• Посилання скопійовано

Податок на репатріаціюз дорожнього збору?

ТОВ здійснює міжнародні перевезення та сплачує згідно з інвойсом з власного рахунку на рахунок нерезидента Тоll Collect дорожній збір за проїзд платними дорогами Німеччини. Чи потрібно утримувати з цього доходу податок на репатріацію?

Дорожній збір справляється приватною компанією Toll Collect GmbH, яка діє від імені Федерального міністерства транспорту і цифрової інфраструктури Німеччини і яка виконує всі функції розрахунку і справляння дорожнього збору. Надходження від дорожніх зборів щодня передаються компанією Toll Collect до Федерального казначейства.

Цю інформація викладено у брошурі для користувачів, доступній на сайті компанії Toll Collect GmbH.

Там само зазначено, що дорожній збір справляється згідно із Законом про справляння дорожніх зборів на федеральних автомагістралях і дорогах, та низкою постанов німецького уряду.

Таким чином, дорожній збір — це різновид податку, який стягується до бюджету Німеччини. А не дохід, отриманий нерезидентом, з якого стягується податок на репатріацію. Компанія Toll Collect GmbH виконує суто технічну функцію збирання цього збору.

Відповідно до пп. 14.1.122 ПКУ, нерезиденти — це:

1) іноземні компанії, організації, утворені відповідно до законодавства інших держав, їхні зареєстровані (акредитовані або легалізовані) відповідно до законодавства України філії, представництва та інші відокремлені підрозділи з місцезнаходженням на території України;

2) дипломатичні представництва, консульські установи та інші офіційні представництва інших держав і міжнародних організацій в Україні;

3) фізособи, які не є резидентами України.

Федеральне казначейство, куди надходить дорожній збір, до таких суб'єктів не належить. Платниками податку на прибуток (репатріацію) за п. 133.2 ПКУ є нерезиденти-юрособи, які отримують доходи з джерелом походження з України.

Поряд з цим доходи нерезидентів, з яких стягується податок на репатріацію, наведено у пп. 141.4.1 ПКУ. У переліку цих доходів немає дорожнього збору. Водночас у пп. «к» пп. 141.4.1 ПКУ наведено такий вид оподатковуваного доходу, як інші доходи від провадження нерезидентом господарської діяльності на території України. Очевидно, що сплата дорожнього збору за проїзд дорогами Німеччини ніяк не є доходом від провадження нерезидентом господарської діяльності на території України.

Iз зазначеного вище випливає, що податок на репатріацію із наведеного дорожнього збору не утримується.

Також наголосимо, що з тих самих підстав резидент — платник податку на прибуток не застосовує податкової різниці, встановленої пп. 140.5.4 ПКУ, — збільшення фінансового результату до оподаткування на суму 30% вартості послуг, придбаних у тому числі у нерезидента, організаційно-правову форму якого включено до Переліку №480.

Тим паче що в переліку зазначених там організаційно-правових форм наведено «GmbH & Co.KG», «GmbH & Co. KGaA» і «GmbH & Co. OHG». А «GmbH» — немає.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Перелік №480 — Перелік організаційно-правових форм нерезидентів, які не сплачують податок на прибуток (корпоративний податок), у тому числі податок з доходів, отриманих за межами держави реєстрації таких нерезидентів, та/або не є податковими резидентами держави, в якій вони зареєстровані як юридичні особи, затверджений постановою КМУ від 04.07.2017 р. №480.

Олександр ЗОЛОТУХІН, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру