• Посилання скопійовано

Наслідки для підприємця-«єдинника» у разі перевищення доходу в 1 млн гривень

Фізособа-підприємець, платник 2-ї групи ЄП, перевищив суму доходу в 1 млн гривень. Які наслідки при цьому виникають?

Відповідно до п. 296.10 ПКУ РРО не застосовуються платниками єдиного податку 2-ї групи (фізособи-підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн гривень.

У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1 млн гривень застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов'язковим.

При цьому варто звернути увагу, що необхідність застосування РРО виникає лише в тому разі, якщо підприємець здійснює розрахункові операції.

Розрахунковою операцією є приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки — оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів до банку покупця.

А якщо підприємець отримує кошти лише безготівково та без застосування POS-термінала або без застосування інтернет-еквайрингу, то застосовувати РРО не потрібно.

Якщо підприємець здійснює розрахункові операції, то після перевищення доходу в 1 млн протягом календарного року він зобов'язаний використовувати належним чином зареєстрований та опломбований РРО. Використання РРО розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за кварталом, у якому виникло таке перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах.

Також, якщо підприємець здійснює продаж технічно складних побутових товарів, йому потрібно застосовувати реєстратор розрахункових операцій незалежно від факту досягнення суми доходу в 1 млн грн.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру