• Посилання скопійовано

Кафе та ресторани одержать підтримку

Так встановлено Законом №1071, чинним з 10 грудня.

З 10 грудня 2020 року приватні заклади харчування вперше потраплять до кола осіб, яким може надаватися держпідтримка!

До п. 4 розд. II Закону №4618 внесено зміни Законом №1071. Зокрема, визначено, що тимчасово, на період карантину або обмежувальних заходів через COVID-19 та протягом шести місяців з дня його/їх скасування, дія пункту 3 частини першої статті 13 Закону не поширюється на суб'єктів малого і середнього підприємництва у сфері громадського харчування. Тобто на цей час ці суб'єкти матимуть право на отримання державної підтримки. Хоча до цього моменту вона була заборонена.

На яку підтримку можна розраховувати?

За ст. 4 Закону №4618 основними напрямами державної політики у сфері розвитку малого і середнього підприємництва в Україні є:

1) удосконалення та спрощення порядку ведення обліку з метою оподаткування;

2) запровадження спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності для суб'єктів малого підприємництва, що відповідають критеріям, установленим у податковому законодавстві;

3) залучення суб'єктів малого підприємництва до виконання науково-технічних і соціально-економічних програм, здійснення постачання продукції (робіт, послуг) для державних та регіональних потреб;

4) забезпечення фінансової державної підтримки малих і середніх підприємств шляхом запровадження державних програм кредитування, надання гарантій для отримання кредитів, часткової компенсації відсоткових ставок за кредитами тощо;

5) сприяння розвитку інфраструктури підтримки малого і середнього підприємництва;

6) гарантування прав суб'єктів малого і середнього підприємництва під час здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності;

7) сприяння спрощенню дозвільних процедур та процедур здійснення державного нагляду (контролю), отримання документів дозвільного характеру для суб'єктів малого і середнього підприємництва та скороченню строку проведення таких процедур;

8) організація підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів для суб'єктів малого і середнього підприємництва;

9) впровадження механізмів сприяння та стимулювання до використання у виробництві суб'єктами малого і середнього підприємництва новітніх технологій, а також технологій, які забезпечують підвищення якості товарів (робіт, послуг).

Тобто саме з цього переліку уряд й обиратиме далі варіанти підтримки для закладів громадського харчування.

Яка підтримка надається вже з 10 грудня?

У пункті 2 розділу II «Прикінцеві положення» Закону №530 з'явилися нові підпункти 5 та 6. За ними:

— для СГ, діяльність яких була заборонена/обмежена на період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), строки дії договорів оренди державного та комунального майна, які закінчуються у цей період, продовжуються на період карантину й обмежувальних заходів, а також протягом одного місяця з дня його/їх закінчення. До речі, у серпні 2020 р. уряд затвердив нові форми примірних договорів оренди держмайна. Проте внесення змін до Закону №530 означатиме, що договори, укладені за старою формою, діятимуть протягом усього карантину (скільки б він не тривав) і ще місяць після. Тобто потреби укладати нові договори вже за новою формою орендарі не матимуть;

— СГ, діяльність яких була заборонена у цей період, не нараховують та не сплачують орендну плату за договорами оренди державного або комунального майна.

Прострочені ліцензії на алкоголь дійсні до кінця карантину

Законом №1071 внесено зміни до статті 18 Закону №481, що стосуються ліцензій на роздрібну торгівлю алкоголем закладів громадського харчування і пов'язані із запровадженням коронавірусного карантину.

Заклад громадського харчування:

ресторан, бар, кафе, їдальня, закусочна, піцерія, кулінарія, кіоск чи інший заклад незалежно від територіальних ознак (місця) провадження господарської діяльності з громадського харчування та ступеня доступності харчування будь-яким особам.

Пункт 27 ст. 1 Закону від 23.12.97 р. №771/97-ВР

Зміст зміни такий: ліцензії закладів громадського харчування на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, термін дії яких закінчився під час карантину, вважаються такими, що продовжують свою дію на період карантину та обмежувальних заходів, а також протягом трьох місяців з дня його/їх закінчення.

Під час карантину та обмежувальних заходів через COVID-19, а також протягом трьох місяців після його/їх закінчення до закладів громадського харчування, які мають ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, не застосовуються норми щодо анулювання ліцензії за частинами 47 — 49 ст. 15 Закону №481. Відповідно штрафи за продаж алкоголю з нечинною ліцензією (з датою закінчення її дії у період карантину) в цей період не можуть застосовуватися.

До речі, ця норма почала діяти з 10.12.2020 р., проте за змістом виходить, що такі прострочені ліцензії можна було використовувати протягом усього терміну карантину. Але про позицію податківців щодо правил застосування цієї пільги дізнаємося найближчим часом із відповідних роз'яснень.

Також до статті 11 Закону про дозвільну систему Законом №1071 включено пункт 2-1 такого змісту: «Документи дозвільного характеру, що не обумовлені міжнародними зобов'язаннями або іншими обмеженнями, встановленими законом, строк дії яких закінчується у період дії карантину або обмежувальних заходів, вважаються такими, дію яких продовжено на період карантину та обмежувальних заходів і протягом трьох місяців з дня його/їх закінчення».

Документ дозвільного характеру

Документ дозвільного характеру — це дозвіл, висновок, рішення, погодження, свідоцтво, інший документ в електронному вигляді (запис про наявність дозволу, висновку, рішення, погодження, свідоцтва, іншого документа в ЄДР), що його дозвільний орган зобов'язаний видати суб'єкту господарювання у разі надання йому права на провадження певних дій щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності та/або без наявності якого СГ не може проваджувати певні дії щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності.

Перелік таких документів затверджено Законом від 19.05.2011 р. №3392-VI.

Нормативна база

  • Закон №481 — Закон України від 19.12.95 р. №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального».
  • Закон №530 — Закон України від 17.03.2020 р. №530-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».
  • Закон №1071 — Закон України від 04.12.2020 р. №1071-IX «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб'єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».
  • Закон №4618 — Закон України від 22.03.2012 р. №4618-VI «Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні».
  • Закон про дозвільну систему — Закон України від 06.09.2005 р. №2806-IV «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності».

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру