• Посилання скопійовано

Що нового

Рахункова палата не отримає дозволу на перевірки

! СГД

Кабінет Міністрів уніс зміни до додатка до постанови Кабінету Міністрів України від 13 серпня 2014 р. №408.

Змінами Рахункову палату вилучено з переліку державних інспекцій та інших контролюючих органів, яким надаватиметься дозвіл КМУ на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізосіб-підприємців.

Постанова Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 р. №526 чинна з 16.10.2014 р.


Схвалено особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей

! Всім СГД

Президент України підписав Закон «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей».

Закон визначає тимчасовий порядок організації місцевого самоврядування, діяльності органів місцевої влади в окремих районах Донецької та Луганської областей.

Особливий порядок на зазначених територіях запроваджується законом тимчасово — на 3 роки з дня набрання ним чинності.

Так, управління в містах, селах і селищах здійснюється територіальними громадами через органи місцевого самоврядування відповідно до Конституції та законів України.

Документ також визначає порядок забезпечення узгодженої діяльності органів місцевого самоврядування цих територій з органами центральної виконавчої влади.

Крім того, у законі визначено механізми державної підтримки соціально-економічного розвитку окремих районів цих областей через запровадження відмінного від загального економічного режиму здійснення господарської та інвестиційної діяльності, спрямовані на відновлення об'єктів промисловості, інфраструктури, житлового фонду, переорієнтацію промислового потенціалу, створення нових робочих місць.

Держава гарантує недопущення кримінального переслідування, притягнення до кримінальної та адміністративної відповідальності та покарання осіб — учасників подій у цих районах. Для охорони громадського порядку в населених пунктах окремих районів рішенням органів місцевого самоврядування створюються загони народної міліції.

Закон України від 16.09.2014 р. №1680-VII чинний з 18.10.2014 р.


Умови виїзду дітей із зони АТО за кордон на оздоровлення

! Громадянам

Кабмін уніс зміни до Правил перетину державного кордону громадянами України.

Змінами уточнено, що виїзд з України дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які не досягли 16-річного віку, зокрема тих, які проживають (перебувають) у районах проведення АТО, попередньо повинен бути погоджений зі службою у справах дітей відповідної місцевої держадміністрації або міської ради у порядку, визначеному Мінсоцполітики.

Крім того, внесено зміни до Порядку організації виїзду дітей за кордон на відпочинок та оздоровлення.

Відповідно до змін, погодження списку групи дітей та надання згоди на їх виїзд за кордон на відпочинок та оздоровлення здійснюються за місцем проживання дітей Міністерством освіти і науки, молоді та спорту АР Крим, відповідними структурними підрозділами з питань сім'ї, молоді та спорту обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій. Обласні структурні підрозділи із зони АТО участі у цьому процесі не беруть.

Якщо до складу групи входять діти, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, з різних регіонів України та діти з районів проведення АТО, погоджує списки груп таких дітей і надає згоду на їх виїзд за кордон на відпочинок та оздоровлення Мінсоцполітики.

Постанова КМУ від 16.10.2014 р. №534
набере чинності з дня опублікування (станом на 21.10.2014 р. не опублікована)


7% чи 20% ПДВ на медвироби: податківці нагадали правила оподаткування

! Постачальникам медвиробів

ДФСУ нагадала, що з 10.09.2014 р. набрала чинності Постанова КМУ від 03.09.2014 р. №410 «Про затвердження переліку медичних виробів, операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України яких підлягають обкладенню податком на додану вартість за ставкою 7 відсотків». У зв'язку з цим втратила чинність аналогічна постанова КМУ від 01.07.2014 р. №216.

Таким чином, з 10.09.2014 р. за ставкою ПДВ 7% підлягають оподаткуванню ПДВ виключно ті медичні вироби, які визначено у Переліку.

При цьому береться до уваги наявність відповідного маркування для встановлених товарних позицій незалежно від ставки податку, яка застосовувалася при їх придбанні чи ввезенні на митну територію України.

Отже, медичні вироби, які не увійшли до переліку, з дати набрання чинності постановою підлягають оподаткуванню за ставкою податку 20% як під час їх митного оформлення при ввезенні на митну територію України, так і при їх постачанні на митній території України та незалежно від ставки податку, яка застосовувалася для обчислення суми податку під час їх придбання.

Роз'яснення ДФСУ від 16.10.2014 р.


Оподаткування забудовником отриманих забезпечувальних платежів від замовників

! Забудовникам

Державна фіскальна служба України розглянула питання щодо порядку оподаткування забудовником отриманих забезпечувальних платежів від замовників будівництва та повідомила.

