• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

01. Чи має право ПФУ проводити перевірки осіб, які сплачують ЄСВ (страхувальників), у 2015 році? І якщо так, то чим це встановлено?

02. На яких підставах суб'єкт господарювання має право не допустити фахівців ПФУ на перевірку?

03. Як ПФУ проводить планові перевірки? Яка тривалість таких перевірок?

04. У яких випадках ПФУ проводить позапланові перевірки? Яка тривалість таких перевірок?

05. Як проводяться перевірки від ПФУ приватних підприємців? І чи проводяться вони в 2015 році?

06. Чи існують терміни давності, після закінчення яких перевіряльники з ПФУ не перевіряють «старі» періоди або не мають права донараховувати за ними суми внесків, штрафи та пеню?

07. Які документи може вимагати ПФУ під час перевірки?

08. Які документи може вимагати перевіряльник з ПФУ від фізособи-підприємця?

09. Чи має право ПФУ вилучати оригінали документів під час перевірки?

10. Чи можуть донараховуватися суми страхових внесків за минулі періоди органами ПФУ?

11. Чи може ПФУ застосовувати адміністративні штрафи, зокрема, під час перевірок?

12. Підприємство сплачує збір в ПФУ в 2015 р. (згідно із Законом №400). Чи перевіряють сплату таких зборів фахівці з ПФУ?

13. Підприємство не подало звіту до ПФ за грудень 2010 року. Проте внески в ПФ були своєчасно сплачені, незважаючи на неподану звітність. Які санкції передбачені за таке порушення?

14. Підприємство у звіті до ПФУ за березень 2009 року занизило суму заробітної плати, на яку нараховуються страхові внески, і, як з'ясувалося, не перерахувало внески за березень 2009 р. до ПФУ (у розмірі, відображеному у звітності). Не сплачена в ПФУ сума внесків — 500 грн. Які санкції передбачені за таке порушення, якщо воно буде виявлено під час перевірки в 2015 році?

15. На підприємстві пройшла перевірка від ПФУ і було складено акт про порушення. Підприємство не погоджується з висновками перевіряльників. Як можна оскаржити ці висновки в акті?

16. Підприємство визначило в акті перевірки від ПФУ свої зауваження щодо висновків перевіряльників і заперечення щодо порушень, які відзначили в акті перевіряльники. Проте ці заперечення не були взяті до уваги, і на підставі цього акта було складено рішення про утримання з підприємства внесків до ПФУ і штрафів та пені. Чи можна оскаржити таке рішення в адміністративному порядку, не звертаючись до суду?

17. Підприємству органом ПФУ на підставі акта перевірки було складено рішення про утримання внесків до ПФУ та штрафів, пені. Чи існує процедура перегляду такого рішення або заперечень до нього без звернення до вищого органу ПФУ або суду?

18. Підприємство подало скаргу у вищий орган ПФУ на рішення, прийняте за результатами перевірки територіального органу ПФУ, але так і не отримало відповіді (вже минули два місяці). Що робити в такій ситуації?

19. Протягом якого строку страхувальник може звернутися до суду для оскарження рішення органу ПФУ про стягнення недоїмки, штрафу і пені за результатами його перевірки?

20. Які наслідки матиме звернення до суду з позовом на оскарження рішення органу ПФУ, якщо рішення суду буде не на користь страхувальника? Чи буде він платити більше недоїмки, штрафів і пені?

21. Що відбувається у разі, якщо страхувальник не виконує рішення вищого органу ПФУ або суду за рішенням, яке він оспорював, якщо таке рішення його не задовольняє?

До змісту номеру