• Посилання скопійовано

Мобілізований працівник раніше працював неповний робочий день: як заповнити об’єднану звітність після 19.07.2022 р.?

З 19.07.2022 р. працівникові, директору, дохід не нараховується. Як правильно відобразити його у додатку 4ДФ об’єднаної звітності з 1 серпня: не показувати взагалі, а в додатку 1 з ознакою «47» без доходу з кількістю днів без збереження зарплати? Директор до мобілізації працював неповний робочий день (25% окладу).

Відображення в об’єднаній звітності

Якщо роботодавець не прийняв добровільного рішення щодо нарахування та виплати середнього заробітку мобілізованому працівникові після 19.07.2022 р., то починаючи з серпня 2022 року такого працівника потрібно й надалі відображати у додатку 1 об’єднаної звітності з відображенням у графі 14 кількості календарних днів перебування у трудових відносинах, бо з працівником не було припинено трудових відносин, він лише був увільнений від виконання службових обов’язків у зв’язку з мобілізацією до лав ЗСУ.

Таким чином, мобілізований працівник відображатиметься тільки в додатку 1 об’єднаної звітності за КЗО «1» (або «2», якщо мобілізований є особою з інвалідністю) у графі 8 та із зазначенням кількості календарних днів у трудових відносинах у графі 14.

Кількість днів без збереження заробітної плати у графі 13 не зазначають, тому що працівник на час мобілізації увільнений від виконання трудових обов’язків, а для відображення кількості днів без збереження працівник має власноруч написати заяву про надання такої відпустки.

У додатку 4ДФ такого працівника не відображатимуть на підставі пп. «б» п. 176.2 ПКУ, бо немає нарахованого доходу.

Розрахунок середнього заробітку

Відповідно до ст. 52 КЗпП, тривалість щоденної роботи (зміни) встановлюється правилами внутрішнього трудового розпорядку або графіками змінності, які затверджує роботодавець за погодженням із виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації з дотриманням установленої тривалості робочого тижня (ст. 50, 51 КЗпП). Тривалість робочого часу для працівників встановлює роботодавець наказом.

У редакції до 19.07.2022 р. ст. 119 КЗпП передбачала, що на час виконання державних або громадських обов’язків, якщо за чинним законодавством України ці обов’язки можуть здійснюватися у робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку.

Таким мобілізованим працівникам нараховувалася компенсація в межах середнього заробітку, який розраховувався відповідно до Порядку №1001.

1 Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.1995 р. №100.

Відповідно до абз. 3 п. 2 Порядку №100, середньомісячна заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов’язана відповідна виплата.

Виплати, які обчислюються зі середньої заробітної плати за останні два місяці роботи, нараховують шляхом множення середньоденного (годинного) заробітку на кількість робочих днів/годин, які мають бути оплачені за середнім заробітком (п. 8 Порядку №100).

У разі укладення трудового договору на умовах неповного робочого часу розрахунок проводять з розміру мінімальної заробітної плати, обчисленого пропорційно до умов укладеного трудового договору (п. 4 Порядку №100).

Розмір тарифної ставки, посадового (місячного) окладу працівника необхідно порівнювати з розміром МЗП в еквіваленті повної зайнятості. Якщо розмір посадового окладу в еквіваленті повної зайнятості є більшим за розмір МЗП, то розрахунок проводять виходячи з посадового окладу працівника, якщо меншим — з розміру МЗП (лист Мінекономіки від 06.01.2021 р. №4709-06/524-07).

Приклад  Працівник, якого мобілізовано у квітні 2022 року, працював на умовах неповного робочого часу. Оклад за посадою на повну зайнятість — 40000,00 грн, відповідно на умовах неповного робочого часу (2 год. на день; частина зайнятості — 0,25 штатної одиниці).

Оклад (40000,00 грн) більший за МЗП (6500,00 грн).

Тому середню зарплату потрібно було розрахувати виходячи з окладу, але з урахуванням неповної зайнятості: 40000,00 грн х 0,25 = 7500,00 грн.

Тобто в цьому випадку середній заробіток мобілізованому директору потрібно було розраховувати за фактичним нарахуванням.

Середньоденну зарплату розраховують один раз, щомісяця її розраховувати не потрібно. Виплачувати слід у строки для виплати заробітної плати, встановлені в колективному договорі, з урахуванням вимог ст. 115 КЗпП.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру