• Посилання скопійовано

Що нового

Захист критичної інфраструктури покладено на Держспецзв’язку

!  Власникам об’єктів критичної інфраструктури

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 05.11.2022 р. через місяць з цієї дати набере чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо повноважень уповноваженого органу у сфері захисту критичної інфраструктури України».

Установлено, що під час дії воєнного стану, а також протягом 12 місяців після його припинення чи скасування повноваження уповноваженого органу у сфері захисту критичної інфраструктури України, передбачені Законом «Про критичну інфраструктуру», здійснюються Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України.

Протягом 12 місяців після припинення чи скасування воєнного стану Кабмін повинен визначити уповноважений орган у сфері критичної інфраструктури України.

Закон України від 18.10.2022 р. №2684-IX набирає чинності 05.12.2022 р.


Посилено штрафи за порушення у сфері керування ТЗ та обігу наркотичних засобів

!  Фізособам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 05.11.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини».

Зокрема, підвищено штрафи:

за ст. 44 КУпАП — за незаконні виробництво, придбання, зберігання, перевезення, пересилання наркотичних засобів або психотропних речовин без мети збуту в невеликих розмірах — від 50 до 100 н. м. д. г. (850 — 1700 грн, було — від 25 до 50 н. м. д. г., 425 — 850 грн);

за ч. 1 — 3 ст. 121 КУпАП (керування водієм транспортним засобом, що має несправності системи гальмового або рульового керування, тягово-зчіпного пристрою, зовнішніх світлових приладів (темної пори доби) чи інші технічні несправності, з якими відповідно до встановлених правил експлуатація його забороняється, або переобладнаний з порушенням відповідних правил, норм і стандартів; керування водієм транспортним засобом, який використовується для надання послуг з перевезення пасажирів, що має вищезгадані несправності, або технічний стан і обладнання якого не відповідають вимогам стандартів, правил дорожнього руху і технічної експлуатації; керування водієм транспортним засобом, що підлягає обов’язковому технічному контролю, але своєчасно його не пройшов) за повторного протягом року порушення — від 50 до 100 н. м. д. г. з позбавленням права керування транспортними засобами на строк від 3 до 6 місяців або адмінарешт на строк від 5 до 10 діб (було — позбавлення права керування ТЗ на строк від 3 до 6 місяців або адмінарешт на строк від 5 до 10 діб, без штрафу).

Також вносяться зміни до ст. 81, 82 ККУ і зміни до КПКУ. Нова редакція ч. 3 ст. 43 і нова стаття 533-1 КПКУ набирають чинності з 06.11.2023 р.

Закон України від 18.10.2022 р. №2690-IX чинний з 06.11.2022 р.


Нові зміни у формі декларації з податку на прибуток

!  Платникам податку на прибуток

Міністерство фінансів внесло зміни до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, затвердженої наказом Мінфіну від 20.10.2015 р. №897.

Зокрема, декларацію доповнено новим додатком ДІЯ — у ньому проводитиметься розрахунок податку на операції резидента «Дія Сіті» — платника податку на особливих умовах.

Інші зміни у формі декларації та додатків ВП та РІ пов’язані з появою нового додатка.

Ознайомитися з новим додатком можна на нашому сайті dtkt.ua.

Наказ Мінфіну від 13.09.2022 р. №274
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 16.11.2022 р. офіційно не опублікований


Чинні відстрочки від мобілізації автоматично продовжено на місяць

!  Працедавцям, військовозобов’язаним

Кабмін постановив, що строки дії відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації, наданих військовозобов’язаним відповідними рішеннями Мінекономіки згідно із Постановою КМУ від 03.03.2022 р. №194 «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану», які не закінчилися на день набрання чинності Постановою №1259, продовжуються автоматично на один місяць.

Постанова Кабінету Міністрів України від 04.11.2022 р. №1259 чинна з 10.11.2022 р.


Уточнено особливості здійснення публічних закупівель в умовах воєнного стану

!  Суб’єктам публічних закупівель

Кабмін вніс зміни до Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою КМУ від 12.10.2022 р. №1178.

Уточнено, що під час здійснення публічної закупівлі відповідно до цих особливостей замовники застосовують (було — враховують) положення п. 6-1 розд. X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону «Про публічні закупівлі».

Водночас визначено, що положення п. 6-1 розд. X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону не застосовуються замовниками у разі здійснення закупівлі товару, включеного до переліку товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість та які звільняються від сплати ввізного мита.

Нагадаємо, зазначений пункт встановлює вимоги до ступеня локалізації виробництва предмета закупівлі, вартість якого дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень.

Постанова Кабінету Міністрів України від 11.11.2022 р. №1261 чинна з 12.11.2022 р.


Порядок консервації земель підредаговано

!  Землевласникам і землекористувачам

Кабмін вніс зміни до Порядку консервації земель, затвердженого постановою КМУ від 19 січня 2022 року №35.

Згідно зі змінами, зокрема, консервації підлягають:

земельні ділянки, що використовуються з порушенням вимог щодо охорони земель від ерозії та зсувів, установлених Законом «Про охорону земель»;

рілля, яка має один із показників, що характеризують ґрунтові властивості і зумовлюють необхідність консервації земель за природно-сільськогосподарськими зонами, визначений згідно з додатком;

деградовані землі, малопродуктивні землі, що не мають степового, лучного, лісового рослинного покриву, господарське використання яких є екологічно небезпечним та економічно неефективним, а також техногенно забруднені земельні ділянки, на яких неможливо одержати екологічно чисту продукцію, а перебування людей на цих земельних ділянках є небезпечним для їх здоров’я;

інші деградовані та малопродуктивні землі.

Консервація земель здійснюється незалежно від форми власності земельної ділянки.

Консервація земель приватної власності здійснюється за заявою власника такої земельної ділянки до суб’єкта господарювання, що є виконавцем робіт із землеустрою відповідно до Закону «Про землеустрій».

Консервація земель, що перебувають у заставі або користуванні, здійснюється за погодженням із заставодержателем та/або землекористувачем.

До Правил розроблення робочих проєктів землеустрою, затверджених постановою КМУ від 02.02.2022 р. №86, внесено зміни, що стосуються робочих проєктів землеустрою щодо консервації земель.

Постанова Кабінету Міністрів України від 01.11.2022 р. №1228 чинна з 05.11.2022 р.


Білоруська склотара потрапила під антидемпінгове мито

!  Імпортерам

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі повідомила про прийняте нею рішення про застосування попередніх антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну склотари походженням з Республіки Білорусь, згідно з яким застосовано попередні антидемпінгові заходи щодо імпорту в Україну товару походженням з Республіки Білорусь, що має такий опис:

— скляні ємності, а саме:

банки для консервування (стерилізаційні банки) з номінальною місткістю 0,15 л або більше, що класифікуються за кодом 7010 90 10 90 згідно з УКТ ЗЕД;

— пляшки для харчових продуктів і напоїв:

з безбарвного скла номінальною місткістю 0,15 л або більше, але менше як 2,5 л, що класифікуються за кодами 7010 90 41 00, 7010 90 43 00, 7010 90 45 00 згідно з УКТ ЗЕД;

з кольорового скла номінальною місткістю більш як 0,33 л, але менше як 1 л, що класифікуються за кодом 7010 90 53 00 згідно з УКТ ЗЕД.

Попередні антидемпінгові заходи застосовуються строком на 4 місяці шляхом запровадження справляння попереднього антидемпінгового мита за ставкою 31,37%.

Рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі
від 02.11.2022 р. №АД-538/2022/441-01 чинне з 15.11.2022 р.


Як пред’являти виконавчий документ, виданий в електронній формі

!  Боржникам і стягувачам

Міністерство юстиції внесло до Положення про автоматизовану систему виконавчого провадження, затвердженого наказом Мін’юсту від 05.08.2016 р. №2432/5, зміни, якими уточнило особливості пред’явлення виконавчого документа, виданого у формі електронного документа.

Так, електронна інформаційна взаємодія з органами (посадовими особами), уповноваженими видавати виконавчі документи у випадках, передбачених законом, під час пред’явлення ними або стягувачами-фізособами виконавчих документів, виданих у формі електронного документа, та їх виконання здійснюються за допомогою Системи.

Пред’явлення до примусового виконання виконавчого документа, виданого у формі електронного документа, стягувачами-фізособами забезпечується з використанням:

засобів порталу «Дія», зокрема мобільного застосунку «Дія»;

підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, зокрема підсистем «Електронний кабінет», «Електронний суд».

Для підтвердження достовірності та цілісності даних в електронних повідомленнях використовується КЕП.

Наказ Мін’юсту від 03.11.2022 р. №4906/5
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 16.11.2022 р. офіційно не опублікований


ФГВФО розширив перелік підстав проведення позапланової перевірки банку

!  Банкам

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб вніс зміни до Положення про порядок проведення перевірок учасників Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, затвердженого рішенням ФГВФО від 09.08.2012 р. №16.

Зокрема, перелік підстав для проведення позапланової перевірки банку доповнено новою — необхідність визначення рівня ризику банку як учасника Фонду у процесі проведення стрес-тестування системи гарантування вкладів фізичних осіб.

Рішення ФГВФО від 06.10.2022 р. №795
набирає чинності з дня, наступного за днем офіційного опублікування,
станом на 16.11.2022 р. офіційно не опубліковане


Затверджено критерії ризику у сфері надання послуг поштового зв’язку

!  Поштовим операторам

Кабмін затвердив критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері надання послуг поштового зв’язку та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю) Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку. Ними є:

кількість видів послуг поштового зв’язку;

кількість регіонів України (територія АРК, однієї або кількох областей, мм. Києва та Севастополя) та/або іноземних держав, у яких СГ має право на провадження діяльності у сфері надання послуг поштового зв’язку;

кількість звернень (скарг) користувачів послуг поштового зв’язку, які надійшли до НКЕК з 1 січня до 15 жовтня року, що передує плановому періоду;

кількість невиконаних в установлені строки розпоряджень про усунення порушень вимог законодавства про поштовий зв’язок у сфері надання послуг поштового зв’язку за період після закінчення останньої планової перевірки до 15 жовтня поточного року, що передує плановому періоду.

Постанова Кабінету Міністрів України від 04.11.2022 р. №1244 чинна з 09.11.2022 р.


Внесено зміни до Кодексу систем розподілу щодо установок зберігання енергії

!  Користувачам систем розподілу

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила зміни до Кодексу систем розподілу, згідно з якими, зокрема, визначено особливості:

приєднання (підключення) генеруючих установок споживача у власних електричних мережах;

приєднання (підключення) установки зберігання енергії користувача системи розподілу у власних електричних мережах;

реалізації права оператора системи розподілу мати у власності, володіти, користуватися, розробляти, управляти чи експлуатувати установку зберігання енергії.

Постанова НКРЕКП від 01.11.2022 р. №1369 чинна з 04.11.2022 р.


Порядок контролю за використанням вивільнених коштів у галузі транспорту

!  Транспортникам

Кабмін затвердив Порядок контролю за використанням вивільнених коштів деяких суб’єктів господарювання галузі транспорту.

Цей Порядок визначає механізм здійснення контролю за використанням вивільнених коштів у зв’язку зі звільненням від оподаткування прибутку суб’єктів господарювання відповідно до п. 56 підрозд. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ.

Об’єктами здійснення контролю за використанням вивільнених коштів є СГ, які виробляють електромобілі та ключові комплектуючі для них (електродвигуни, літієві батареї, зарядні пристрої), трамвайні вагони та вагони метро, а також автомобілі, які працюють на газі.

Контроль за цільовим використанням вивільнених коштів здійснює ДПС.

Періодичність здійснення заходів контролю та строки проведення перевірок установлюються відповідно до періодичності здійснення контролю за розрахунком і сплатою податкових зобов’язань, з якими пов’язано виникнення пільги.

Постанова Кабінету Міністрів України від 11.11.2022 р. №1265 чинна з 15.11.2022 р.


Удосконалення у фінмоніторингу

!  Суб’єктам первинного фінмоніторингу

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку внесла зміни до Положення про здійснення фінансового моніторингу суб’єктами первинного фінансового моніторингу, державне регулювання та нагляд за діяльністю яких здійснює Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, затвердженого рішенням НКЦПФР від 11.03.2021 р. №176.

Зокрема, визначено, що відповідальним працівником, працівником суб’єкта первинного фінмоніторингу, залученим до проведення первинного фінмоніторингу, фізособою, яка надає агентські послуги на підставі договору доручення про надання таких послуг, який укладається з адміністратором НПФ, не може бути громадянин РФ та/або Республіки Білорусь.

Особи, які провадять клірингову діяльність, за кліринговими субрахунками, що передбачають колективний облік клієнтів і контрагентів учасника клірингу, здійснюють ідентифікацію особи, від імені або в інтересах якої проводиться фіноперація, встановлюють її кінцевого бенефіціарного власника або встановлюють вигодоодержувача (вигодонабувача) за фіноперацією шляхом використання будь-якого з нижченаведених способів:

отримання інформації/даних від клієнта (представника клієнта) — учасника клірингу;

отримання інформації/даних від операторів організованих ринків.

Також доповнено перелік способів здійснення суб’єктом первинного фінмоніторингу верифікації клієнта-фізособи та фізособи — представника клієнта в разі віддаленого встановлення ділових відносин. Новими способами є отримання електронної копії е-паспорта з «Дії» з накладенням КЕП, а під час встановлення ділових відносин з нерезидентами — проведення фотофіксації особи з власним ідентифікаційним документом.

Рішення НКЦПФР від 18.10.2022 р. №1254
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 16.11.2022 р. офіційно не опубліковане

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру