• Посилання скопійовано

Дохід від продажу валюти неприбутковою організацією оподатковується податком на прибуток

Неприбуткова організація отримала пожертвування з-за кордону в євро. Валюту, що надійшла, було продано. Чи потрапляє до оподатковуваного доходу (витрат) неприбуткової організації дохід (збиток) від продажу валюти і дохід (збиток) від курсових різниць?

Відповідно до пп. 14.1.121 ПКУ, неприбуткові організації — це організації, основною метою діяльності яких є не отримання прибутку, а здійснення благодійної діяльності, меценатства та іншої діяльності, встановленої законодавством. Відповідно до ст. 157 ПКУ велику частину доходів неприбуткових організацій, зокрема у вигляді пожертвувань, вилучено з оподаткування податком на прибуток (конкретний перелік доходів, звільнених від оподаткування, залежить від виду неприбуткової організації, про що зазначено в тій же статті). На жаль, дохід (збиток) від продажу валюти і у вигляді курсових різниць у ст. 157 ПКУ не згадується. Отже, оподаткування такого доходу (збитку) здійснюється за правилами, встановленими п. 153.1 ПКУ:

— у разі продажу іноземної валюти до складу доходів або витрат платника податку включається відповідно додатна або від'ємна різниця між доходом від продажу і балансовою вартістю такої валюти. При цьому термін «балансова вартість іноземної валюти» означає вартість іноземної валюти, визначена за офіційним курсом національної валюти до іноземної валюти, на дату звітного балансу або на дату здійснення операції, залежно від того, яка дата настала пізніше (пп. 153.1. 4 ПКУ);

— визначення курсових різниць від перерахунку іноземної валюти здійснюється відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку. При цьому прибуток (додатне значення курсових різниць) враховується у складі доходів платника податку, а збиток (від'ємне значення курсових різниць) враховується у складі витрат платника податку (пп. 153.1.3 ПКУ).

Оскільки, як зазначено вище, цей дохід не пов'язаний зі здійсненням неприбуткової діяльності, він повинен бути відображений неприбутковою організацією в частині II податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій (п. 2.6 Порядку №561).

1 Порядок складання податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ і організації, затверджений наказом ДПАУ від 31.01.2011 р. №56.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру