• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Роялті від нерезидента: що з ПДВ?
Чи є об’єктом оподаткування ПДВ роялті, що їх підприємство отримує від нерезидента?

Дві посади в одного роботодавця: що з лікарняним?
У бюджетній установі працівник працює на 0,5 ставки за однією посадою і має 0,5 ставки за іншою посадою (так звана комбінована ставка). Постанова щодо сумісництва в держустановах нині втратила чинність. Чи є інші 0,5 ставки сумісництвом? Як оплатити лікарняний в цьому випадку: за обома 0,5 ставками чи тільки за однією?

Податковий агент та безнадійна кредиторська заборгованість
Юридична особа уклала договір з фізичною особою про написання посібника. Якщо винагорода нараховується та виплачується фізичній особі, то чи є юридична особа в такому разі податковим агентом? Чи потрібно нараховувати ПДФО та ВЗ? Якщо закінчився строк позовної давності і виконавцю не виплачено винагороду, чи буде це доходом замовника?

Компенсація, якщо не було заробітку: як виплачувати?
Працівник звільняється 31.03.2023. Як виплачувати йому компенсацію за невикористану відпустку? У розрахунковому періоді з 01.04.2022 до 31.03.2023 нарахувань не було, тому що підприємство частково призупинило діяльність і більша частина працівників не працює.

Встановлення в колдоговорі обмежень для сумісників
Чи законно включити до колективного договору пункт про обмеження деяких виплат для сумісників (наприклад, на поховання родичів)?

Затвердження ПВТР у ФОПа з одним працівником
Чи можливо затвердити ПВТР, якщо на ФОПа працює лише одна особа? Чи можна провести засідання трудового колективу з присутністю одного працівника та ФОПа?

Перехід з неповного робочого дня на звичайний 8-годинний графік роботи
Згідно з якою нормою законодавства можна перевести працівника з неповного робочого часу на звичайний 8-годинний графік роботи?

До змісту номеру