• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДПАУ від 14.12.2010 р. №27640/7/15-0117

З 1 січня 2011 року, до отримання бланків торгових патентів нового зразка, суб'єктам господарювання, які здійснили попередню оплату за торговий патент у грудні 2010 року, видаватимуться торгові патенти діючого зразка. При цьому строк їхньої дії та ставки збору визначаються відповідно до ст. 267 Податкового кодексу (далі — ПК), а на бланку патенту здійснюється додатковий напис «Торговий патент підлягає обміну». Попередня оплата за торгові патенти, внесена у грудні 2010 року за відповідний період 2011 року згідно з вимогами Закону №98/961, перегляду не підлягає.

Збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності запроваджено з 01.01.2011 р. пунктом 267.3 ПК. Він вводиться замість плати за торгові патенти, що була передбачена Законом №98/96. Суб'єкти господарювання у період дії Закону повинні були оплачувати торговий патент відповідно до п. 5 цього Закону2, тобто оплатити торгові патенти на здійснення торговельної діяльності у 2011 році до 15 грудня 2010 року. Тому у платників виникають закономірні запитання щодо порядку зарахування сплачених сум. У зв'язку з цим коментованим листом ДПАУ викладає свою точку зору на зазначену проблему. Так, незважаючи на те що в коментованому листі йдеться про відмінність збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності від плати за торговий патент (яка була встановлена Законом №98/96), зауважимо, що згідно з пп. 14.1.68 ПК »збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності для цілей розділу XII цього Кодексу — це сума коштів, яка сплачується за придбання та використання торгового патенту».

1 Закон України від 23.03.96 р. №98/96-ВР «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності».

2 Цей пункт Закону №98/96 передбачає, що сплата вартості торгового патенту провадиться щомісяця до 15 числа місяця, який передує звітному.

У підрозділі 7 Розділу ХХ «Перехідні положення» визначено особливості порядку повернення торгових патентів, виданих відповідно до Закону №98/96. Але нічого не сказано про порядок зарахування здійсненої платниками попередньої оплати за патенти у зв'язку з набранням Кодексом чинності. У листі ДПАУ роз'яснює відповідні положення так: внесені в грудні суми плати за торговий патент за січень або перший квартал перегляду не підлягають. Це пов'язано з тим, що як за Законом №98/96, так і за ПК (з набранням ним чинності) плата за патент вноситься наперед.

До речі, порядок сплати збору визначено пп. 267.5.1 ПК, строки сплати — його підпунктом 267.5.2. А підпунктом 267.5.3 Податкового кодексу зазначено, що суб'єкт господарювання при придбанні патенту вносить суму збору за один місяць (квартал). На цю суму, як і раніше, зменшується сума збору, яка підлягає внесенню в останній місяць (квартал) дії патенту. Крім того, платники збору матимуть право сплатити авансом до кінця календарного року, адже з кожного нового року буде нова мінімальна зарплата, яка змінить суму збору. Тому точка зору ДПАУ, викладена в листі, виглядає цілком логічною. Отже, плата за торгові патенти, здійснена у грудні 2010 року, буде зарахована платникам як сплата збору (за ст. 267 ПК). Та не варто забувати про пп. 267.5.5 Податкового кодексу. Відповідно до нього суми збору, не сплачені в установлені строки, »вважаються податковим боргом1 і стягуються до бюджету згідно з положеннями цього Кодексу».

1 Відповідно до пп. 14.1.152 ПК погашення податкового боргу — зменшення абсолютного значення суми такого боргу, підтверджене відповідним документом.

Наразі залишається невизначеним, чи буде зарахована в останній місяць (квартал) дії нового торговельного патенту (за ПК) сума, свого часу (до грудня 2010 р.) внесена як плата за перший місяць його дії. Але пам'ятаймо, що згідно з підрозділом 7 розділу ХХ ПК ці патенти підлягатимуть поверненню не пізніше 31 березня 2011 р., і, очевидно, необхідно буде отримувати нові. Тож незабаром дізнаємося про долю цих платежів.

Наталія КУЦМIДА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру