• Посилання скопійовано

Суть справи

Аудит по-новому
Iз 1 жовтня 2018 року вводиться в дію новий Закон від 21.12.2017 р. №2258-VIII «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність» (далі — Закон, Закон про аудит). Зміниться регулювання дуже великої кількості питань аудиту, статусу аудиторів, порядку їх призначення та взаємовідносин з клієнтами, проведення аудиту та його результатів. Найважливіші аспекти нового Закону, що мають значення для аудиторів та для їхніх клієнтів, розглянемо у двох статтях. Одна з них (сьогоднішня), умовно кажучи, присвячена аналізу аспектів, важливих для аудиторів, а друга (яку ви зможете прочитати у наступному номері) — містить аналіз питань, важливих для бухгалтерів, керівників підприємств (клієнтів або користувачів фінзвітності).

Припинення діяльності підприємця
Для припинення підприємницької діяльності слід виконати низку дій, зокрема подати Звіт з ЄСВ та сплатити єдиний внесок. Розгляньмо, з чим може зітнутися ФОП на практиці.

Нещасний випадок: розслідування роботодавцем
На жаль, у роботодавців трапляються інколи нещасні випадки з їхніми працівниками. Розгляньмо, що таке нещасний випадок, які норми чинного законодавства треба знати у зв'язку з цим та як діяти.

Несвоєчасна реєстрація ПН та РК
Iноді трапляються випадки, коли ПН та РК реєструються в ЄРПН із запізненням. До чого це призводить? Як відображати це у декларації та коли покупець зможе визнати податковий кредит за такими ПН та РК? Дізнаємося далі.

Давальницька переробка: чи потрібен РРО?
Статтею 9 Закону про РРО юросіб звільнено від проведення через РРО розрахункових операцій при торгівлі продукцією власного виробництва. А якщо така продукція виготовлена з давальницької сировини? ДФСУ в IПК від 22.08.2018 р. №3656/6/99-99-14-05-01-15/IПК (див. «ДК» №36/2018) дала роз'яснення.

Податківці прийшли, але ФОПА не знайшли
Органи ДФС прийшли на позапланову перевірку. Як має діяти платник податків, якщо перевіряльники завітали за його відсутності? ВС нагадав, що ПКУ в такому разі позбавляє орган ДФС права проводити перевірки. Як податківці зазвичай діють у такому випадку, розглянемо на прикладі конкретного судового рішення.

Готівкове обмеження при виплаті зарплати
ДФС у Сумській області консультує: обмеження на готівкові розрахунки поширюються на розрахунки за правочинами за участі СГ, предметом яких є будь-які матеріальні та нематеріальні блага, які можуть бути оцінені в грошовій формі, у т. ч. на видачу та повернення коштів під звіт, фіндопомоги, виплати, пов'язані з оплатою праці.

Яке вино — столове?
На торгівлю виключно столовими винами поширюються деякі послаблення. Але як визначити, що вино є столовим? Чи достатньо напису на етикетці, чи це має ще якось підтверджуватися? Як підтвердити, що імпортне вино, де все «не по-нашому» написано, є столовим?

Цукерки з коньяком? Будь ласка, тільки…
Iндивідуальна податкова консультація ДФСУ від 21.08.2018 р. №3626/6/99-99-12-02-02-15/IПК (див. «ДК» №36/2018) виявила проблему: чинним законодавством не врегульовано використання алкогольних напоїв для потреб кондитерської промисловості.

Аванс за послугами нерезиденту — дата ПЗ з ПДВ
Датою виникнення ПЗ з ПДВ при отриманні попередньої оплати в іноземній валюті за надані нерезиденту послуги на митній території України є дата надходження коштів на поточний рахунок платника ПДВ. З'ясуймо, на що слід звернути увагу.

Несформований СК — не завжди ліквідація
ТОВ зареєстровано 09.10.2017 р. У липні 2018 р. засновник, єдиний учасник, хоче закрити ТОВ. Ще не минув рік. Статутний капітал внесено частково в сумі 60000 грн (загальна сума СК — 100000 грн). Рік, протягом якого він повинен внести всю суму, ще не завершено. Що робити в такому випадку при закритті: а) ігнорувати 40000 грн, б) все-таки якось їх проводити через касу/поточний рахунок? Якими положеннями керуватись?

Iмпорт електронного видання
В IПК від 22.08.2018 р. №3644/6/99-99-14-06-02-15/IПК (див. «ДК» №36/2018) ДФСУ намагалася роз'яснити нестандартний випадок. Резидент придбаває у нерезидента електронний товар (комплект передплатного електронного видання). Як відбувається валютний контроль та оподаткування ПДВ такої операції?

До змісту номеру