• Посилання скопійовано

Допомога від профспілки бійцям та переселенцям

Профспілка виплачує допомогу членам профспілки, які перебувають на війні, та переселенцям. Чи можна її не оподатковувати як благодійну допомогу і показати в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ознакою доходу «169»? Якими документами підтвердити статус воїна та статус переселенця?

Профспілка, як і інші неприбуткові організації, що займаються благодійництвом, має керуватися Законом від 05.07.2012 №5073-VI «Про благодійну діяльність та благодійні організації». Згідно з ч. 1 ст. 4 цього Закону суб’єктами благодійної діяльності є благодійні організації, які утворені та діють відповідно до цього Закону, а також інші благодійники та бенефіціари.

Благодійник, яким є дієздатна фізособа або юрособа приватного права, може провадити благодійну діяльність у вигляді безоплатної передачі у власність бенефіціарів коштів, іншого майна.

Сферою благодійної діяльності, зокрема, є допомога потерпілим від збройних конфліктів, а також біженцям та особам, які перебувають у складних життєвих обставинах.

В умовах воєнного стану неприбуткові організації (до яких належить і профспілка) незалежно від ознаки неприбутковості та незалежно від мети їхньої діяльності за їхніми установчими документами можуть надавати благодійну допомогу учасникам бойових дій — військовослужбовцям (резервістам, військовозобов’язаним) та працівникам ЗСУ, військових формувань, частин, підрозділів, установ або організацій, які утворені відповідно до законів України й утримуються за кошти бюджету для потреб забезпечення оборони держави. А також фізособам, які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, де проводяться (проводилися) бойові дії, та/або які вимушено покинули місце проживання у зв’язку з проведенням бойових дій у таких населених пунктах (пп. «в» пп. 165.1.54 ПКУ). При цьому такі організації не втратять свого неприбуткового статусу.

Тож профспілка має можливість надавати окремі види допомоги членам профспілки та ВПО.

Відповідно, якщо йдеться про мобілізованого члена профспілки, то отримати допомогу від неї він може, і профспілка при цьому не втратить свого неприбуткового статусу. Але це будуть лише ті види допомоги, які передбачені установчими документами профспілки.

Крім того, профспілка може надавати безповоротну грошову допомогу і членам профспілки, які протягом дії правового режиму воєнного стану мешкають (мешкали) на території населених пунктів, де проводяться (проводилися) бойові дії, та/або які вимушено покинули місце проживання у зв’язку з проведенням бойових дій у таких населених пунктах, і сума такої допомоги не включатиметься до їхнього оподаткованого доходу.

У додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ нараховану та виплачену благодійну допомогу бійцю відображатимуть у графах 3а та 3 з ознакою доходу «187», а допомогу, виплачену ВПО, — з ознакою доходу «169».

Документами, що підтверджують статус бійця, є копія повістки або посвідчення, а підтвердженням статусу переселенця є копія довідки внутрішньо переміщеної особи.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру