• Посилання скопійовано

Розділ 9. посередницькі операції

Дата збільшення податкових зобов'язань та податкового кредиту платників податку, що здійснюють постачання/отримання товарів/послуг у межах договорів комісії (консигнації), поруки, доручення, довірчого управління, інших цивільно-правових договорів та без права власності на такі товари/послуги, визначається за правилами, встановленими статтями 187 і 198 цього Кодексу.

Пункт 189.4 ПКУ

Визначення термінів

Відповідно до пп. 14.1.191 ПКУ, постачання товарів«будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду. <...> Постачанням товарів також вважаються: <...> передача товарів згідно з договором, за яким сплачується комісія (винагорода) за продаж чи купівлю». Об'єктом обкладення ПДВ, згідно з п. 185.1 ПКУ, є постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України. Відповідно передача товарів згідно з договором, за яким сплачується комісія (винагорода) за продаж чи купівлю, на митній території України1 є оподатковуваною операцією. Дата виникнення ПЗ та ПК сторін визначається за нормами статей 187, 198 ПКУ, зокрема за п. 187.1 та п. 198.2 діє правило першої події.

Відповідно до пп. 14.1.202, продаж (реалізація) товарів«будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими господарськими, цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за плату або компенсацію незалежно від строків її надання, а також операції з безоплатного надання товарів. Не вважаються продажем товарів операції з надання товарів у межах договорів комісії (консигнації), поруки, схову (відповідального зберігання), доручення, довірчого управління, оперативного лізингу (оренди), інших цивільно-правових договорів, які не передбачають передачі прав власності на такі товари». Цей термін використовується для визначення доходу з податку на прибуток, якому присвячено розділ III «Податок на прибуток підприємств». Зокрема, дохід від операційної діяльності включає: «дохід від реалізації товарів, виконаних робіт, наданих послуг, у тому числі винагороди комісіонера (повіреного, агента тощо)» (пп. 135.4.1 ПКУ). Нагадаємо, що на відміну від дати виникнення ПЗ з ПДВ, які визначаються за першою подією, з податку на прибуток перша подія за нормами Податкового кодексу Украини не застосовується — діє метод нарахувань.

Отже, у світлі обкладення ПДВ до поняття «постачання товарів» прирівняно передачу товарів згідно з договором, за яким сплачується винагорода (комісія, доручення). Факт передачі товарів за таким договором зобов'язує власника товару (розуміємо — платника ПДВ) визнати ПЗ та дає право посереднику збільшити податковий кредит.

А як щодо посередницького договору на купівлю товарів (замовник доручає посереднику придбати товар)? Адже зарахування коштів від замовника на поточний рахунок посередника не є зарахуванням коштів від покупця на оплату товарів продавцю. Наприклад, за нормами ст. 1014 ЦКУ комітент лише зобов'язаний забезпечити комісіонера всім необхідним для виконання обов'язку перед третьою особою. Але з дати дії ПКУ укладені посередницькі договори — як на продаж, так і на купівлю товарів — зрівняно за порядком оподаткування. А це означає, що для обкладання ПДВ діє правило першої події. Отже, факт отримання коштів зобов'язує посередника (розуміємо платника ПДВ) визнати ПЗ і дає право замовнику збільшити податковий кредит.

Щодо податку на прибуток, то надання товарів у межах посередницького договору до податкових наслідків не спричинюється. Не включаються до доходу і не підлягають обкладенню податком на прибуток кошти або майно, залучені платником податку на підставі посередницького договору, іншого цивільно-правового договору, що не передбачає передачі права власності (абз. 4 пп. 153.4.1 ПКУ).

За посередницькими договорами — комісії (підвидом договору комісії є консигнація, такий договір трапляється у сфері ЗЕД), доручення, агентського договору2право власності на товари не переходить3. Економічний інтерес посередника полягає в отриманні прибутку за надану замовнику послугу з продажу або придбання товарів.

1 Місце постачання товарів та послуг встановлено у ст. 186 ПКУ.

2 Такий договір має форму договору доручення, тому в бухгалтерському та податковому обліку він відображається як договір доручення, але в оподаткуванні можуть бути певні особливості.

3 Див. гл. 69 «Комісія», гл. 68 «Доручення» ЦКУ.

Слід пам'ятати: у податковому обліку, а саме з метою обкладення ПДВ, передача товарів за посередницькими договорами належить до постачання! Щоправда, не все так лаконічно викладено у нормах законодавства за такими договорами у сфері зовнішньо-економічної діяльності.

Оподаткування за посередницьким договором

За посередницьким договором виникають дві операції:

1) продаж або придбання активу (товару, послуги);

2) надання посередницької послуги (надання послуги посередником: комісіонером, повіреним або комерційним агентом) — фактично це постачання послуги.

Окремий п. 189.4 ПКУ встановлює правила для визначення бази оподаткування і дати виникнення ПЗ та ПК сторін таких договорів. Дата збільшення податкових зобов'язань та податкового кредиту визначається на загальних підставах навіть за відсутності переходу права власності на ці товари (див. таблицю 1).

Таблиця 1

Оподаткування за посередницькими договорами операцій продажу/купівлі товару на митній території України

Операція
Норми ПКУ
Продаж товару — облік у комітента
База оподаткування Договірна (контрактна) вартість, але не нижча від звичайних цін*, з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім ПДВ та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів), а також збору на обов'язкове державне пенсійне страхування на вартість послуг стільникового рухомого зв'язку) п. 188.1, п. 189.4 ПКУ
Дата виникнення ПЗ Дата відвантаження товарів комісіонеру** (п. 187.1, п. 189.4 ПКУ)
Продаж товару — облік у комісіонера
База оподаткування Див. визначення бази оподаткування для комітента
Право на ПК та дата виникнення ПЗ Виникнення ПК — дата отримання платником податку товарів на комісію, що підтверджено податковою накладною (п. 198.2 ПКУ).
Виникнення ПЗ — дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:
а) дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів за готівку — дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої — дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;
б) дата відвантаження товарів (п. 187.1, п. 189.4 ПКУ)
Придбання товару — облік у комітента
Дата виникнення ПК Діє правило першої події:
— дата списання коштів з банківського рахунка платника податку, перерахованих комісіонеру;
— або дата отримання товарів, що підтверджено ПН.
За умови використання товарів у межах господарської діяльності та в оподатковуваних операціях (п. 198.2, абз. 2 п. 198.3 ПКУ)
Придбання товару — облік у комісіонера
База оподаткування Договірна (контрактна) вартість, але не нижча від звичайних цін*, з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім ПДВ та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених із них препаратів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів), а також збору на обов'язкове державне пенсійне страхування на вартість послуг стільникового рухомого зв'язку) п. 188.1, п. 189.4 ПКУ
Дата виникнення ПЗ та право на ПК Виникнення ПЗ — діє правило першої події, дата отримання коштів від комітента або дата відвантаження товарів комітентові (п. 187.1, п. 189.4 ПКУ).
Виникнення ПК — діє правило першої події, дата списання коштів на оплату товарів або дата отримання товарів, що підтверджено ПН від продавця (п. 198.2 ПКУ)
Постачання посередницької послуги — облік у комісіонера
База оподаткування та дата виникнення ПЗ Об'єктом є постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.
За загальним правилом місцем постачання послуг є місце реєстрації постачальника-комісіонера (п.186.4 ПКУ), крім операцій, зазначених у п. 186.2, п. 186.3 ПКУ.
Базою є договірна вартість послуги, але не нижча від звичайних цін* (п. 188.1 ПКУ).
Комісійна винагорода оподатковується за ставкою 20%.
Виникнення ПЗ — діє правило першої події (п. 187.1 ПКУ)
Придбання посередницької послуги — облік у комітента
Право на ПК та дата виникнення ПК Виникнення ПК — дата першої події, п. 198.2 ПКУ. Право підтверджує ПН (п. 198.6 ПКУ), за умови використання послуги в оподатковуваних операціях (п. 198.3 ПКУ)
* Передбачено не нижче звичайних цін, визначених відповідно до ст. 39 ПКУ, але до 01.01.2013 р. застосовуються правила визначення звичайних цін п. 1.20 Закону про прибуток (див. ч. 1 розділу ХIХ ПКУ).
** Це тільки у питанні обкладення ПДВ. Щодо податку на прибуток слід керуватися п. 137.5 ПКУ: «У разі продажу товарів за договором комісії (агентським договором) платником податку — комітентом датою отримання доходу від такого продажу вважається дата продажу товарів, що належать комітенту, яка зазначена у звіті комісіонера (агента)». У визначенні поняття «реалізація товарів» є умова — момент передачі прав власності.

Приклад 1. На замовлення підприємства «А» посередник — підприємство «Б» за договором комісії реалізує товари на митній території України за ціною 12000,00 грн, у т. ч. ПДВ. Сторони посередницького договору є платниками ПДВ на загальній системі оподаткування. За умовами договору комісії оплата комісійної винагороди становить 5% від договірної вартості товару після реалізації товару, що підтверджують звіт комісіонера та акт наданих послуг. Винагорода утримується з виручки від продажу товару. Балансова вартість товару — 8500,00 грн. Відображення відповідних операцій в обліку комітента показано у таблиці 2, в обліку комісіонера — у таблиці 3.

Таблиця 2

Відображення операцій у бухгалтерському та податковому обліку комітента

№ з/п
Дата
Зміст господарської операції
Бухгалтерський облік
Сума, грн
Податковий облік
Д-т
К-т
Доходи
Витрати
1.
25.05
Передано товар на комісію
283
281
8500,00
2.
25.05
Нараховано ПЗ з ПДВ
(складено ПН)
643
641/ПДВ
2000,00
3.
01.06
Отримано кошти за реалізований товар (за мінусом комісійної винагороди)
311
685/Б
11400,00

пп. 136.1.1
4.
02.06
Отримано звіт комісіонера щодо проданого товару
685/Б
702
702
643
12000,00
2000,00
10000
8500
5.
02.06
Собівартість товару
902
283
8500,00
6.
02.06
Відображено суму винагороди (отримано акт)
93
685/Б
500,00
500
пп. «в»
пп. 138.10.3
7.*
02.06
Відображено ПК з ПДВ
(отримано ПН)
641/ПДВ
685/Б
100,00
* Для спрощення бухобліку закриття рахунка 79 не розглядається.

Таблиця 3

Відображення операцій у бухгалтерському та податковому обліку комісіонера

№ з/п
Дата
Зміст господарської операції
Бухгалтерський облік
Сума, грн
Податковий облік
Д-т
К-т
Доходи
Витрати
1.
25.05
Отримано товар
024
12000,00
2.
25.05
Відображено ПК з ПДВ
641/ПДВ
644
2000,00
3.
01.06
Отримано кошти за реалізований товар
311
361/покупець
12000,00

пп. 153.4.1
4.
01.06
Нараховано ПЗ з ПДВ
643
641/ПДВ
2000,00
5.
01.06
Заборгованість перед комітентом
704
704
685/А
644
12000,00
2000,00


6.
01.06
Перераховано кошти комітенту
685/А
311
11400,00
7.
02.06
Відвантажено товари
361/покупець
702
702
643
12000,00
2000,00


8.
02.06
Списано вартість реалізованого товару
024
12000,00
9.
02.06
Відображено дохід на суму винагороди (складено акт)
361/А
703
600,00
500
10.
02.06
Нараховано ПЗ з ПДВ
703
641/ПДВ
100,00
11*.
02.06
Взаємозалік заборгованостей
685/А
361/А
600,00
* Для спрощення бухобліку закриття рахунка 79 не розглядається.

Слід звернути увагу читача на зміни до Iнструкції з ПДВ. Мінфін наказом від 27.12.2011 р. №1753 намагався підправити норми щодо постачання товарів/послуг у межах посередницьких договорів. Що з того вийшло? Як було зазначено вище, як тільки передав комітент товар на комісію (продаж) — у нього виникають ПЗ, а у комісіонера, відповідно, ПК з ПДВ. Але, редакції видається дивною норма п. 2.1 зміненої Iнструкції з ПДВ щодо того, що за дебетом субрахунка 641/ПДВ із кредитом субрахунка 631/685 у комісіонера відображатиметься право на ПК з ПДВ у разі отримання товарів/послуг у межах договорів комісії (консигнації), поруки, довірчого управління (до їх оплати). А все через те, що саме отримання комісійного товару в комісіонера на балансі не відображається, а відображається на позабалансовому субрахунку 024 «Товари, прийняті на комісію». Відповідно у комісіонера з комітентом у момент першої події (у нашому випадку — передачі товару) ще не виникає заборгованість. То як можна в цьому разі дебетувати субрахунок 641 із рахунками обліку заборгованості?! Класично все-таки, на нашу думку, операція нарахування ПЗ у комітента відображається за дебетом субрахунка 643 із кредитом субрахунка 641/ПДВ, а право на ПК у комісіонера — за дебетом субрахунка 641/ПДВ із кредитом субрахунка 644 за першою подією. Такі проведення є логічнішими, але вони не за Iнструкцією. От коли комісіонер продаватиме цей товар чи отримає аванс за нього, то в комісіонера виникнуть ПЗ, які відобразяться за дебетом субрахунка обліку доходів 702 (або 643 якщо отримано аванс) з кредитом 641/ПДВ відповідно до зміненого п. 1.1 Iнструкції з ПДВ. Причому одночасно комісіонер повинен відобразити заборгованість перед комітентом шляхом вирахування з доходу як вартості товару з ПДВ (Д-т 704 К-т 685 (377), так і самої суми ПДВ (методом сторно Д-т 704 К-т 644). Перерахування коштів за проданий товар від комісіонера до комітента не спричинить податкових наслідків. Ну і, звичайно, комісіонер не забуває нарахувати собі ПЗ з ПДВ за нараховану комісійну винагороду класичним проведенням Д-т 703 з К-т 641/ПДВ.

Посередництво у сфері ЗЕД

У визначенні бази оподаткування у межах посередницьких договорів у сфері ЗЕД є певні особливості. Зверніть увагу: якщо товари експортуються або імпортуються за посередницьким договором, діятимуть спеціальні правила оподаткування для таких операцій, зазначені у п. 189.6 ПКУ. Це означає — щойно за посередницьким договором виникають операції у сфері зовнішньоекономічної діяльності, з метою оподаткування треба відокремлювати операцію:

1) на митній території України;

2) поза митною територією.

Податкове навантаження розглядається у таблицях 4, 5, таблиці 6 та таблиці 7.

Таблиця 4

Оподаткування за посередницькими договорами операцій продажу товару на експорт

Операція
Норми ПКУ
Продаж товару
Комітент — резидент
База оподаткування ПЗ виникають за ставкою 0%, експорт повинен бути підтверджений належним чином оформленою митною декларацією (пп. 195.1.1 ПКУ).
До митної вартості не включається комісійна винагорода, сплачена платником ПДВ експортеру-комісіонеру (п. 200.16 ПКУ)
Дата виникнення ПЗ Дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетину митного кордону України, оформленої відповідно до вимог митного законодавства (пп. «б» п. 187.1 ПКУ з урахуванням п. 187.11 ПКУ*).
Ставка податку — 0% (пп. 195.1.1 ПКУ).
Увага: виникає право на бюджетне відшкодування (п. 200.16 ПКУ).
Складає податкову накладну, у верхній лівій частині оригіналу робиться помітка — «Х», зазначається тип причини: 07 — експортні постачання** (п. 8 Порядку №1379)
Комісіонер — резидент
База оподаткування Право на застосування нульової ставки ПДВ і, відповідно, право на отримання бюджетного відшкодування має лише власник експортної продукції — комітент
Дата виникнення ПЗ Експорт товарів із залученням комісіонера не впливає на порядок визначення ПЗ із ПДВ.
Виникає запитання: чи треба такі операції відображати у декларації з ПДВ комісіонеру?
На нашу думку, ні, крім винагороди
* «Попередня (авансова) оплата вартості товарів, що експортуються чи імпортуються, не змінює значення сум податку, які відносяться до податкового кредиту або податкових зобов'язань платника податку, такого експортера або імпортера», п. 187.11 ПКУ.
** У рядках «Iндивідуальний податковий номер покупця» та «Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (покупця)» проставляється нуль, п. 8.1 Порядку №1379.

Таблиця 5

Оподаткування за посередницькими договорами посередницької послуги, наданої у сфері ЗЕД

Операція
Норми ПКУ
Постачання посередницької послуги
Комісіонер — резидент
База оподаткування та дата виникнення ПЗ Об'єктом оподаткування є постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.
За загальним правилом місцем постачання послуг є місце реєстрації постачальника-комісіонера (п. 186.4 ПКУ), крім операцій, зазначених у п. 186.2, п. 186.3 ПКУ.
Базою є договірна вартість послуги, але не нижча від звичайних цін (п. 188.1 ПКУ).
Комісійна винагорода оподатковується за ставкою 20%*.
Виникнення ПЗ — діє правило першої події (п. 187.1 ПКУ)
Придбання посередницької послуги
Комітент — резидент
Дата виникнення ПК та право на ПК Виникнення ПК — дата першої події (п. 198.2 ПКУ). Право підтверджує ПН, складена комісіонером (п. 198.6 ПКУ), за умови використання послуги в оподатковуваних операціях (п. 198.3 ПКУ)
* До 31.12.2013 р. ставка ПДВ становить 20%, положення пп. «а» п. 193.1 ПКУ діє з 01.01.2014 р. (див. п. 10 підрозділу 2 розділу ХХ).

Таблиця 6

Оподаткування за посередницькими договорами операцій купівлі товару (ввезення на митну територію України). Облік у комітента

Операція
Норми ПКУ
Придбання товару (за межами митної території України)
Комітент — резидент (у договорі зафіксовано, що сплату ПДВ на митниці здійснює комітент).
Зверніть увагу: ПКУ не містить заборони, щоб і комісіонер сплачував ПДВ на митниці та займався розмитненням вантажу, але це просто не вигідно для комісіонера
База оподаткування Договірна (контрактна) вартість, але не менша від митної вартості цих товарів, визначеної відповідно до МКУ. Перерахунок іноземної валюти в національну валюту здійснюється за офіційним курсом національної валюти до цієї валюти, встановленим Нацбанком, що діє на день подання митної декларації (п. 190.1 ПКУ)
Дата виникнення ПЗ («імпортний» ПДВ) Дата подання митної декларації (п. 187.8 ПКУ*)
Дата виникнення ПК («імпортний» ПДВ)
Виникнення ПК
Дата сплати податку за податковими зобов'язаннями**, п. 198.2 ПКУ (товар використовується у госпдіяльності в оподатковуваних операціях).
Є право на БВ за умовою — фактична сплата сум ПДВ на митницю (п. 200.4 ПКУ)
У майбутньому база оподаткування при постачанні товару, ввезеного в режимі імпорту Договірна (контрактна) вартість, але не нижча від митної вартості товарів, з якої були визначені податки і збори, що справляються під час їх митного оформлення, з урахуванням акцизного податку та ввізного мита, за винятком ПДВ, що включається до ціни товарів (абз. 3 п. 188.1 ПКУ)
* «Попередня (авансова) оплата вартості товарів, що експортуються чи імпортуються, не змінює значення сум податку, які відносяться до податкового кредиту або податкових зобов'язань платника податку, такого експортера або імпортера» (п. 187.11 ПКУ).
** Документом, що посвідчує право на віднесення сум ПДВ до ПК, вважається митна декларація, яка підтверджує сплату податку (п. 201.12 ПКУ).

Таблиця 7

Оподаткування за посередницькими договорами операцій купівлі товару (ввезення на митну територію України). Облік у комісіонера

Операція
Норми ПКУ
Придбання товару (за межами митної території України)
Комісіонер — резидент (у договорі зафіксовано, що сплату ПДВ на митниці здійснює комітент)*
Право на ПК Якщо ПДВ сплачується безпосередньо комітентом зі свого поточного рахунка, під час розмитнення товару** права на ПК немає
Постачання посередницької послуги
Комісіонер — резидент
База оподаткування та дата виникнення ПЗ До 01.01.2014 р. комісійна винагорода оподатковується за ставкою 20% (додатково див. оподаткування посередницької послуги в таблиці 5)
Комітент — резидент
Право на ПК та дата виникнення ПК Право на ПК підтверджує ПН (п. 198.6 ПКУ) за умови використання послуги в оподатковуваних операціях.
Виникнення ПК — дата першої події (п. 198.2 ПКУ)
* Якщо ПДВ на митниці сплачує комісіонер, див. варіант 1 «Комісія на купівлю у сфері ЗЕД».
** Сплачений податок при імпорті, що підтверджує митна декларація, відноситься до складу ПК комітента.

Не зовсім зрозуміло, як поєднати норми п. 189.4 і спеціальні норми п. 189.6 ПКУ, особливо у разі імпорту товарів. Адже, з одного боку, передача товарів комісіонером комітенту — це постачання на митній території України. З іншого — щодо ввезення товарів у межах посередницьких договорів, зокрема договору комісії на купівлю, є спеціальна норма п. 189.6 ПКУ, й умови п. 189.4 ПКУ не застосовуються. Комісіонер хоча і укладає договір з нерезидентом на виконання договору комісії, але сам ЗЕД-контракт, як правило, — це звичайний договір купівлі-продажу між комісіонером і нерезидентом. Саме від того, як буде оформлено договірні відносини, залежить обкладення ПДВ.

Важливо! Залежно від того, хто зі сторін посередницького договору сплачує ПДВ на митниці, виникають різні податкові наслідки. Можливі варіанти:

варіант 1 — ПДВ сплачує комісіонер;

варіант 2 — ПДВ сплачує комітент.

Комісія на купівлю у сфері ЗЕД

Отже, Митним кодексом України не заборонено, щоб комісіонер сплачував на митниці «імпортний» ПДВ та займався розмитненням товару (варіант 1). Але можливо також, щоб на митниці ПДВ сплачував комітент, це має бути визначено договором (варіант 2). Отже, від того, яка зі сторін договору займається розмитненням товару, залежатиме, хто є платником «імпортного» ПДВ, з подальшим визнанням податкового кредиту.

У будь-якому разі датою виникнення ПЗ з «імпортного» ПДВ буде дата подання на митницю митної декларації. Базою є договірна (контрактна) вартість ввезеного товару, але не менша від митної вартості, визначеної відповідно до МКУ з урахуванням мита та акцизного податку. Перерахунок іноземної валюти здійснюється за курсом НБУ на день подання митної декларації для митного оформлення (пункти 187.8 та 190.1 ПКУ).

Варіант 1. Право на податковий кредит у комісіонера виникає за датою сплати податкових зобов'язань. Документом, що підтверджує ПК з ПДВ імпортера (комісіонера), буде митна декларація.

Але під час подальшого постачання товару комітенту від комісіонера останній зобов'язаний керуватися п. 189.4 ПКУ. А це означає, що ПЗ виникають, згідно з пунктом 187 ПКУ, за першою подією (дата постачання товару комітенту або дата отримання коштів від комітента на виконання договору комісії). I якщо комісіонер отримував передоплату на придбання у майбутньому товару, ПЗ у нього виникають раніше, ніж ПК на підставі митної декларації.

Але найбільш неприємне — це база обкладення ПДВ у разі подальшого постачання товару комітенту на митній території України.

Слід пам'ятати, що при постачанні товару комітентові базою для ПДВ буде договірна вартість товару, але не нижча від митної (абз. 3 п. 188.1 ПКУ). Це підтверджується відповіддю, наданою на інтернет-конференції «Особливості визначення об'єкта оподаткування ПДВ відповідно до норм Податкового кодексу України» заступником директора Департаменту адміністрування ПДВ Г. Білоцерківською: «База оподаткування операцій з постачання товарів, увезених на митну територію України, визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, але не нижче митної вартості товарів, з якої були визначені податки і збори, що справляються під час їх митного оформлення, з урахуванням акцизного податку та ввізного мита (за винятком ПДВ), що включаються до ціни товарів/послуг згідно із законом (п. 188.1).

Тобто при переданні комісіонером комітенту імпортованого товару податкові зобов'язання з ПДВ у такого комісіонера та відповідно додатковий кредит у комітента виникають від суми митної вартості такого товару».

Але якщо можна погодитися з позицією контролюючого органу, що ПЗ у комісіонера визначатимуться за рівнем митної вартості товару, то на якій підставі у комітента виникне додатковий ПК — не зовсім зрозуміло! Тож, щоб уникнути несприятливих наслідків, рекомендуємо складати посередницькі договори з умовою сплати ПДВ на митниці безпосередньо комітентом — власником товару.

Варіант 2. Якщо ПДВ на митниці сплатив комітент зі свого поточного рахунка під час розмитнення товару, комісіонер права на ПК не має (сплачений «імпортний» ПДВ належить до ПК комітента). У комісіонера податкові зобов'язання виникають тільки на суму комісійної винагороди.

З огляду на викладені вище наслідки і виникнення податкового навантаження можна дійти висновку, що розмитнювати товар і сплачувати ПДВ комісіонеру просто невигідно.

Постачання посередницької послуги у комісіонера оподатковується за ставкою 20% (до 01.01.2014 р.). Датою виникнення ПЗ буде дата першої події (п. 187.1 ПКУ).

Розгляньмо на прикладі комісію на купівлю товару у сфері ЗЕД, за умови що розмитненням товару займається комітент.

Приклад 2. Підприємство «А» (комітент) за договором комісії замовило підприємству «Б» (комісіонеру) придбання товару за кордоном. Умовами договору комісії, за якими комісіонер зобов'язується купити товар, є ціна товару — але не більше за 20000,00 грн. Також договором зазначено, що ПДВ і мито на митниці сплачує комітент зі свого поточного рахунка.

Комітент перерахував передоплату на придбання товару в сумі 9600,00 грн. Решту оплати буде здійснено після виконання умов договору комісіонером. Сума винагороди становить 2000,00 грн з ПДВ.

Для спрощення прикладу припустимо, що курс валюти протягом операцій становив 8,00 грн/дол. США. Комісіонер виконав умови договору на вигідніших умовах (товар придбано у продавця за нижчою ціною — 1675 дол. США). Бухгалтерський та податковий облік див. у таблицях 8 (у комісіонера) і 9 (у комітента).

Таблиця 8

Відображення операцій у бухгалтерському і податковому обліку комісіонера

№ з/п
Дата
Зміст господарської операції
Бухгалтерський облік
Сума,
$/грн
Податковий облік
Д-т
К-т
Доходи
Витрати
1.
14.05
Отримано часткову передоплату за товар, який треба придбати за договором ЗЕД-комісії, ПЗ з ПДВ не нараховуються з урахуванням п. 189.6 ПКУ
311
685/А
9600,00

пп. 136.1.19
2.
05.06
Перераховано кошти постачальнику (курс НБУ — 8,00)
3712
312
1675,00$
13400,00
3.
13.06
Надано акт наданої послуги на суму винагороди
361/А
703
2000,00
1666,67
4.
13.06
Нараховано ПЗ з ПДВ
(складено ПН)
703
641/ПДВ
333,33
5.
13.06
Отримано кошти від комітента за товар з урахуванням передоплати та винагороду (3800,00 + 2000,00)
311
311
685/А
361/А
3800,00
2000,00
6.
13.06
Зарахування заборгованості
685/А
3712
13400,00

Таблиця 9

Відображення операцій у бухгалтерському і податковому обліку комітента

№ з/п
Дата
Зміст господарської операції
Бухгалтерський облік
Сума,
$/грн
Податковий облік
Д-т
К-т
Дохід
Витрати
1.
14.05
Перераховано комісіонеру передоплату на придбання товару за договором ЗЕД-комісії
371/Б
311
9600,00
-*
2.
11.06
Сплачено мито (сума умовна)
377
311
500,00
Сплачено «імпортний» ПДВ (митна вартість товару, зазначена у МД, — 20000,00)
377
311
4000,00
Відображено ПК з ПДВ (на підставі МД)
641/ПДВ
377
4000,00
3.
11.06
Оприбутковано товар за курсом у МД (курс НБУ — 8,00)
281
685/Б
1675,00$
13400,00
281
377
500,00**
4.
13.06
Отримано акт наданих послуг на суму винагороди
281
631/Б
1666,67***
-*
5.
13.06
Відображено ПК з ПДВ (отримано ПН на послугу)
641/ПДВ
631/Б
333,33
6.
13.06
Зарахування заборгованості
685/Б
371/Б
9600,00
7.
13.06
Сплачено комісіонеру решту коштів за товар та винагороду (3800,00 + 2000,00)
685/Б
631/Б
311
311
3800,00
2000,00
* Витрати буде визнано у періоді визнання доходу (п. 138.4 ПКУ).
** Собівартість товару формуватиметься з урахуванням мита (п. 138.6 ПКУ).
*** Собівартість товару формуватиметься з урахуванням винагороди (п. 138.6 ПКУ).

Замість висновків

Передача товару згідно з договором, за яким сплачується комісія, за правилами обкладення податком на додану вартість визнається постачанням товару та прирівнюється до загальних правил виникнення податкових зобов'язань та формування податкового кредиту. В оподаткуванні операцій за посередницькими договорами діє правило першої події. Слід пам'ятати: якщо посередницький договір здійснюється у сфері ЗЕД, порядок оподаткування таких операцій визначається окремими нормами. Крім того, така операція потребує окремого оподаткування на митній території України та за правилами ввезення/вивезення товарів. Базою оподаткування операцій з постачання товарів, ввезених раніше на митну територію України, є договірна вартість таких товарів, але не нижча від митної.

Рекомендуємо складати посередницькі договори у сфері ЗЕД з умовами сплати ПДВ на митниці безпосередньо комітентом.

Як альтернатива, за посередницьким договором на продаж товару на митній території України, для уникнення у сторін виникнення ПДВ за першою подією, можна передавати товар посереднику за договором зберігання. Адже це не є постачанням товару відповідно до пп. 196.1.2 ПКУ. А вже реалізація товару обкладатиметься ПДВ за загальним порядком.

ЄДИНА БАЗА ПОДАТКОВИХ ЗНАНЬ

Який порядок обкладення ПДВ операцій з експорту товарів у межах договорів комісії?

Відповідно до п. 189.4 ст. 189 р. V Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI (далі — ПКУ) дата збільшення податкових зобов'язань та податкового кредиту платників податку, що здійснюють постачання/отримання товарів/послуг у межах договорів комісії (консигнації), поруки, доручення, довірчого управління, інших цивільно-правових договорів та без права власності на такі товари/послуги, визначається за правилами, встановленими ст. 187 і ст. 198 ПКУ.

Однак слід враховувати те, що норми пунктів 189.3 — 189.5 цієї статті не поширюються на операції з експортування товарів за межі митної території України (п. 189.6 ст. 189 р. V ПКУ).

Відповідно до п. 187.11 ст. 187 р. V ПКУ попередня (авансова) оплата вартості товарів, що експортуються чи імпортуються, не змінює значення сум податку, які відносяться до податкового кредиту або податкових зобов'язань платника податку, такого експортера або імпортера.

Операції з експорту товарів (супутніх послуг), якщо їх експорт підтверджений митною декларацією, оформленою відповідно до вимог митного законодавства, оподатковуються за нульовою ставкою (пп. 195.1.1 п. 195.1 ст. 195 р. V ПКУ).

Згідно з п. 187.1 ст. 187 р. V ПКУ датою виникнення податкових зобов'язань в разі експорту товарів є дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетину митного кордону України, оформленої відповідно до вимог митного законодавства.

Отже, за операцією з експортування (вивезення) товарів за межі митної території України податкові зобов'язання з ПДВ визначаються на дату фактичного здійснення такого вивезення, тобто на дату оформлення вантажної митної декларації митним органом.

Експорт товарів із залученням комісіонера не впливає на порядок визначення податкових зобов'язань з ПДВ.

Право на застосування нульової ставки ПДВ і, відповідно, право на отримання бюджетного відшкодування має лише продавець експортної продукції — її власник (комітент).

На послуги комісіонера, який залучається для продажу товарів на експорт, нульова ставка ПДВ не поширюється, і отримана комісійна винагорода за надані комітенту послуги підлягає оподаткуванню за основною ставкою та не включається до митної вартості товарів (супутніх послуг), які експортуються (п. 200.16 ст. 200 р. V ПКУ).

При отриманні комітентом авансової оплати вартості товарів, що експортуються комісіонером, жодних податкових наслідків не виникає.

Чи повинен комісіонер при поверненні раніше імпортованого товару продавцю-нерезиденту відкоригувати податковий кредит на суму ПДВ, сплачену ним при імпортуванні такого товару безпосередньо зі свого розрахункового рахунка?

Відповідно до пп. «в» п. 185.1 ст. 185 р. V Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ), об'єктом обкладення ПДВ є, зокрема, операції платників податку з ввезення товарів (супутніх послуг) на митну територію України в митному режимі імпорту або реімпорту (далі — імпорт). У разі ввезення товарів на митну територію України документом, що посвідчує право на віднесення сум податку до податкового кредиту, вважається митна декларація, оформлена відповідно до вимог законодавства, яка підтверджує сплату податку (п. 201.12 ст. 201 р. V ПКУ).

Порядок заповнення граф ВМД визначено Iнструкцією про порядок заповнення вантажної митної декларації, затвердженою наказом Державної митної служби України від 09.07.97 р. №307. Тобто під час ввезення комісіонером-імпортером — платником ПДВ на митну територію України товарів датою виникнення податкових зобов'язань згідно із п. 187.8 ст. 187 р. V ПКУ є дата подання митної декларації для митного оформлення, а датою виникнення права на віднесення сум податку до податкового кредиту відповідно до п. 198.1 ст. 198 р. V ПКУ є дата сплати (нарахування) податку за такими податковими зобов'язаннями.

При подальшій передачі ввезених товарів комісіонером-імпортером комітенту згідно із п. 187.1 ст. 187 р. V ПКУ податкові зобов'язання визначаються або на дату зарахування коштів від комітента, або на дату відвантаження таких товарів комітенту. Оскільки надалі комітент повертає товар комісіонеру для подальшого його вивезення постачальнику-нерезиденту, то відповідно до ст. 192 р. V ПКУ податкові зобов'язання комісіонера та податковий кредит комітента підлягають коригуванню.

Крім того, оскільки здійснюється повернення товару постачальнику-нерезиденту раніше імпортованих товарів, то відбувається операція з вивезення (експорту) товарів, яка обкладається ПДВ за ставкою 0% за наявності належно оформленої ВМД. При цьому згідно з п. 200.16 ст. 200 р. V ПКУ право на застосування нульової ставки ПДВ має комітент. У зв'язку з викладеним вище та з огляду на те, що раніше імпортований товар не буде використаний комісіонером в оподатковуваних операціях, такий комісіонер при повернені цього товару продавцю-нерезиденту повинен відкоригувати податковий кредит на суму ПДВ, що сплачена ним при імпортування товару безпосередньо зі свого розрахункового рахунка.

www.sts.gov.ua

До змісту номеру