• Посилання скопійовано

1 млн отримали, заяву на ПДВ не подали

ФОП на загальній системі оподаткування здійснює торгівлю підакцизними товарами. За результатами роботи у 2019 р. обсяг доходу cтановить 1048000 грн згідно з поданою декларацією. Платником ПДВ не зареєстрований. Які подальші дії?

Коли необхідно реєструватися платником ПДВ?

Згідно з п. 181.1 ПКУ обов'язковій реєстрації платником ПДВ підлягають особи (крім платників ЄП I — III груп) у разі, якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів або послуг, що підлягають оподаткуванню, протягом останніх 12 календарних місяців сукупно перевищує 1000000 грн (без урахування податку на додану вартість).

Зверніть увагу

До оподатковуваних операцій для потреб реєстрації особи як платника ПДВ належать операції, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою ПДВ (20%), ставкою 7%, нульовою ставкою ПДВ та звільнені (умовно звільнені) від оподаткування ПДВ.

А відповідно до п. 188.1 ПКУ база оподаткування (сума якої і використовується з метою обов'язкової реєстрації платником ПДВ) операцій з постачання товарів або послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім акцизного податку з реалізації об'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів).

Таким чином, при визначенні граничного обсягу доходу з метою обов'язкової реєстрації платником ПДВ сума акцизного податку на реалізацію суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів не враховується.

У разі якщо обсяг доходу за останні 12 календарних місяці перевищив 1 млн грн, то особа подає до контролюючого органу заяву про реєстрацію платником ПДВ не пізніше 10 числа календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вперше досягнуто такого обсягу (п. 183.2 ПКУ).

Зареєстрованою як платник податку особа вважається з дня внесення запису до реєстру платників ПДВ.

Наслідки нереєстрації платником ПДВ

Пунктом 183.10 ПКУ передбачено, що будь-яка особа, яка підлягає обов'язковій реєстрації як платник податку і не подала до ДПI реєстраційну заяву, несе відповідальність за ненарахування або несплату цього податку на рівні зареєстрованого платника без права нарахування ПК та отримання бюджетного відшкодування.

Крім того, за такою особою все ще зберігається обов'язок подання заяви на реєстрацію платником ПДВ. I лише після подання такої заяви і внесення даних до реєстру платників ПДВ (протягом 3 р. д. з дня подання заяви у разі відсутності підстав для відповіді) особа матиме право на віднесення вхідного ПДВ до складу ПК та подання декларації з ПДВ (починаючи з дати, якою її буде внесено до реєстру).

Отже, при перевірці податкова має донарахувати ПЗ з ПДВ у тому розмірі, в якому б його нараховувала особа, якби вона зареєструвалася платником ПДВ (тобто на весь обсяг постачання з дати обов'язкової реєстрації платником ПДВ). Нараховуються такі зобов'язання із застосуванням штрафу в розмірі 25% донарахованої суми (50% при повторному протягом 1095 днів порушенні).

Разом з цим штрафи за неподання податкових декларацій з ПДВ та нереєстрацію ПН до такої особи не застосовуються, бо такий обов'язок передбачено лише для платників ПДВ (зокрема, це зазначено і в УПК ДПСУ, яка затверджена наказом від 06.07.2012 р. №588). У зв'язку з цим особа не матиме змоги самостійно задекларувати свої зобов'язання шляхом подання декларацій за попередні періоди (виходить, що зобов'язання за той період можуть бути нараховані лише податківцями із застосуванням 25% штрафу).

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру