• Посилання скопійовано

Облік статутного капіталу в іноземній валюті

Зборами учасників прийнято рішення про збільшення статутного капіталу за рахунок внесення одним з учасників коштів в іноземній валюті. На дату протоколу зафіксовано СК у гривнях. Внески здійснювалися протягом року за різними курсами. Але частина СК залишилася недовнесеною. Як обліковувати СК, якщо курси змінювалися?

Формування статутного капіталу відображають проведенням: Д-т 46 К-т 401, на суму в гривнях за офіційним курсом НБУ на дату підписання протоколу. Заборгованість на субрахунку 401 є немонетарною, тож на неї курсові різниці не нараховують (п. 7 НП(С)БО 21).

Надалі, у разі зміни валютних курсів під час здійснення внесків до СК сума на субрахунку 401 не змінюється.

Усі подібні зміни (коливання курсу) відображають на рахунку 46, про що далі.

Заборгованість на рахунку 46 є монетарною, адже вона має погашатися коштами. Тож на цю заборгованість нараховують курсові різниці — на дату балансу і на дату здійснення господарської операції, зокрема здійснення внеску (див. п. 7, 8 НП(С)БО 21).

Відповідно до п. 8 НП(С)БО 21 курсові різниці, які виникають унаслідок перерахунку зобов’язань засновників під час формування статутного капіталу, відображають у складі додаткового капіталу.

Зокрема — на субрахунку 425 «Інший додатковий капітал» (див. лист Мінфіну від 19.11.2013 р. №31-08410-07-16/33606, «ДК» №3/2014).

Щоправда, ані в цьому листі, ані в НП(С)БО 21 не зазначено, куди відносити від’ємну курсову різницю, якщо вона виникатиме, якщо кредитового залишку для її відображення на субрахунку 425 забракне. На наш погляд, на рахунок 44.

Отже, за заборгованістю на рахунку 46 відображають курсові різниці:

— на дату балансу;

— на дату отримання внеску.

Курсові різниці відображають проведеннями:

— Д-т 46 К-т 425 — якщо курс зменшився, на суму зменшення;

— Д-т 425 (якщо є залишок, у розмірі такого залишку) чи 44 (якщо немає залишку на 425 чи в сумі перевищення над залишком на 425) К-т 46 — якщо курс збільшився, на суму збільшення.

Заборгованість учасників за внесками до СК, яку на дату балансу обліковують на субрахунку 46 (дебет), відображають у рядку 1425 «Неоплачений капітал» першого розділу пасиву балансу «Власний капітал» у дужках. У дужках — означає, що цю суму віднімають під час визначення підсумку власного капіталу. Тобто це сума з мінусом.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру