• Посилання скопійовано

Безоплатна передача авто неприбутковою організацією на військові потреби

Благодійний фонд (неприбуткова організація) отримав безоплатно авто та передав його безкоштовно військовій частині. Якими проведеннями така операція відображається в обліку благодійного фонду?

Статус неприбутковості

Насамперед звертаємо увагу, що відповідно до пп. 133.4.2 ПКУ доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

У разі недотримання неприбутковою організацією вимог, визначених пп. 133.4.2 ПКУ, така неприбуткова організація зобов’язана подати у строк, визначений для місячного податкового (звітного) періоду, звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за період з початку року до останнього дня місяця, в якому вчинено таке порушення, зазначити і сплатити суму самостійно нарахованого податкового зобов’язання з податку на прибуток. Така неприбуткова організація вилучається контролюючим органом з Реєстру неприбуткових установ та організацій і вважається платником податку на прибуток для потреб оподаткування з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення.

Водночас Законом від 15.03.2022 р. №2120 до підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ додано п. 63, яким визначено, що на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану не вважається порушенням вимог п. 133.4 ПКУ передача майна, надання послуг неприбутковою організацією, використання доходів (прибутків) неприбуткової організації для фінансування видатків, не пов’язаних з реалізацією мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами, за умови що такі послуги, майно добровільно перераховані (надані, передані) Збройним Силам України, Національній гвардії України, Службі безпеки України тощо.

Документальне оформлення

Безоплатну передачу активу (зокрема, транспортного засобу) слід оформити відповідним договором благодійної допомоги. Крім цього, передачу авто оформляють актом приймання-передачі ОЗ. Може застосовуватися форма акта, затверджена наказом Мінфіну від 13.09.2016 р. №818, або самостійно розроблена форма.

ПДВ та бухоблік

Відповідно до п. 32-1 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ, тимчасово, протягом дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану, не є постачанням товарів та послуг операції з безоплатної (без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації) передачі/надання товарів та послуг Збройним Силам України, Національній гвардії України, Службі безпеки України, Службі зовнішньої розвідки України, Державній прикордонній службі України, Міністерству внутрішніх справ України тощо. Отже, ПЗ з ПДВ під час передачі авто на військові потреби не виникає.

Неприбуткова установа може отримати автомобіль у власність безоплатно від осіб, які готові зробити такий внесок. Проте авто однаково потрібно переоформити у власність такої установи. Тому треба сплатити за перереєстрацію авто в МВС сервісний збір.

Якщо заздалегідь відомо, що автомобіль призначається для передачі військовій частині, його доцільно оприбуткувати на рахунку 28 (Д-т 28 К-т 484), куди списати й інші пов’язані з придбанням витрати, наприклад, на переоформлення.

Безоплатну передачу автомобіля відображають проводкою: Д-т 949 К-т 28. Поряд з цим визнають дохід від цільового фінансування: Д-т 484 К-т 718.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру