргу (несплаченого штрафу)? Чи потрібно буде пройти податкову перевірку, сплатити податковий борг, і тільки потім можна буде припинити підприємницьку діяльність?

25. Чи зменшує оподатковуваний дохід платника ЄП сума сплачених інший особі (зокрема, покупцю) штрафів, пені, неустойки?

26. Чи діє наразі мораторій на проведення перевірок платників ЄП, і якщо так, то на які види перевірок він поширюється, а на які ні?

27. На підставі якого документа мають сплачуватися штрафи за податками та ЄСВ? Чи є випадки, коли платник податків самостійно визначає та сплачує суми штрафів або пені?

НОРМАТИВНА БАЗА

До змісту номеру