• Посилання скопійовано

Коментар

Лист Міністерства соціальної політики України від 07.10.2013 р. №176/021/150-13

Статтею 14 Закону №50671 визначено перелік категорій осіб, які мають бути працевлаштовані підприємствами-роботодавцями з чисельністю штатних працівників понад 20 осіб. До таких категорій належать:

— один з батьків, або особа, яка їх замінює та має на утриманні дитину віком до 6 років, або виховує без одного з подружжя дитину до 14 років чи дитину-інваліда, або утримує без одного з подружжя інваліда з дитинства та/або інваліда I групи;

1 Закон України від 05.07.2012 р. №5067-VI «Про зайнятість населення».

— діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, особи, яким виповнилося 15 років та які за згодою одного з батьків або особи, яка їх замінює, можуть, як виняток, прийматися на роботу;

— особи, звільнені після вибуття покарання або примусового лікування;

— молодь, яка закінчила або припинила навчання в загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах, звільнилася із строкової військової або альтернативної (невійськової) служби (протягом шести місяців після закінчення або припинення навчання чи служби) і яка вперше приймається на роботу;

— особи передпенсійного віку, яким до настання права на пенсію за віком відповідно до пенсійного законодавства залишилося 10 і менше років;

— інваліди, які не досягли пенсійного віку;

— неповнолітні особи, яким виповнилося 15 років та які за згодою одного з батьків або особи, яка їх замінює, можуть, як виняток, прийматися на роботу.

Нагадаємо, що ч. 2 ст. 14 Закону №5067 підприємствам-роботодавцям (вимога не поширюється на підприємців) встановлюється 5-відсоткова квота середньооблікової чисельності штатних працівників за попередній календарний рік (за умови штатної чисельності більше ніж 20 осіб). Роботодавці мають самостійно розрахувати квоту (з урахуванням чисельності громадян, які на умовах повної зайнятості вже працюють у роботодавця і належать до таких, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню (крім інвалідів), та самостійно працевлаштувати необхідну кількість осіб з категорій громадян, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню.

Відповідно до ст. 22 КЗпП, забороняється необґрунтована відмова у прийнятті на роботу. Водночас є законодавчі обмеження щодо працевлаштування в деяких випадках. Наприклад, за станом здоров'я: відповідно до ст. 24 КЗпП, забороняється укладення трудового договору з громадянином, якому за медичним висновком запропонована робота протипоказана за станом здоров'я. Ще одне обмеження — за громадянством: адже щоб працевлаштувати іноземця, необхідно отримати відповідний дозвіл на працевлаштування. Підставою для відмови є і відсутність у кандидата необхідної кваліфікації тощо. У таких випадках роботодавець може відмовити в працевлаштуванні цілком обґрунтовано.

Мінсоцполітики підкреслює, що підприємство, яке необґрунтовано відмовляє у працевлаштуванні особам із вищезгаданих категорій, може понести відповідальність, оскільки ним може бути не виконано норматив (квоту) з працевлаштування. Відповідні штрафні санкції встановлені ч. 2 ст. 53 Закону №5067 — двократний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення за кожну необґрунтовану відмову у працевлаштуванні таких осіб у межах відповідної квоти. Водночас, як зауважує Мінсоцполітики у коментованому листі, кандидат, який наймається на роботу, зі свого боку має право оскаржити незаконну відмову потенційного роботодавця через суд.

Слід зазначити, що підприємство, якщо воно самостійно не в змозі працевлаштувати необхідну кількість «пільгових» працівників з метою виконання квоти, має право звернутися за сприянням для працевлаштування таких працівників до Державної служби зайнятості (ч. 3 ст. 14 Закону №5067). Для укомплектування вакансій роботодавці подають інформацію про попит на робочу силу (вакансії) (форма 3-пн1).

1 Форма звіту затверджена наказом Мінсоцполітики від 31.05.2013 р. №316.

Також нагадаємо, що підприємства зі штатною чисельністю понад 20 осіб до 1 лютого 2014 року мають вперше подати до територіальних органів зайнятості інформацію про зайнятість та працевлаштування «пільгових» категорій громадян. Порядок надання такої інформації затверджено наказом Мінсоцполітики від 16.05.2013 р. №271.

Михайло СТЕПАНОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру