• Посилання скопійовано

Коментар

Постанова правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 22.12.2010 р. №31

Раніше правління відділення ФСС з ТВП могло приймати рішення щодо придбання путівок до дитячих закладів оздоровлення за рахунок коштів ФСС з ТВП за повну вартість на суму в розмірі до 20 відсотків асигнувань, передбачених кошторисом програми щодо відновлення здоров'я застрахованих осіб і членів їхніх сімей (п. 1.8 Постанови №17). Тепер такого обмеження немає. Тобто кожне відділення ФСС з ТВП може придбати путівки хоч і на всю суму в межах асигнувань, що будуть виділені йому на відновлення здоров'я застрахованих осіб і членів їхніх сімей.

Хоча питання, як ми розуміємо, зовсім не в тому, який відсоток коштів і на що буде витрачено «на місцях», а в тому, яка саме сума надійде до конкретних відділень в умовах, коли ФСС з ТВП отримує з 01.01.2011 р. фінансування не безпосередньо від страхувальників, а від ПФУ в межах розподілення єдиного соціального внеску.

Раніше ФСС з ТВП у листі від 13.01.2011 р. №01-16-45 вже висловлював побоювання, що путівок буде мало. Зменшиться їх кількість не тільки через те, що «живих» коштів у ФСС з ТВП на задоволення всіх заявок страхувальників на придбання путівок може не вистачити за нових умов фінансування.

У згаданому листі ФСС з ТВП зауважив також, що і «бартерних» путівок, тобто таких, які ФСС з ТВП одержував від санаторно-курортних закладів та дитячих закладів оздоровлення за рахунок нарахованих ними страхових внесків, у поточному році вже не буде. Про це внесено зміни постановами правління ФСС з ТВП від 22.12.2010 р. №27 та №31. Згідно з ними припиняється часткове фінансування санаторіїв-профілакторіїв та дитячих закладів оздоровлення за рахунок нарахованих страхових внесків (шляхом «взаємозаліку»).

Отже, отримати путівки за рахунок ФСС з ТВП у 2011 році буде проблематичніше.

Також зверніть увагу, що Постановою №31 затверджено нову форму Заявки на часткове фінансування оздоровлення дітей у дитячому закладі оздоровлення. Нагадуємо, що за рахунок коштів ФСС з ТВП фінансується оздоровлення дітей у дитячих закладах оздоровлення, до яких належать:

— дитячий заклад санаторного типу;

— дитячий центр;

— позаміський заклад оздоровлення та відпочинку.

За рахунок коштів Фонду може фінансуватися оздоровлення дітей у санаторно-курортних закладах, пансіонатах, базах відпочинку, санаторіях-профілакторіях, оздоровчих комплексах підприємств, установ та організацій, професійних спілок за умови надання зазначеними закладами послуг з оздоровлення відповідно до законодавства.

Організованими формами оздоровлення за рахунок коштів ФСС з ТВП охоплюються діти віком від 7 до 18 років. При цьому тривалість оздоровчої зміни, протягом якої дитина отримує послуги з оздоровлення та відпочинку, в дитячому закладі оздоровлення повинна становити не менш ніж 21 день (у 2011 році ця норма залишилася без змін).

Кошти ФСС з ТВП виділяються виключно на організацію харчування, лікування та культурне обслуговування дітей у межах граничних норм витрат1.

1 Наприклад, на 2010 р. ці граничні норми витрат на харчування, лікування та культурне обслуговування дітей, які є членами сімей застрахованих осіб, у дитячих закладах оздоровлення було затверджено Постановою правління ФСС з ТВП від 15.04.2010 р. №9 і становили 33,00 грн на добу на 1 дитину. Граничні норми на 2011 р. ще не затверджено.

Їх затверджує ФСС з ТВП щороку. А правління відділень ФСС з ТВП у межах цих норм витрат і відповідно до кошторису програми відділення Фонду щодо відновлення здоров'я застрахованих осіб і членів їхніх сімей щороку визначають загальну суму коштів Фонду на часткове фінансування оздоровлення дітей у дитячих закладах оздоровлення на поточний рік і норми витрат на харчування (у частині вартості набору продуктів харчування), лікування та культурне обслуговування дітей.

Згідно з пп. 2.1.1 Постанови №171 страхувальник подає до виконавчої дирекції відділення ФСС з ТВП або робочого органу відділення ФСС з ТВП заявку на часткове фінансування оздоровлення дітей у дитячому закладі оздоровлення за рахунок коштів Фонду (далі — заявка) згідно з додатком 1 до цієї Постанови. Також заявку за цією формою повинні будуть подавати страхувальники і профспілки у разі самостійної закупівлі нею путівок безпосередньо у дитячого закладу оздоровлення за умови, що цей заклад входить до переліку дитячих закладів оздоровлення, визначених правлінням відділення Фонду для часткового фінансування за рахунок коштів Фонду (пп. 2.2.1 і 2.3.1 Постанови №17).

1 Постанова правління ФСС з ТВП від 25.02.2009 р. №17 «Про затвердження Порядку фінансування оздоровлення дітей застрахованих осіб у дитячих закладах оздоровлення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності».

Зверніть увагу, що в разі самостійної закупівлі путівок страхувальник або організація професійних спілок повинні попередньо письмово поінформувати виконавчу дирекцію відділення Фонду про такий намір. Тоді до заявки додається калькуляція вартості путівки до дитячого закладу оздоровлення. Ці документи потрібні для отримання від ФСС з ТВП відшкодування частини витрат на закупівлю.

У які строки слід подавати заявку? Чітко це не встановлено, але що раніше, то краще, звісно. Бо відділення ФСС з ТВП на підставі отриманих від страхувальників заявок складає реєстр на часткове фінансування оздоровлення дітей за рахунок коштів Фонду (далі — реєстр) згідно з додатком 2 до Постанови №17 за кожним дитячим закладом оздоровлення. У разі отримання путівок безпосередньо від ФСС з ТВП треба ураховувати і той факт, що перераховуються кошти дитячому закладу оздоровлення або його власнику (засновнику) відділенням ФСС з ТВП на підставі реєстру не пізніше ніж за 10 днів до початку оздоровчої зміни відповідно до договору про часткове фінансування оздоровлення дітей. Тобто, якщо не буде погоджено фінансування, якщо не буде укладено договір і не сплачено кошти оздоровчому закладу, путівок страхувальник не отримає.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру