• Посилання скопійовано

Про зміну бухгалтера слід повідомити орган ДПС у 10-денний строк

У товаристві відбулася зміна бухгалтера. За якою формою та в які строки необхідно надати до податкового органу реєстраційну заяву про зміни у товаристві? Чи встановлено відповідальність?

Пунктом 66.4 ст. 66 ПКУ встановлено, що платники податків — юридичні особи та їхні відокремлені підрозділи зобов'язані подати до органу ДПС відомості стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку юридичної особи, її відокремлених підрозділів, у 10-денний строк від дня взяття на облік чи виникнення змін в облікових даних платників податків, шляхом подання заяви у порядку, визначеному центральним органом ДПС. Наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. №1588 (далі — Порядок №1588) затверджено Порядок обліку платників податків і зборів, чинний з 06.01.2012 р. Відповідно до п. 9.3 цього Порядку платники податків — юридичні особи та відокремлені підрозділи юридичних осіб зобов'язані подати реєстраційну заяву за ф. №1-ОПП з позначкою «Зміни» з відомостями стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку юридичної особи, відокремлених підрозділів юридичної особи, до органу ДПС у 10-денний строк від дня взяття на облік чи виникнення змін в облікових даних платників податків. Відповідальність за неподання такої інформації встановлено п. 117.1 ПКУ. Зокрема, неподання інформації щодо внесення змін до своїх облікових даних та відомостей стосовно осіб, відповідальних за ведення бухобліку та/або складання податкової звітності, відповідно до вимог, встановлених цим Кодексом, — тягне за собою накладення штрафу:

1) на самозайнятих осіб у розмірі 170 грн;

2) на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, — 510 грн. У разі неусунення порушень або за вчинення повторного протягом року порушення — відповідно 340 грн та 1020 грн.

Державна податкова служба у Вінницькій області

До змісту номеру