• Посилання скопійовано

Що нового

ЩО НОВОГО

Неправильно сформовані податкові накладні в ЄРПН не реєструються

! Платникам ПДВ

ДПСУ зазначила, що податкові накладні, сформовані з дотриманням вимог Податкового кодексу та чинних нормативно-правових актів, які регламентують порядок надсилання податкових документів засобами телекомунікаційного зв'язку до органів ДПС, зокрема податкових накладних, підлягають реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Якщо надіслані податкові накладні сформовано з порушенням вимог, передбачених Податковим кодексом, протягом операційного дня продавцю надсилається квитанція в електронному вигляді у текстовому форматі з інформацією про неприйняття їх в електронному вигляді із зазначенням причин.

Лист ДПСУ від 28.02.2013 р. №3183/6/18-8515


Штрафи за порушення термінів виплати зарплати

! Роботодавцям

Держфінінспекція нагадала, що за порушення законодавства про оплату праці винні особи притягаються до дисциплінарної, матеріальної, адміністративної та кримінальної відповідальності згідно з законодавством.

Крім цього, за порушення встановлених термінів виплати заробітної плати, виплату її не в повному обсязі, а також інші порушення вимог законодавства про працю тягнуть за собою накладення штрафу від 30 до 100 н. м. д. г. (від 510 до 1700 грн).

Лист Держфінінспекції від 05.11.2012 р. №08-18/1827


Забудовники — власники житлових об'єктів сплачують податок на нерухомість

! Забудовникам

ДПСУ роз'яснює: якщо на початок податкового періоду забудовники мають право власності на побудовані ними об'єкти, вони повинні сплатити податок на нерухомість.

Платниками зазначеного податку є особи, фізичні та юридичні, які мають у своїй власності нерухоме майно.

Податок нараховується на житлову площу нерухомості. При цьому, якщо протягом календарного року власник продає своє майно іншій особі, він сплачує податок лише за період з 1 січня до початку того місяця, в якому він втратив право власності. За інший період сплачує вже новий власник.

Роз'яснення ДПСУ від 15.03.2013 р.


ДПСУ: збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності

! СПД

ДПСУ нагадала, що ставка збору за провадження торговельної діяльності та діяльності з надання платних послуг встановлюється з розрахунку на календарний місяць у відповідному розмірі від мінімальної зарплати, установленої на 1 січня календарного року, з урахуванням місцезнаходження пункту продажу товарів та асортименту товарів, пункту з надання платних послуг та виду платних послуг.

Зокрема, роз'яснено, що у разі зміни розміру мінімальної заробітної плати:

1) місячний (щоквартальний) збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності, який внесено у грудні попереднього року за січень (I квартал) наступного року, перегляду не підлягає;

2) місячний (щоквартальний) збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності, який буде сплачуватись у січні (I кварталі) за лютий (II квартал), і в подальшому відповідно сплачуватиметься за встановленими ставками збору згідно з вимогами п. 267.3 ПКУ, з урахуванням розміру мінімальної зарплати, установленої законом на 1 січня звітного року;

3) сума збору, внесена суб'єктом господарювання за 1 місяць (квартал) під час придбання торгового патенту, щорічно обчислюється у відповідному розмірі від мінімальної зарплати, установленої законом на 1 січня звітного (календарного) року.

Лист ДПСУ від 01.03.2013 р. №5165/7/15-2217п


Платежі за добровільне страхування працівників не є базою для нарахування ЄСВ

! Роботодавцям

ПФУ повідомив, що платіж згідно з договорами добровільного медичного та пенсійного страхування працівників і членів їхніх сімей не є базою для нарахування ЄСВ.

При цьому відповідно до ЦКУ предметом договору страхування можуть бути майнові інтереси, які не суперечать закону і пов'язані, зокрема, з життям, здоров'ям, працездатністю та пенсійним забезпеченням (особисте страхування).

Лист ПФУ від 29.12.2012 р. №31740/03-20


Оновлено форму заяви на отримання ліцензії на роздрібну торгівлю

! Роздрібним торговцям

ДПСУ виклала у новій редакції форму заяви на одержання ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, алкогольними напоями — сидром і перрі (без додавання спирту) та тютюновими виробами.

При визначенні дати початку дії ліцензії слід враховувати, що ліцензія (чи рішення про відмову в видачі) видається у 10-денний термін з дня одержання повного пакета документів.

Наказ Департаменту САТ ДПСУ від 16.01.2013 р. №19 чинний з 16.01.2013 р.


Надання послуг «єдиноплатником» II групи юрособі на загальній системі

! Платникам єдиного податку II групи

ДПСУ повідомляє, що платник єдиного податку другої групи, який не використовує працю найманих осіб, або якщо кількість осіб, які перебувають із ним у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб, а обсяг доходу не перевищує 1000000 гривень, може здійснювати продаж товарів платникам податків незалежно від обраної ними системи оподаткування.

У разі надання послуг, зокрема, юридичній особі, яка перебуває на загальній системі оподаткування, платник ЄП другої групи зобов'язаний перейти на застосування ставки єдиного податку, визначеної для третьої або п'ятої групи платників, або перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ.

Лист ДПСУ від 07.12.2012 р. №6815/0/61-12/23-50.0214


Нацбанк переніс робочі дні у травні

! Клієнтам банків

НБУ врахував урядове рішення і переніс дні роботи Системи електронних платежів у травні.

Так, дні роботи системи електронних платежів Нацбанку переносяться з:

1) п'ятниці 3 травня — на суботу 18 травня;

2) п'ятниці 10 травня — на суботу 1 червня.

За потреби 3 та 10 травня 2013 року банки можуть здійснювати касові операції з клієнтами без відкриття операційного дня банку.

Лист НБУ від 12.03.2013 р. №25-205/2962


ПФУ: визначення бази обкладення ЄСВ

! Роботодавцям

ПФУ повідомляє, що одноразові заохочення, не пов'язані з конкретними результатами праці, виплати, що мають індивідуальний характер, та витрати в розмірі страхових внесків підприємств на користь працівників, пов'язаних з добровільним страхуванням, належать до фонду оплати праці у складі інших заохочувальних та компенсаційних виплат.

Отож витрати підприємства на подарунки, призи, оплату найманого житла працівникам підприємства та плату за страхування від нещасного випадку працівників, яку підприємство (страхувальник) зобов'язане внести страховій компанії, згідно з договором такого виду страхування, є базою для нарахування та утримання єдиного внеску.

Лист ПФУ від 02.01.2013 р. №100/03-20


Розрахунок допомоги з тимчасової непрацездатності

! Роботодавцям

ФCC з ТВП зазначає: якщо страховий випадок настав у перший день роботи, середня зарплата для розрахунку страхових виплат та оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця визначається виходячи з місячної тарифної ставки (посадового окладу), встановленої працівникові на момент настання страхового випадку.

Середньоденна заробітна плата за один робочий день (годину) визначається шляхом ділення тарифної ставки або її частини на середньомісячну кількість робочих днів (годин), установлену на підприємстві.

Лист ФСС з ТВП від 18.02.2013 р. №04-29-347


Новий перелік документів для укладення договору оренди держмайна

! Орендарям держмайна

Фонд державного майна затвердив новий Перелік документів, які подаються орендодавцеві для укладення договору оренди майна, що належить до державної власності.

Переліком визначаються документи, які подаються фізичними та юридичними особами разом з відповідними заявами орендодавцям для укладення договорів оренди майна, що належить до державної власності, а саме:

1) оренди цілісного майнового комплексу підприємства (організації), його (її) структурного підрозділу;

2) оренди нерухомого майна, що перебуває на балансі підприємства (установи, організації), господарського товариства;

3) оренди іншого, крім нерухомого, окремого індивідуально визначеного майна, що перебуває на балансі підприємства (установи, організації), господарського товариства.

Наказ Фонду держмайна від 15.02.2013 р. №201
набере чинності з дня опублікування (станом на 19.03.2013 р. не опублікований)


Мотиваційні платежі оподатковуються ПДВ

! Платникам ПДВ

ДПСУ зазначає, що одним з методів просування товарів постачальника на ринку є сплата мотиваційних виплат (премій, бонусів, інших заохочень) на користь третіх осіб (організацій, які придбавають товари у постачальника та здійснюють їх збут (дистриб'ютори)).

Оскільки мотиваційні виплати спрямовуються на стимулювання збуту продукції (робіт, послуг), такі витрати можуть бути віднесені до маркетингових послуг.

Враховуючи, що маркетингові послуги підпадають під об'єкт обкладення ПДВ, відповідно, і мотиваційні виплати оподатковуються ПДВ.

Лист ДПСУ від 21.12.2012 р. №7540/0/61-12/15-3115


Врегульовано питання щодо приймання готівки для подальшого її переказу

! Банкам

НБУ визначив, що операції з приймання готівки в гривнях для подальшого її переказу за допомогою платіжних пристроїв та через пункти приймання готівки здійснюють виключно:

1) банки;

2) комерційні агенти банків — юрособи, які уклали агентські договори з банками;

3) небанківські фінансові установи, які згідно із законодавством України отримали ліцензію відповідного органу на переказ коштів і є платіжними організаціями та/або учасниками платіжної системи та здійснюють свою діяльність відповідно до узгоджених Нацбанком правил платіжної системи.

