• Посилання скопійовано

Суть справи

Праця у вихідні, святкові та неробочі дні
З 19 липня у Закон №2136, який встановлює спеціальні правила трудових відносин під час війни, внесено зміни. Зокрема, стосувалися вони роботи у вихідні дні!

ПДВ у разі імпорту послуг
Розгляньмо особливості оподаткування ПДВ операцій з імпорту послуг. У попередній статті («ДК» №36/2022) йшлося про бухоблік.

Визнання неможливості сплати податків
Нарешті Мінфін затвердив порядок підтвердження неможливості реєстрації ПН, сплати податків та звітування з них під час війни. Для підтвердження неможливості потрібно до 30 вересня подати заяву до ДПС разом із підтвердними документами.

Реєстрація нерухомості: поради Мін’юсту
Мін’юст у листі від 21.07.2022 р. №59595/Б-5053/19.1.3 (див. «ДК» №37/2022) надає відповіді на запитання щодо внесення до Реєстру нерухомого майна з особливостями присвоєння адреси окремим частинам новобудови, внеску до СК юрособи сільгоспземель та поділу прав власності на інвестоване майно до його внесення до Реєстру речових прав.

Безстрокова відпустка своїм коштом
Чи може працівник написати заяву про надання відпустки без збереження зарплати на період воєнного стану, не зазначаючи дату її закінчення (просто до закінчення воєнного стану)?

Об’єкт «незавершенки» і право на землю
Реєстрація права власності на об’єкти незавершеного будівництва у Реєстрі речових прав не надає переважного права на придбання землі під ними. За це право на землю доведеться поборотися з іншими охочими на торгах.

Розрахунок середньої з/п і щомісячна премія
ТОВ щомісяця нараховує премію, наприклад, за серпень 2022 р. — 31.08.2022 р., а виплачує разом із зарплатою — 07.09.2022 р. У Положенні про оплату праці cказано, що під час розрахунку середньої зарплати щомісячні премії відносять до того періоду, за який вони нараховані. Чи є правомірним такий підхід? Чи слід цю норму прописати в інших документах?

Коли сертифікат ТПП не врятує від штрафу
Невиконання зобов’язань у разі форс-мажору не призводить до штрафу. Але тільки якщо не виконувати зобов’язання завадив саме цей форс-мажор! Це не працює у разі часткового виконання договору та укладення додаткових угод. Навіть сертифікат від ТПП тут не врятує*.

База ПДВ у разі продажу небалансів електроенергії
Підприємство закуповує електроенергію для виробництва продукції. У разі виникнення небалансів електроенергії купує та продає такі небаланси. Чи треба донараховувати ПЗ з ПДВ під час продажу небалансів нижче від ціни придбання?

Закон №2455: права виконавців обмежено
З 25.08.2022 р. Законом №2455 зупинено тимчасові обмеження на вогнепальну зброю, заборонено примусове виконання виконавчих написів нотаріусів, запроваджено скасування документів приватних виконавців з їхньої ініціативи або Мін’юстом.

Аліменти на дитину з ФОПа
ФОП отримав рік тому листа від виконавчої служби на стягнення аліментів та не передав до бухгалтерії. Які штрафи має право накласти виконавча служба за непроведення відрахувань? Чи потрібно буде робити відрахування за весь рік та яким чином, якщо зарплату він отримав у повному обсязі? Що зі звітністю в такому разі?

Зарплатні кошти не підлягають арешту
Арешт коштів для виплати зарплати не здійснюється виконавцем (однак для цього потрібне підтвердження від банку). Та навіть після виплати зарплати ці кошти не змінюють свого статусу та не підлягають арешту.

Премія на збитковому держпідприємстві
Чи можна преміювати працівників на державному комерційному підприємстві (самоокупному) за наявності збитку? Ця виплата прописана в колективному договорі та у положенні про преміювання, що є додатком до колдоговору.

З успадкованої землі аліменти не сплачують
Верховний Суд вважає*, що вартість отриманих земельних ділянок сільгосппризначення у власність у порядку спадкування чи у дарунок не є тим доходом, з якого сплачуються аліменти.

До змісту номеру