Якщо після завершення будівництва, яке здійснювалося за рахунок замовника, правовстановлюючі документи на новозбудоване житло оформлюються на підприємство-замовника, а пізніше згідно з договорами купівлі-продажу квартир із фізособами переоформлюються на таких фізосіб, операцією з першого постачання житла вважатиметься операція з постачання послуг зі спорудження такого житла, які надаються генпідрядною організацією замовнику.

Операції з подальшої передачі такого житла замовником за договорами купівлі-продажу фізичним особам звільняються від оподаткування ПДВ.

Нагадаємо, що база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається з огляду на їх договірну вартість з урахуванням загальнодержавних податків та зборів.

До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв'язку з компенсацією вартості товарів/послуг.

Якщо умовами договору фінансування будівництва передбачено, що кошти у вигляді забезпечувальних платежів зараховуються в оплату готового новозбудованого житла, то на дату отримання зазначених коштів ПЗ з ПДВ забудовником не нараховуються. Але тільки за умови, що ці кошти отримані для здійснення операцій з постачання житла (об'єктів житлового фонду), які згідно з пп. 197.1.14 ПКУ звільняються від оподаткування ПДВ.

Лист ДФСУ від 25.09.2014 р. №3945/6/99-99-19-03-02-15


Мінфін про ведення бухобліку бюджетними установами

! Бухгалтерам бюджетних установ

Міністерство фінансів розглянуло питання щодо ведення бухгалтерського обліку бюджетними установами та повідомляє.

Щодо обліку смарт-карток

У разі якщо установами застосовуються смарт-картки при отриманні палива, пального і мастильних матеріалів, відображення в обліку придбання палива, пального і мастильних матеріалів здійснюється за порядком відображення операцій з придбання цих матеріалів за талонами. Вартість самої смарт-картки обліковується у порядку, визначеному для МШП.

Щодо обліку довідкової та методичної літератури

Довідкова і методична література, термін корисного використання якої менший від 1 року, відображається тільки в аналітичному обліку зі списанням фактичних витрат на її придбання. Строк корисного використання і зберігання літератури визначається уповноваженими фахівцями бухгалтерії та фіксується в наказі чи розпорядженні.

Щодо обліку ліній електропередач, трансмісій та трубопроводів

Згідно з Порядком застосування Плану рахунків лінії електропередач, трансмісії та трубопроводи з усіма проміжними пристроями, необхідними для трансформації та передачі енергії та для переміщення трубопроводами рідких та газоподібних речовин до споживача, кабельні та повітряні лінії зв'язку тощо обліковуються з виділенням в окрему підгрупу на субрахунку 103 «Будинки та споруди».

На відповідних субрахунках бухгалтерського обліку має відображатися інформація про всі ОЗ відповідної класифікаційної групи.

Лист Мінфіну від 18.09.2014 р. №31-11420-08-25/24064


Оподаткування акцизним податком на території ВЕЗ «Крим»

! Виробникам алкоголю та тютюну

ДФСУ наголосила, що Законом №1636-VII передбачені особливості оподаткування акцизним податком підакцизної продукції, відповідно до яких:

— марки акцизного податку, що залишаються невикористаними станом на дату набрання чинності цим законом виробниками алкогольних напоїв та тютюнових виробів, що були зареєстровані на тимчасово окупованій території до початку тимчасової окупації:

а) або використовуються такими виробниками на іншій території України за умови сплати належних сум акцизного податку;

б) або у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, передаються іншим виробникам алкогольних напоїв та тютюнових виробів, зареєстрованим на іншій території України;

в) або повертаються контролюючому органу — продавцю марок акцизного податку в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. У цьому разі:

— сума сплаченого акцизного податку повертається такому виробнику алкогольних напоїв та тютюнових виробів або за його бажанням враховується на зменшення його зобов'язань з акцизного податку в наступних податкових періодах;

— витрати, понесені на оплату вартості виготовлення зазначених марок акцизного податку, не відшкодовуються;

— контролюючий орган приймає рішення про знищення таких марок акцизного податку або про їх видачу іншим виробникам алкогольних напоїв та тютюнових виробів, зареєстрованим на іншій території України, без справляння плати за виготовлення таких марок. Порядок знищення або видачі марок акцизного податку встановлюється Кабінетом Міністрів України або уповноваженим органом з питань Криму тощо.

Роз'яснення ДФСУ від 14.10.2014 р.


Помилку у Звіті про суми податкових пільг можна виправити протягом року

! СГД

ДФСУ повідомила, що суб'єкт господарювання веде облік сум таких пільг та складає звіт про суми податкових пільг, який подається за 3, 6, 9 і 12 календарних місяців за місцем його реєстрації протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового періоду. У разі коли суб'єкт господарювання пільгами не користується, звіт не подається.

Зважаючи на те що формою Звіту про суми податкових пільг, а також Порядком визначення сум податків та зборів не передбачено механізму подання уточненого звіту, а також на те що зазначений звіт складається наростаючим підсумком з початку року, допущені помилки слід виправляти у черговому Звіті про суми податкових пільг у межах року.

При цьому виправлення помилок у Звіті про суми податкових пільг не призводить до нарахування штрафних санкцій.

Роз'яснення ДФСУ від 17.10.2014 р.


Врегульовано механізм призначення соцвиплат за фактичним місцем проживання

! Особам із зони АТО

Міністерство соціальної політики врегулювало механізм призначення (продовження) виплат державної соціальної допомоги за фактичним місцем проживання (перебування):

— сім'ям з дітьми;

— малозабезпеченим сім'ям;

— інвалідам з дитинства;

— дітям-інвалідам;

— тимчасової державної допомоги особам, які переселилися з районів проведення АТО або продовжують там проживати.

Допомога призначається органами соціального захисту населення за місцем проживання особи.

Так, особи, які вперше звертаються за призначенням різних видів допомоги, надають документи відповідно до норм чинного законодавства.

Особи, які звертаються до органів соціального захисту населення за продовженням виплати допомоги, надають:

— паспорт;

— довідку про присвоєння ідентифікаційного номера.

Органи соціального захисту населення продовжують виплату допомоги за електронною особовою справою.

Особи, які залишилися проживати в містах та районах проведення АТО, мають можливість звернутися за продовженням (призначенням) виплати допомоги до органів соціального захисту населення в містах та районах, в яких не проходить АТО.

Допомога продовжує надаватися на підставі даних електронної особової справи.

У разі неможливості подання одержувачем документів про доходи та майнове становище своєї сім'ї при зверненні за призначенням соціальної допомоги, яка надається з урахуванням сукупного доходу сім'ї, одержувачі особисто вносять зазначені дані до декларації про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів державної соціальної допомоги.

Лист Мінсоцполітики від 14.10.2014 р.


Доходи мобілізованих працівників у формі №1ДФ: як правильно відобразити?

! Платникам ПДФО

ДФСУ нагадала нюанси відображення в податковому розрахунку за формою №1ДФ середнього заробітку мобілізованих працівників.

Так, у графі 5 «Ознака доходу» зазначається ознака доходу згідно з Довідником ознак доходів. Відповідно до Довідника ознак доходів фізичних осіб доходи, що нараховані у вигляді середньої заробітної плати призваним на військову службу працівникам за період їх мобілізації, відображаються за ознакою доходу «101».

Крім того, податківці нагадують, що на час виконання державних або громадських обов'язків, якщо за чинним законодавством України ці обов'язки можуть здійснюватися у робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку.

Працівникам, які залучаються до виконання обов'язків, передбачених законами України «Про військовий обов'язок і військову службу» і «Про альтернативну (невійськову) службу», надаються гарантії та пільги відповідно до цих законів.

Лист ДФСУ від 19.08.2014 р. №2006/7/99-99-17-02-01-15


Платників податків Криму та Севастополя прирівняно до нерезидентів

! Усім СГ

ДФСУ повідомила, що згідно з Законом №1636 відносини між особами, які мають податкову адресу на території ВЕЗ «Крим», та особами, які мають податкову адресу на іншій території України, є контрольованими операціями, а юридичні особи (відокремлені підрозділи) та фізичні особи, які мають податкову адресу (місцезнаходження/місце проживання) на території ВЕЗ «Крим», з метою оподаткування прирівняно до нерезидентів.

Водночас установлено, що особи, які перебували на обліку в контролюючих органах або мали місцезнаходження на території АР Крим або м. Севастополя на початок тимчасової окупації, звільняються від виконання вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» під час здійснення їхньої підприємницької діяльності на тимчасово окупованій території України.

Роз'яснення ДФСУ від 13.10.2014 р.


Платники ФСП сплачують оренду за землі державної та комунальної власності

! Платникам ФСП

ДФСУ зазначила, що платники фіксованого сільськогосподарського податку не є платниками земельного податку за земельні ділянки, які використовуються для ведення сільськогосподарського товаровиробництва. Водночас орендну плату за земельні ділянки державної та комунальної власності такі платники сплачують відповідно до укладеного договору оренди землі.

Орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності — обов'язковий платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою.

Розмір та умови внесення орендної плати встановлюються у договорі оренди між орендодавцем (власником) і орендарем.

Платники фіксованого сільськогосподарського податку не є платниками, зокрема, земельного податку (крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються для ведення сільськогосподарського товаровиробництва).

Роз'яснення ДФСУ від 02.10.2014 р.

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру