• Посилання скопійовано

13. Заповнення додатка ВП до декларації з прибутку

Помилки можна виправити або через уточнюючий розрахунок, або в наступній декларації

Як виправляти помилки з податку на прибуток?

Пункт 50.1 ПКУ свідчить: «У разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 102 цього Кодексу1) платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Платник податків має право не подавати такий розрахунок, якщо відповідні уточнені показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені.

Платник податків, який самостійно виявляє факт заниження податкового зобов'язання минулих податкових періодів, зобов'язаний, за винятком випадків, установлених пунктом 50.2 цієї статті:

а) або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі трьох відсотків від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку;

б) або відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов'язання, збільшену на суму штрафу у розмірі п'яти відсотків від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов'язання з цього податку».

1 1095 днів. — Ред.

З набранням чинності ПКУ уточнюючий розрахунок — це така сама декларація з податку на прибуток, лише з ознакою «Уточнююча» у полі 1 (при заповненні звітної декларації у цьому полі проставляється ознака «Звітна»). В уточнюючій декларації слід розгорнуто відобразити всі показники — як правильні, так і уточнені — за період, що уточнюється. Звісно, ці показники слід відобразити правильно. Пам'ятайте: за кожен період, що уточнюється, подається окремий уточнюючий розрахунок.

Крім того, при виправленні помилки сплачуємо не лише штраф, а й пеню.

Нагадаємо, що згідно з ч. «а» пп. 129.1.1 ПКУ у разі самостійного нарахування суми грошового зобов'язання платником податків пеня нараховується від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання, на суму боргу з урахуванням штрафних санкцій, визначених п. 129.4 ПКУ.

Якщо платник податку вирішив виправляти помилки у поточній декларації, то потрібно заповнити додаток ВП.

Заповнення додатка ВП у разі виправлення помилок у поточній декларації

Як заповнити додаток ВП до декларації з прибутку?

Подання додатка ВП спричинює виникнення спірних питань щодо відображення виправлених сум у поточній декларації, у складі якої подається додаток ВП. Запитання у наступному: чи повинна декларація враховувати виправлені показники, а в додатку ВП відображатися лише сума помилки?! Зокрема, виникає запитання: яку суму відображати у рядку 15 («Податок на прибуток за результатами попереднього звітного (податкового) періоду поточного року з урахуванням уточнень (рядок 14 Податкової декларації за попередній звітний (податковий) період)») поточної декларації, через яку виправляється помилка? У рядку 15 такої декларації має бути сума податку на прибуток попереднього періоду поточного року, але увага! — з урахуванням уточнень. Саме тут виникає неузгодженість: враховувати потрібно минулі уточнення (якщо такі були) чи відображати виправлений результат з урахуванням суми з додатка ВП?

У додатку ВП слід відобразити правильні показники, з урахуванням виправлення. Такі «виправлені» суми будуть враховані у загальному розрахунку показників поточної декларації, у складі якої подається додаток ВП. Оскільки декларація з податку на прибуток заповнюється наростаючим підсумком, рядки декларації заповняться правильно, з урахуванням виправлень, проведених через додаток ВП. Зверніть увагу: у рядку 15 «Податок на прибуток за результатами попереднього звітного (податкового) періоду поточного року з урахуванням уточнень (рядок 14 Податкової декларації за попередній звітний (податковий) період)» поточної декларації проставляється сума рядка 14 додатка ВП, який подається разом із такою декларацією. У рядках 23 — 25 відображають суми збільшення ПЗ, штраф та пеню, розраховану платником (ці рядки повинні збігатися з рядками 23 — 25 додатка ВП). У такий спосіб декларація з прибутку буде заповнена правильно.

На офіційному сайті ДПС www.sts.gov.ua у рубриці «Єдина база податкових знань» податківці консультують: «Якщо платник податку здійснює виправлення помилок, допущених у попередньому звітному (податковому) періоді поточного року, у звітній Декларації шляхом заповнення додатка ВП до Декларації, то у рядку 15 такої Декларації зазначається показник рядка 14 додатка ВП до Декларації».

Правила виправлення помилок у сумах доходів передбачено пп. 135.5.12 ПКУ, витрат — п. 138.11 ПКУ.

Доходи, не враховані при визначенні доходів будь-яких попередніх звітних періодів, відображаються лише у складі інших доходів (на відміну від витрат, усі доходи коригуються через інші доходи).

Витрати, не враховані під час обчислення витрат звітного року, відображаються у складі витрат відповідної групи (собівартість реалізованих товарів (робіт, послуг), адмінвитрат, витрат на збут тощо). Якщо невраховані витрати стосуються минулих звітних років, то вони відображаються у складі інших витрат.

Зайво враховані доходи та витрати відображаються у тому самому порядку, що і невраховані, тільки зі знаком «мінус». Але прямої вказівки на це ПКУ не містить.

За кожен випадок недоплати слід нарахувати і штраф, і пеню (відображаються у рядках 24 та 25 додатка ВП та декларації).

Оскільки за кожен помилковий період подається окремий додаток (див. примітку до декларації), то згорнути квартали не вийде з тієї причини, що помилки кожного періоду виправлятимуться окремо у різних додатках ВП. У кожному з додатків сформується свій результат — плюс або мінус. Суму цих результатів і буде перенесено до рядків 23 «Збільшення податкового зобов'язання» та 26 «Зменшення податкового зобов'язання» декларації у розгорнутому вигляді.

Отже, згорнути суми і сплатити штраф та пеню на загальну суму коригувань не можна.

Але якщо в одному періоді помилки призвели до одночасного заниження і завищення ПЗ, то згорнути результат можна. Адже у такому разі до рядків 23 або 26 потрапляє арифметична різниця кінцевого підсумку помилкової та правильної декларацій — величини податку на прибуток у рядку 16.

Заповнимо додаток ВП за умовним простим прикладом.

Приклад

Підприємство не відобразило у декларації I кварталу 2012 р. доходи (відсотки) від розміщених на депозит коштів у сумі 1500 грн. У декларації за півріччя 2012 року заповнимо додаток ВП. Усі правильно заповнені рядки з декларації за I квартал переписуються до відповідних рядків додатка ВП. У рядку 03 ІД декларації за I квартал стояв прочерк, а ми відображаємо у декларації за півріччя 2012 року у цьому рядку невраховані доходи у сумі 1500 грн з додатка ВП.

У заголовній частині додатка ВП не забуваємо проставити відмітки періоду подання декларації і періоду, за який проводяться виправлення (див. зразок).

Сума податку на прибуток за І квартал становила 500, а мала становити 815 грн (дохід у розмірі 1500 не було враховано), У податковій декларації з податку на прибуток за півріччя 2012 року у рядку 15 проставляється сума з рядка 14 додатка ВП — 2415 грн.

Не забуваємо вписати занижені ПЗ, штраф та пеню до декларації з податку на прибуток підприємства.

Зразок

Фрагмент заповнення додатка ВП до декларації з прибутку

Звітний період, в якому виявлено помилку(ки)

1
Звітний рік
20 12
 
І квартал
х
Півріччя
 
Три квартали
 
Рік

Звітний період, за який виявлено помилку(ки)

2
Звітний рік
20 12
х
І квартал
 
Півріччя
 
Три квартали
 
Рік
       
ІІ квартал1
 
ІІ — ІІІ квартали1
 
ІІ — ІV квартали1

Розрахунок податкових зобов'язань за період, за який виявлено помилку(ки)2

Показники
Код рядка
Сума, грн
1
2
3
Доходи, що враховуються при визначенні об'єкта оподаткування (рядок 02 + рядок 03)
01
251500
Дохід від операційної діяльності (дохід від реалізації товарів (робіт, послуг))
02
250000
Інші доходи
03 ІД
1500
Витрати, що враховуються при визначенні об'єкта оподаткування (рядок 05 + рядок 06)
04
240000
Витрати операційної діяльності, в тому числі:
05
201000
Собівартість придбаних (виготовлених) та реалізованих товарів (робіт, послуг)
05.1
201000
Інші витрати (сума рядків 06.1 — 06.5)
06
39000
Адміністративні витрати
06.1
12000
Витрати на збут
06.2
12000
Фінансові витрати відповідно до підпункту 138.10.5 пункту 138.10 статті 138 розділу ІІІ Податкового кодексу України, в тому числі:
06.3
проценти, що включаються до витрат з урахуванням обмежень, встановлених пунктом 141.2 статті 141 розділу ІІІ Податкового кодексу України
06.3.1
Інші витрати звичайної діяльності та інші операційні витрати
06.4 ІВ
15000
Від'ємне значення об'єкта оподаткування попереднього звітного (податкового) періоду (від'ємне значення рядка 07 Податкової декларації за попередній звітний (податковий) рік)
06.5
Об'єкт оподаткування від усіх видів діяльності (рядок 01 — рядок 04) (+, -)
07
11500
Об'єкт оподаткування від діяльності, що підлягає патентуванню (+, -)
08 ТП
Прибуток, звільнений від оподаткування, або збиток від діяльності, прибуток від якої звільняється від оподаткування (+, -)
09 ПЗ
Ставка податку на прибуток у відсотках
10
21
Податок на прибуток від діяльності, що не підлягає патентуванню (рядок 07 — рядок 08 — рядок 09 (при позитивному значенні) х рядок 10/100)
11
2415
Податок на прибуток від діяльності, що підлягає патентуванню, зменшений на вартість торгових патентів 12 ТП
Зменшення нарахованої суми податку 13 ЗП
Податок на прибуток за звітний (податковий) період (рядок 11 + рядок 12 — рядок 13) 14
2415
Податок на прибуток за результатами попереднього звітного (податкового) періоду поточного року з урахуванням уточнень (рядок 14 Податкової декларації за попередній звітний (податковий) період) 15
500
Податок на прибуток, нарахований за результатами останнього календарного кварталу (звітного) податкового періоду (рядок 14 — рядок 15) (+, -) 16
1915
...
Збільшення податкового зобов'язання звітного (податкового) періоду(ів), що уточнюється(ються) (позитивне значення (рядок 16 — рядок 16 Податкової декларації, яка уточнюється) + позитивне значення (рядок 22 — рядок 22 Податкової декларації, яка уточнюється) (переноситься до рядка 23 Податкової декларації (звітної/звітної нової/консолідованої)) 23
315
Сума штрафу при відображенні недоплати у складі Податкової декларації, що подається за звітний (податковий) період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов'язання (рядок 23 х 5%) (переноситься до рядка 24 Податкової декларації (звітної/звітної нової/консолідованої)) 24
16
Пеня, нарахована на виконання вимог підпункту 129.1.2 пункту 129.1 статті 129 розділу ІІ Податкового кодексу України (переноситься до рядка 25 Податкової декларації (звітної/звітної нової/консолідованої)) 25
8
До змісту номеру