Комерційні агенти банків та небанківські фінансові установи, що зазначені вище, не мають права передавати іншим особам свої повноваження щодо здійснення операцій із приймання готівки.

Банки, які уклали агентські договори з юридичними особами, та небанківські фінансові установи, що зазначені вище, зобов'язані до 1 червня 2013 року привести свою діяльність у відповідність до законодавства України та вимог цієї постанови.

Постанова НБУ від 12.02.2013 р. №42
набере чинності з дня опублікування (станом на 19.03.2013 р. не опублікована)


ЄСВ на вихідну допомогу при припиненні трудового договору не нараховується

! Роботодавцям

Базою для нарахування єдиного внеску для підприємств, установ та організацій, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору або на інших умовах, передбачених законодавством, є сума нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у т. ч. в натуральній формі.

Визначення видів виплат, що відносяться до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, при нарахуванні єдиного внеску передбачене Iнструкцією зі статистики заробітної плати.

ПФУ наголосив, що вихідна допомога у разі припинення трудового договору не є базою для нарахування та утримання ЄСВ, оскільки зазначена виплата входить до Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок.

Лист ПФУ від 27.12.2012 р. №31488/03-20


Нові пільги для роботодавців

! Роботодавцям

КМУ затвердив Порядок компенсації роботодавцям частини фактичних витрат, пов'язаних із сплатою єдиного внеску. Порядком визначається механізм виплати управліннями Пенсійного фонду у районах, містах, районах у містах, а також у містах та районах компенсації роботодавцю фактичних витрат у розмірі 50% суми нарахованого єдиного внеску за кожну особу, працевлаштовану на нове робоче місце.

Дія цього Порядку поширюється на роботодавців (суб'єктів господарювання), які починаючи з 2013 року:

1) створюють нові робочі місця та працевлаштовують на них працівників шляхом укладення трудового договору;

2) протягом 12 календарних місяців з дня укладення трудового договору з особою, працевлаштованою на нове робоче місце, щомісяця виплачують їй заробітну плату в розмірі не менше ніж 3 мінімальні зарплати.

Дія Порядку не поширюється на роботодавців, які є суб'єктами господарювання, утвореними внаслідок припинення іншої юридичної особи протягом 12 місяців, що передували створенню нового робочого місця, та бюджетними установами.

Так, для отримання компенсації роботодавець протягом 12 місяців з дня укладення трудового договору з особою, працевлаштованою на нове робоче місце, подає органові Пенсійного фонду, в якому він перебуває на обліку як платник єдиного внеску, довідку про виконання роботодавцем умов компенсації частини фактичних витрат, пов'язаних із сплатою ЄСВ.

Постанова КМУ від 13.03.2013 р. №153
набере чинності з дня опублікування (станом на 19.03.2013 р. не опублікована)


Моральна шкода: порядок стягнення

! СГД

Мінсоцполітики нагадує, відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок професійного захворювання на виробництві, покладається на роботодавця.

Зокрема, відшкодування власником або уповноваженим ним органом моральної шкоди працівникові провадиться у разі, якщо порушення його законних прав призвели до моральних страждань, втрати нормальних життєвих зв'язків і вимагають від нього додаткових зусиль для організації свого життя.

Згідно з ЦКУ, особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав.

Моральна шкода полягає:

1) у фізичному болю та стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я;

2) у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім'ї чи близьких родичів;

3) у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку із знищенням чи пошкодженням її майна;

4) у приниженні честі та гідності фізичної особи, а також ділової репутації фізичної або юридичної особи.

Моральна шкода відшкодовується грішми, іншим майном або в інший спосіб.

Розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом залежно від характеру правопорушення.

Моральна шкода відшкодовується незалежно від майнової шкоди, яка підлягає відшкодуванню, та не пов'язана з розміром цього відшкодування.

Відшкодування здійснюється одноразово, якщо інше не встановлене договором або законом.

Лист Мінсоцполітики від 17.01.2013 р. №11/06/186-13


Єдиний внесок не нараховується на оплату послуг з лікування працівників

! Платникам ЄСВ

ПФУ зазначає, що єдиний внесок не нараховується на витрати на оплату послуг з лікування працівників, які були надані установами охорони здоров'я.

Виплати, на які не нараховується єдиний внесок, не відображаються у Звіті про суми нарахованої заробітної плати застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску до органів Пенсійного фонду України.

Обчислюють єдиний внесок на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування виплат (доходу), на які нараховується єдиний внесок.

Лист ПФУ від 18.01.2013 р. №1428/03-30

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру