• Посилання скопійовано

Суть справи

Витяги про НГО: чи отримувати щороку?
У разі сплати ТОВ орендної плати за земельні ділянки за 2017 — 2019 роки достатньо мати Витяг про НГО за 2015 — 2016 роки без обов’язку отримувати новий витяг після 01.01.2017 згідно з Порядком №489.

Вирощування тютюну ФОПом
ФОП планує зайнятися вирощуванням тютюну. Які податкові особливості виникають з огляду на це? Розгляньмо, спираючись на ІПК ДПСУ від 05.03.2024 №1146/ІПК/99-00-09-04-03 (див. «ДК» №15/2024) та інші роз’яснення.

Чого стосувався мораторій на штрафи щодо РРО?
Податковий орган має чітко зазначати, за яке порушення застосовується штраф: за реалізацію товарів, які не були обліковані у встановленому порядку, чи за ненадання під час проведення перевірки документів, які підтверджують їх облік.

Закон №3613: зміни в МКУ
Хоча Закон від 20.03.2024 №3613 на перший погляд стосується тільки біометану, — насправді не тільки.

Якщо укладаєте договір із ФОПом
Попри загальний принцип використання майна ФОПом у своїй госпдіяльності щодо майна, яке належить йому як фізособі, під час укладення договорів усе ж таки варто звертати увагу на наступне оподаткування таких госпоперацій.

Вистава не відбулася, квитки не повернуто
Глядачі до 24.02.2022 придбали театральні квитки на вистави, які не відбулися через запровадження воєнного стану. Театр ухвалив рішення продовжити дію квитків до 31.12.2023. Глядачі так і не відвідали виставу. Цю суму вирішили віднести на доходи. Як показати в обліку?

Визначення доходів у юросіб-«єдинників»
Яка дата вважається датою отримання доходу юрособи-«єдинника» ІІІ групи? Які доходи юросіб не оподатковуються єдиним податком? Як оподатковуються безоплатне отримання ОЗ та поворотна фіндопомога? Відповідаємо на ці та інші запитання.

Оплата коворкінгу для дистанційників
Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, до інших населених пунктів та далі працюють у компанії. Для виконання обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують власними коштами. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат на коворкінг або оплату послуг коворкінгу корпоративною карткою?

Донарахування ПЗ після банкрутства
Розглядаючи грошові вимоги податкового органу до боржника у справі про банкрутство, потрібно відштовхуватися не від дати ППР чи перевірки, а від дати виникнення ПЗ за податковою звітністю. Що це означає на практиці, дізнайтеся зі свіжого рішення ВС.

Облік відходів протруєння зерна
Сільгосппідприємство виростило зерно і передало його сторонньому виконавцю для протруєння, після чого зерно використовуватиметься як насіння. Унаслідок протруєння виникли відходи, які утилізуватиме виконавець. Сільгосппідприємство отримало зерно без відходів. Як обліковувати відходи й отримане зерно?

Промислові будівлі в оренді — чи є пільга?
ВС вважає, що пільги зі сплати податку на нерухомість поширюються лише на самого власника та на його виробництво і не стосуються випадків передачі промисловості в оренду (як до внесення змін про заборону передачі в оренду/позичку, так і після цього).

Повернення учасникові негрошового вкладу
Підприємство зменшило статутний капітал за рахунок повернення за балансовою вартістю основного засобу учаснику. Як визначити базу оподаткування ПДВ? Як ця операція вплине на об’єкт оподаткування податком на прибуток (підприємство застосовує податкові різниці)?

Реєстрація нерезидента платником податків
Нерезидент має на території України зареєстроване представництво, створене з метою дослідження кон’юнктури ринку та виявлення громадської думки. Представництво не укладає угод про надання послуг із третіми особами та не отримує інших доходів, окрім фінансування від нерезидента. Чи повинен нерезидент реєструватися платником податку на прибуток?

Про вакансії слід повідомляти персонально
Способи повідомлення про вакансії у разі вивільнення працівників нерідко призводять до спорів. У свіжому рішенні ВС вирішив відступити від своїх попередніх позицій — цього разу на користь працівників.

До змісту номеру