• Посилання скопійовано

Податок на репатріацію в разі зарахування заборгованості з нерезидентом

Українська компанія має кредиторську заборгованість перед своїм учасником нерезидентом (Литва) за кредитом і процентами та за дивідендами. А нерезидент має заборгованість перед компанією за придбані цінні папери. Чи можна провести зарахування заборгованостей? Чи потрібно в цей момент сплачувати податок на репатріацію?

Чи можна провести зарахування заборгованостей?

Відповідно до ст. 601 ЦКУ, зобов’язання припиняється зарахуванням зустрічних однорідних вимог, строк виконання яких настав, а також вимог, строк виконання яких не встановлено або визначено моментом пред’явлення вимоги.

Таким чином, для зарахування заборгованості нерезидента за придбані цінні папери із зобов’язанням української компанії з повернення кредиту і процентів потрібно, щоб:

1) зобов’язання і заборгованість існували;

2) строк виконання їх настав.

У ситуації, що розглядається, ці умови виконуються, тому зарахувати зустрічні однорідні вимоги можна.

Відповідно до ч. 2 ст. 601 ЦКУ зарахування зустрічних вимог може здійснюватися за заявою однієї зі сторін. Тобто достатньо, щоб українська компанія нерезиденту чи нерезидент компанії спрямували заяву про зарахування зустрічних однорідних вимог, і припинення зустрічних зобов’язань відбудеться.

Але для уникнення можливих непорозумінь, як між контрагентами, так і з податковими органами, може бути доречним скласти договір про припинення зобов’язань шляхом зарахування зустрічних однорідних вимог. У такому договорі слід зазначити, яке зобов’язання, строк якого настав і коли, в якому розмірі припиняється шляхом зарахування його зустрічним зобов’язанням, стосовно якого також слід зазначити строк виконання та розмір.

Заборони проводити таке зарахування чинне законодавство не містить, у тому числі в період воєнного стану.

Чи потрібно в цей момент сплачувати податок на репатріацію?

У разі виплати нерезидентові доходів із джерелом походження з України у вигляді процентів, дивідендів потрібно утримати податок на репатріацію (див. пп. «а», «б» пп. 141.4.1, пп. 141.4.2 ПКУ).

Згідно з абз. 3 пп. 141.4.2 ПКУ, якщо дохід виплачується нерезидентові у будь-якій формі, відмінній від грошової, або якщо податку на доходи нерезидента не було утримано з відповідного доходу під час виплати (у тому числі під час виплат доходів, прирівняних за цим Кодексом до дивідендів), такий податок підлягає нарахуванню та сплаті виходячи з такого розрахунку:

Пс = СД х 100 : (100 - СП) - СД,

де:

Пс — сума податку до сплати;

СД — сума виплаченого доходу;

СП — ставка податку, встановлена цим підпунктом.

Таким чином, у разі зарахування заборгованості податок на репатріацію потрібно розрахувати за цією формулою і сплатити до бюджету в день зарахування заборгованості.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру